Să dărâmăm mituri: cum ne spălăm corect pe mâini?

Primul pas pentru a ține departe microbii și bacteriile este să ne spălăm pe mâini. Este una din primele lecții pe care ni le-au învățat părinții și bunicii. Dar oare, ne spălăm corect pe mâini? Cei mai mulți dintre noi o facem superficial, ca pe-o obligație de care trebuie să scăpăm cât mai repede, fără să pierdem timpul inutil. 

Privește imaginea: așa trebuie să ne spălăm corect pe mâini

Mâinile noastre sunt în contact permanent cu mediul înconjurător. Ele sunt, de altfel, un adevărat burete pentru microbi, iar spălatul pe mâini este cea mai sigură modalitate de a te feri de bacterii. Îți oferim răspunsul tuturor dilemelor tale cu privire la spălatul pe mâini:

  1. Săpunul normal are capacitatea de a elimina la fel de mulți microbi ca și gelurile antibacteriene. A / F
  2. Dacă te speli o dată pe zi cu săpun antibacterian nu e nevoie să o faci de mai multe ori pe zi. A / F
  3. Cel mai infestat loc din casă este toaleta. A / F
  4. Cel mai eficient mod de a-ți curăța mâinile este să te speli cu un produs exfoliant și cu apă fierbinte cel puțin 30 de secunde. A / F

 

  1. ADEVĂRAT. Cercetătorii de la Universitatea din Columbia au făcut un studiu din care a reieșit că săpunul normal elimină microbii la fel de eficient ca și cel antimicrobian. Familiile care au folosit produse de acest gen s-au confruntat cu un număr similar de răceli precum cei care au utilizat produse fără îmbunătățiri speciale. Poți folosi cu încredere fie săpun lichid, fie varianta solidă, ambele fiind la fel de eficiente. Nu uita că gelurile antimicrobiene nu curăță eficient când mâinile sunt foarte murdare sau foarte grase. Tot săpunul este baza…
  2. FALS. Chiar dacă te speli cu săpun antibacterian, asta nu nu schimbă cu nimic obligația de a te spăla pe mâini oricât de des se poate. Durata frecării propriu-zise a mâinilor trebuie să fie de aproximativ 20 de secunde. Trebuie să te speli pe mâini înainte să iei medicamente, înainte și dupăce pui mâna pe carne crudă, după ce atingi animalele.
  3. FALS. Toaleta din casa ta nu este cel mai infestat loc. Oamenii de știință pot dovedi oricând această afirmație. Iată care sunt cele mai murdare locuri: chiuveta/buretele de vase, recipientul unde se țin periuțele de dinți, jucăriile animalelor, tocătorul, locul unde se scurge apa la cadă. Când atingi o suprafață unde sunt germeni, mâna ta va fi și ea infestată. Dacă pui mâna la nas, la ochi sau în gură, nu faci decât să-i duci în organism. Spală-te corect pe mâini, cât mai des și cu mai multă atenție.
  4. FALS. Apa fierbinte nu elimină germenii mai bine decât cea călduță, în schimb usucă pielea. Astfel, va trebui să o hidratezi mai mult, ceea ce creează un efect cu dublu tăiș. Atunci când nu este în întregime absorbită de piele, crema hidratantă poate deveni un mediu propice pentru bacterii. E mult mai indicat să-ți cureți mâinile cu săpun și apă la o temperatură medie.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Ține minte: păstura sau pâinea albinelor, soluția ideală pentru excesele din timpul concediului

De ce ar trebui să consumi câte o portocală în fiecare zi? Beneficiile mai puțin știute ale acestui fruct

Nu dormi bine? Încearcă și aceste soluții!

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate