Roxana Gabor Iliescu: ”Mediatorul este un terapeut de despărțiri”

roxana gabor iliescu

Roxana Gabor Iliescu ne vorbește din calitatea sa de mediator de familie, despre rolul mediatorului în conflictele de orice fel, care e diferența dintre mediator, notar, avocat, coach și psiholog și cum poți deosebi un profesionist de un amator, impostor, sau, mai grav, de un escroc.

Ce este un mediator de cupluri?

Nu există un mediator de cupluri. Există mediator de familie. Mediatorul are rolul de a media conflicte. Mediatorul este soluția ideală pentru o separare de cupluri, căsătorite sau nu. Și aici putem vorbi de diferența dintre notar, avocat și mediator.

La notar te duci să oficializezi un înscris deja pregătit de tine, cu un conținut stabilit și agreat de ambii parteneri. În cazul de față un divorț.

La avocat te duci fie pentru o consultație juridică înainte de o ședință de mediere, fie după ce tentativa medierii a eșuat și singura opțiune rămasă este judecătoria.

Greșeala care se face, din punctul meu de vedere, este alegerea unui mediator care este și avocat, cu gândul că el va ști care sunt avantajele maxime pe care legea le poate oferi.

Atunci când se alege un mediator, el trebuie să fie imparțial. Nu are voie să cunoască speța înainte și cu atât mai puțin să ofere consiliere juridică uneia dintre părți. E ca și cum ne-am fura caii de la căruță și ne-am supăra că nu mai merge. Oricum, un mediator de profesie avocat trebuie să fie un monument de profesionalism, dublat pentru a putea realiza o mediere perfectă.

Prin natura meseriei, avocații caută soluții pentru obținerea de beneficii maxime, mediatorii caută soluția înțelegerii perfecte dintre părți. Ca să nu mai vorbim de aspectul material. Un proces va aduce un onorariu mai mare și deseori un efort mai mic pentru avocat decât câteva ședințe de mediere. Omenește vorbind, cum poate el să pledeze real pentru mediere?

Esența și câștigul major care se obține în urma unei medieri profesionist făcute este acordul și mulțumirea ambelor părți. În urma acestui acord, se semnează un protocol pe care ambii îl vor respecta, întrucât îndeplinește dorința ambilor. În urma unei sentințe, cel puțin o parte se va simți nedreptățită și forțată să facă ceea ce nu vrea (un partaj, un program de vizitare). Ca atare, va încerca toate strategiile să combată programul impus. De aici, ani de zile de război al nervilor.

Cum se desfășoară o mediere de familie?

Rolul unei despărțiri amiabile (prin mediere) este esențial în două direcții: a- în primul rând spre beneficiul suprem al minorilor, copiii fiind oricum afectați de divorț, dar protejați astfel de certuri nesfârșite pentru custodie și pensia alimentară post despărțire;

b- în al doilea rând, dar nu mai puțin important, o relație încheiată cu toate sertarele închise și puse în ordine (respectiv reproșurile, vina aruncată de la unul la celălalt etc), așa cum o mediere bine făcută poate oferi, lasă locul curat viitoarei relații din viața ambilor foști parteneri.

Poate părea puțin lucru sau neimportant, dar este crucial. În caz contrar, toate greșelile fostei relații se vor repeta sau mai rău, se va sufla ca în iaurt, proiectând pe relația noua 'bubele' fostului partener. Lucru traumatizant pentru noi adulții, dar și pentru copiii care vor trăi o nouă dramă.

În cazul fericit în care mediatorul simte din discuții că cei doi parteneri mai au șanse și dorință să-și repare relația, oprește ședința și îi îndreaptă către un terapeut sau consilier de cupluri. Sau poate face chiar el dacă are competențele necesare, dar în afara medierii. Medierea se referă strict la un conflict și se încheie cu un act oficial. O consiliere de cuplu reușită se încheie doar cu sărutul prelung al partenerilor. Glumesc, evident.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii