Românii au nevoie de acest medicament urgent! Nu se găsește în nici o farmacie

În luna aprilie a acestui an a fost inclus în protocolul tratării pacienților cu Covid-19 un medicament care ar putea face minuni în vindecarea persoanelor infectate.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că acest medicament ar ușura sistemul sanitar, iar persoanele care prezintă simptome ușoare sau medii s-ar putea trata fără probleme acasă. Cu toate acestea, în farmacii nu se găsește deloc.

Este vorba despre Favipiravir și se poate prescrie de către medicii de familie, însă este de negăsit, potrivit dr. Sanda Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. De asemenea, aceasta a menționat faptul că, Favipiravirul spre deosebire de Remdesivir nu se administrează intravenos, ci se ia pe cale orală. Acest lucru i-ar ajuta enorm pe bolnavi încă de la de debutul bolii.

Dr. Sanda Alexiu a mărturisit că în decembrie anul trecut a fost infectată cu Covid-19 și a luat acest medicament care i-a ținut sub control boala și nu s-a agravat. În prezent, aceste medicament este administrat doar în spitale, scrie news.ro.

Oficialii din Ministerul Sănătății caută soluții pentru a putea aduce din India acest medicament, deși există 40.000 de cutii care pot fi trimise către farmacii, a spus CEO Terapia Cluj, Dragoș Damian.

„Eu ştiam că Favipiravirul se va produce în România, de altfel m-am uitat în câteva articole în primăvară, când a apărut protocolul, prin aprilie Ministerul Sănătăţii a revizuit protocolul de tratament pentru pacienţii cu Covid, având în vedere aglomeraţia care a fost în primăvară şi problemele care s-au ivit la numărul de spitale, s-a decis că poate fi prescris la persoanele care au riscuri în primele zile de la debut şi în Ambulatoriu, ceea ce include şi medicina de familie.

Asta însemna că un pacient care devine pozitiv şi despre care noi aflăm imediat, pentru că ni se raportează acest lucru în Corona forms, în softul în care se raportează pozitivii, deci asta înseamnă că pacienţii aceştia care au obligaţia să ia imediat legătura cu medicul de familie puteau fi trataţi de la bun început cu un antiviral, Favipiravir, care este prevăzut în protocol, cu condiţia să fie pe piaţă.

Din păcate, cu toate că el a figurat în protocol încă din aprilie, noi nu l-am putut găsi. În protocol figurează două antivirale, Remdesivir şi Favipiravir, Remdesivirul însă se administrează intravenos şi este imperios necesar să fie pacientul vizitat la domiciliu, ori asta este destul de puţin probabil în cazul unui pacient pozitiv, să fie văzut zilnic la domiciliu, pentru că sunt nişte probleme inclusiv la felul în care trebuie să ne echipăm , la tot echipamentul necesar. El se dă în spital.

Favipiravirul constă în administrarea de comprimate, de pastile, ceea ce ar fi făcut lucrurile mult mai simple, pentru că , în acest fel, puteam să tratăm încă din stadiu precoce, aşa cum se recomandă Covid 19 cu pastile, cu antiviral, mai ales la persoanele aflate la risc care să nu mai fie nevoie să ajungă în spitale, la evaluări sau la internări, pentru că, luată din timp, boala poate fi stăpânită.

Din fericire, lucrul ăsta a reprezentat un mare pas înainte pentru toţi pacienţii noştri şi era o excelentă abordare care să mai degreveze internările din spital, din păcate medicamentul nu a apărut în farmacii, el a fost distribuit numai cu circuit închis în spitale, nu a mai ajuns în farmacii şi nici nu am mai putut noi să-l prescriem, aşa încât a trebuit să recurgem tot doar la medicamentele simptomatice, adică ai febră, iei ceva de febră, ai dureri de cap, iei ceva de dureri de cap şi aşa mai departe', a declarat dr. Sandra Alexiu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate