Cat se castiga in invatamant in 2022

Meseria de profesor a fost si este considerata, in continuare, una dintre cele mai nobile. Desigur, nu oricine poate urma aceasta cale, deoarece un profesor bun are nevoie de anumite calitati esentiale cum ar fi rabdarea si dragostea fata de copii.

Dincolo de aceste aspecte, insa, profesorul este un angajat al statului, cu obligatii si drepturi, iar aceste drepturi includ si primirea unui salariu pentru munca depusa. Subiectul salariilor din invatamant este, insa, unul problematic, care nu implica doar profesori sau educatori, ci si personalul nedidactic sau auxiliar din domeniu.In 2021, un profesor debutant castiga un salariul minim de aproximativ 2 400 de lei, iar un profesor cu gradul I in jur de 4 400 de lei.

Exista, insa, o grila prevazuta de Legea salarizarii nr. 153/ 2017 care prevedea ca salariile din invatamant sa fie crescute cu 16% inca din septembrie 2020. Acest lucru nu s-a intamplat, iar, pentru 2022, Guvernul aprobase, initial, o crestere de doar 4,5%. Decizia a dus la organizarea unei greve de avertisment de catre salariatii din invatamant la inceputul acestui an, acestia fiind nemultumiti ca indeplinirea promisiunilor primite este la nesfarsit amanata.

Ce se intampla in 2022 cu salariile din invatamant

Ordonanta 130/2021, cea care a blocat cresterea salariilor din invatamant cu 16%, a fost abrogata, ceea ce inseamna ca articolul revine la forma initiala.

Acest lucru nu inseamna ca salariile vor creste instant cu procentul promis de 16%, insa articolul respectiv va ajunge la Comisia de Fond si, ulterior, la Senat si Camera Deputatilor pentru forma finala. Astfel, exista sanse mai mari ca majorarea promisa, cea de 16%, sa se aplice cat mai curand.

Aceasta marire, amanata succesiv din septembrie 2020 si pana in prezent, ar fi insemnat ca un profesor cu gradul I si vechime de peste 25 de ani sa castige aproximativ 5 500 de lei, iar un profesor debutant in jur de 4000 de lei. Genereaza propriul fluturas de salariu cu calculator salariu.

Nemultumirile angajatilor din invatamant sunt atat de mari incat, in 2021, sindicatele au lansat chiar si o petitie pentru cresterea salariilor si pentru respectarea promisiunilor facute prin legea 153/2017.

In plus, petitia, facuta publica, cerea ca un profesor debutant sa aiba un salariu echivalent cu ¼ din salariul presedintelui tarii, ceea ce ar fi fost egal, la acel moment, cu 6 240 de lei brut. Pentru moment, nu se stie exact cand si daca profesorii vor primi marirea de 16% promisa in urma cu mai mult de 2 ani.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial