Romania va face curatenie nationala pe 25 septembrie!

Ziua de Curatenie Nationala va fi 25 septembrie 2010, data la care toti romanii sunt asteptati sa participe la schimbarea la fata' a Romaniei.

In aprilie, proiectul intra intr-o etapa foarte importanta, cartarea, realizata cu ajutorul voluntarilor inscrisi prin intermediul site-ului proiectului.

Aceasta presupune determinarea mormanelor de deseuri din arealele naturale si stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului, informatiile fiind ulterior incarcate intr-un soft special. Rezultatul final al acestei actiuni este harta deseurilor din Romania, in baza careia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reusita proiectului, inclusiv numarul de voluntari necesari in ziua de curatenie.

In acest moment sunt inscrisi pentru cartare 1543 de voluntari din 3500 necesari la nivel national, iar actiunile propriu-zise vor incepe in judetul Cluj.

S-au alaturat proiectului ca parteneri atat autoritati centrale: Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturilor, Agentia Nationala Apele Romane, Jandarmeria Romana, Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA, Ministerul Culturii si Cultelor, Administratia Parcul Natural Bucegi, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cat si o parte din cele locale.

Etapele incluse in derularea Lets Do It, Romania!' sunt: inscrierea voluntarilor pentru echipa centrala (si formarea echipelor de lucru); realizarea hartii deseurilor (care include procesul de cartare); comunicarea (anuntarea si mobilizarea diferitelor tipuri de public); actiunea de curatare (practic ziua de implicare masiva a populatiei); incheierea (evaluarea impactului, concluzii, predarea stafetei mai departe).

Fiind vorba de un proiect de mare amploare, este necesar sprijinul intregii societati civile, de la autoritati centrale si locale, companii, ONG-uri, furnizori de spatiu media, persoane publice, furnizori de servicii si pana la publicul larg, care se poate inscrie pentru pozitii de coordonare locala, ca voluntar pentru procesul de cartare, cat si pentru Ziua de Curatenie Nationala, atunci cand formularul de inscriere va fi disponibil pe site-ul oficial http://www.letsdoitromania.ro.

Let`s Do It, Romania!' este inspirat din initiativa Estoniei, unde 50 000 de voluntari au luat parte la ziua de curatenie organizata pe data de 3 mai 2008. Ideea a devenit un adevarat fenomen, si alte tari urmand exemplul Estoniei: Letonia, Lituania si Portugalia sunt state in care ideea a avut de asemenea succes, iar pe lista viitoare s-au inscris, in afara Romaniei, Slovenia si India. Romania este cea mai mare tara din Europa in care se va organiza acest proiect. Echipa de organizare cuprinde 60 de voluntari, atat membri ai unor ONG-uri, cat si persoane fizice.

Pana la acest moment, proiectul a reusit sa adune peste 20 000 de sustinatori individuali, prin intermediul retelelor de socializare, care se pot transforma in voluntari in ziua stabilita pentru curatenie.

In afara obiectivului evident, curatarea tarii de deseuri, proiectul are si o importanta componenta de educare si responsabilizare a populatiei, in ceea ce priveste grija fata de mediul inconjurator.

Mai multe detalii pe site-ul oficial: www.letsdoitromania.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri