Riscurile muncii la negru

Riscurile muncii la negru

Te tenteaza ideea de a lucra fara contract de munca, pentru un castig mai mare? Cauti o slujba de vara care sa nu-ti dea bataie de cap? Inainte sa iei o decizie, afla care sunt riscurile muncii la negru si ce drepturi pierzi daca lucrezi fara forme legale.

La noi, fenomenul muncii fara forme legale s-a extins pentru ca, multi ani, nu a existat un organism specializat de control al pietei muncii. De-abia in 2000 s-a infiintat Inspectia Muncii, ca singura institutie cu atributii in verificarea relatiilor de munca. Mariana Basuc, inspector general de stat, spune ca autoritatile incearca sa mentina munca la negru intre anumite limite, astfel incat sa nu afecteze radical partea sanatoasa a economiei.

Maria, economista, a lucrat la o intreprindere de stat care a dat faliment. Avand o meserie cautata pe piata muncii, a gasit un post la o firma particulara. “Dupa interviu, am fost foarte incantata: seful meu parea om serios si salariul propus mi-a convenit.
Era mult mai mare decat castigasem la intreprindere.
Dar nu mare mi-a fost surpriza atunci cand mi-au pus contractul de munca sub nas si cand mi-au dat sa lucrez statele de salarii. Atunci am vazut ca, de fapt, eram angajata cu salariul minim pe economie si restul banilor il primeam din dividende.”
Dupa socul initial, a acceptat sa lucreze, practic, la negru, pentru ca, oricum, primea bani suficienti. Dupa ce a implinit zece ani vechime la firma, gandul ca peste alti 15 se va pensiona cu o pensie de nimic a inceput s-o ingrijoreze. “Dar acum mi se pare tarziu. Cine te mai angajeaza la 45 de ani?”

Elena (30 ani) a lucrat de cand se stie la negru (vanzatoare, bona etc.). Fiind prea tanara, nu si-a pus problema pensiei sau a altor beneficii care decurg din asigurarile sociale. “Cand am vrut concediu, la intelegere cu colegii si sefii, imi luam liber. Mai rau a fost cand m-am imbolnavit, desi n-a fost cazul de spitalizari.
Dar am inteles ce prostie am facut, cand am ramas gravida: nu puteam beneficia de concediu prenatal platit si nici de noua lege prin care mamicile primesc cele 5-6.000.000 milioane de lei de la stat.
Daca mi-as fi platit singura contributia la asigurarile sociale, macar la nivelul salariului minim pe economie, nu ma durea capul.” Acum, Elena, mamica unui baietel de cinci luni, traieste din banii sotului, care, si el, munceste la negru. Regreta din tot sufletul ca nu a stiut la ce riscuri se expune.

Cauzele muncii la negru

 • Cererea de locuri de munca e mai mare decat oferta, mai ales dupa disparitia marilor intreprinderi ori restructurarea acestora; se adauga numarul mare de absolventi in cautare de lucru, din cauza scolarizarii care nu tine cont de cererea pietei.
 • Fiscalitatea excesiva (angajatorii sunt obligati sa plateasca impozite ridicate pentru forta de munca).
 • Lipsa unei politici de incurajare constanta a investitorilor straini (statul nu trebuie sa creeze locuri de munca, ci conditiile, cadrul legislativ, ca oamenii de afaceri straini sa investeasca).
 • Existenta economiei subterane
 • Inertia pietei muncii (multi angajatori nu respecta legile).
 • Tendinta majoritatii angajatorilor de a obtine profituri mari pe termen scurt.
 • Conceptia gresita a angajatorilor in dezvoltarea afacerilor (oamenii de afaceri pun accent pe cantitatea si calitatea productiei si mai putin pe capitalul uman).
 • Instabilitatea economico-financiara a unor intreprinderi private din categoria IMM-urilor (intreprinderi mici si mijlocii)
 • Vulnerabilitatea unei largi categorii socio-profesionale (multi romani isi gasesc greu de lucru conform pregatirii si experientei in domeniu).
 • Nivelul scazut al reconversiei profesionale
 • Lipsa veniturilor pentru un trai decent in cazul multor romani (care sunt nevoiti astfel sa lucreze fara forme legale).

Cum se manifesta munca la negru
Forme directe ale muncii fara forme legale

 • Activitate nenormata, fara stat de plata si plata obligatiilor la bugetul de stat, fara pontaj si documente pentru evidentierea normei de timp si a felului muncii
 • Munca partial neevidentiata si nefiscalizata, prin evidenta dubla si asa-numita plata “in mana”
 • Norma de lucru epuizanta (lucratorul munceste cat ii cere patronul, nu opt ore, cat este legal).
 • Munca ocazionala, sezoniera
 • Munca in asa-numitele perioade de proba sau perioade de ucenicie, neevidentiata in documente.

Cei care se angajeaza de proba sau ca ucenici trebuie sa stie ca perioada de proba sau cea de ucenicie e foarte bine reglementata prin lege si se plateste. Firma care doreste sa angajeze un salariat de proba poate s-o faca, semnand cu acesta un contract de munca pe termen de 30 de zile. Pentru munca prestata timp de o luna, cel aflat in proba trebuie platit. La fel stau lucrurile si-n cazul ucenicilor. Societatile din cooperatie pot sa angajeze tineri ca ucenici, dar trebuie sa incheie cu acestia contracte de practica.

Forme subtile ale muncii fara acte Solicitantul e angajat cu salariul minim brut pe tara (si la acest nivel, angajatorul plateste toate darile catre stat), dar in realitate primeste mai multi bani (Mariana Basuc: “Este cazul fortei de munca supracalificate, cu studii superioare care, in acte, e remunerata la nivelul salariului minim brut pe tara. Acestea sunt cazuri clare de evaziune fiscala”.). Salariatul are contract individual de munca, beneficiaza de salarii frumoase, dar numai in acte; in realitate, nu se dau salariile promise ori se platesc pe jumatate si nu se achita nici datoriile la bugetul de stat.

Munca la gri
Pe langa munca la alb (legala) si cea la negru (ilegala), la noi se manifesta si fenomenul muncii la gri (la limita dintre legal si ilegal). E cazul societatilor care platesc angajatilor salariile promise, dar refuza sa achite obligatiile sociale la bugetul asigurarilor sociale de stat, la bugetul asigurarilor de sanatate si la bugetul asigurarilor de somaj.
Cum iti dai seama ca lucrezi la negru
Mariana Basuc arata cum poti sa-ti dai seama ca lucrezi la negru, desi patronul iti spune ca muncesti in conditii perfect legale.

 • Nu semnezi nici un contract de munca.
 • Semnezi contract de munca, dar acesta nu este inregistrat in termenul legal sau deloc la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).
 • Semnezi contract de munca, dar in maximum 20 de zile de la semnare nu primesti un exemplar (contractul de munca se incheie in trei exemplare: pentru angajat, angajator si ITM).
 • Nu primesti banii pe stat de plata (nu semnezi nici stat de plata, nici fluturas).
 • Societatea nu-ti face carnet de munca (daca esti la prima angajare) sau nu completeaza carnetul de munca cu datele din contractul de munca (carnetele de munca raman valabile pana in 2007).

Pentru a evita sanctionarea, unii angajatori intocmesc contracte individuale de munca fara sa inscrie data inceperii activitatii si fara sa fie semnate de salariati; in momentul controlului, invoca faptul ca salariatul lucreaza de “cateva zile”.

Cine munceste la negru
Domeniile predilecte sunt: constructii, exploatari forestiere si fabrici de mobila, silvicultura, industrie usoara, industrie alimentara, comert, industria laptelui, vinificatie, morarit si panificatie, industria serviciilor, turism, munci agricole etc.
Femeile muncesc la negru in fabricile de confectii, in comert (ca vanzatoare), la munci sezoniere in agri-cultura (cules de vie, de legume si fructe), turism. Tinerele care absolva cursuri de manichiura sau coafura lucreaza in saloanele cooperatiei ca practicante, fara a fi platite.
Situatia asa-zisilor practicanti/ucenici se intalneste in toate ramurile cooperatiei: in atelierele de cojocarie, de croitorie, de marochinarie etc. Cei care se angajeaza la aceste ateliere trebuie sa stie ca nu exista nici o diferenta intre conventia individuala de munca si contractul individual de munca in ceea ce priveste clauzele cuprinse in acestea.
Dezavantaje pentru angajat

 1. Nu are siguranta salariului si nu va putea sa dea patronul in judecata daca nu-si va primi salariul sau daca ii sunt incalcate drepturile (fara contract de munca nu va avea nici o proba in instanta).
 2. Nu beneficiaza de vechime in munca (nefiind platite obligatiile sociale, salariatul se va trezi la batranete cu o pensie sub nivelul nevoilor sale; persoanele aflate in prag de pensionare, care lucreaza ultimii ani la negru, nu au dreptul la pensie pentru limita de varsta).
 3. Nu are dreptul la ajutor de somaj sau indemnizatie de sprijin.
 4. Daca este bolnav, nu are dreptul la concediu medical.
 5. Nu are dreptul la concediu de odihna, de studii.
 6. Femeile nu au dreptul la indemnizatie de maternitate, respectiv pentru cresterea copilului.
 7. Nu are dreptul la asistenta medicala gratuita (salariatul va plati din buzunar costul consultatiilor, al medicamentelor, al spitalizarii etc.).
 8. Nu va avea activitatea normata si nu va beneficia de reducerea normei de timp ca urmare a conditiilor de munca (angajatul va munci cate ore ii va dicta patronul).
 9. Nu va putea sa negocieze drepturile de protectie a sanatatii si securitatii in munca (conditii de munca, echipament, grupa de munca etc.).
 10. Nu beneficiaza de pensie de invalid, in caz de accident de munca.
 11. Nu are dreptul nici la pensie anticipata, iar rudele sale, in caz de deces, la pensie de urmas.
 12. Nu va primi ajutor de deces.
 13. Nu are dreptul la cursuri gratuite de calificare, recalificare si reconversie profesionala.
 14. Nu poate sa-si exercite dreptul la asociere in sindicate, la negocierea contractului colectiv de munca.
 15. Nu are acces pe piata creditelor bancare.
 16. Nu primeste diurna pentru deplasare si detasare si nici indemnizatie de transport.

Angajatorii trebuie sa stie ca…
Exista masuri pentru limitarea muncii la negru.

 • IMM-urile au primit microcredite.
 • Firmele care angajeaza absolventi de liceu, someri sau persoane care mai au putini ani pana la pensionare beneficiaza de subventii din partea statului.
 • S-a imbunatatit legislatia pentru stimularea investitiilor straine.
 • S-au inmultit controalele Inspectiei Muncii si a crescut cuantumul amenzilor.

De cealalta parte, patronii se expun riscurilor, neavand nici un control asupra angajatilor. Acestia ii pot produce pagube fara a putea fi trasi la raspundere, civil sau penal.
Singurul “avantaj” al muncii la negru pentru salariat e acela al castigarii unor sume de bani mai mari. Este, insa, un pseudo-avantaj, date fiind riscurile la care el se expune.
Unde poti reclama. Cei care afla ca, de fapt, lucreaza la negru pot reclama situatia la Inspectoratele Teritoriale de Munca (care-si au sediile in orasele de resedinta ale judetelor) sau la sediul central al Inspectiei Muncii din Bucuresti, strada Matei Voievod, nr. 14, sector 2, tel. 302.70.53 sau 302.70.56 (e-mail: dpm@inspectmun.ro).
In mai multe judete, exista, pe langa Inspectoratul Teritorial de Munca, si unele puncte de lucru. In Bucuresti, Inspectia Muncii are sedii in fiecare sector.

Sefa Inspectiei Muncii pe tara incurajeaza salariatii sa sesizeze cazurile de munca la negru, institutia actionand in proportie de 70% la reclamatiile primite. Este bine ca reclamatia sa nu fie anonima si sa contina cat mai multe date despre angajator (denumirea corecta a societatii, adresa etc.).
Important Cei care nu au curajul sa se adreseze Inspectiei Muncii trebuie sa stie ca inspectorii de munca sunt obligati sa nu divulge sursa reclamatiei. Daca totusi angajatorul il identifica pe cel care a facut reclamatia si-l da afara, salariatul poate sa se adreseze instantei de judecata. Este important sa stii ca procesele de acest fel sunt scutite de taxele de timbru si de timbrul judiciar. Femeile sunt mai vulnerabile in fata formelor muncii la negru, pentru ca nu au incredere in fortele proprii si sunt constranse de familie sa aduca un venit acasa.

Lipsa de informare este responsabila in mare parte pentru numarul mare de romani care lucreaza astazi la negru. Cauza principala a exploatarii copiilor prin munca este saracia. Un studiu recent, editat de UNICEF, Ministerul Muncii si Biroul International al Muncii, arata ca 70.000 de copii din toata lumea au devenit victime ale celor mai grave forme de exploatare prin munca, inclusiv de catre retele de prostitutie sau/si trafic de stupefiante

.

Munca la negru In strainatate – capcana predilecta a traficului de fiinte umane
De cele mai multe ori, femeile care accepta sa munceasca la negru in strainatate pot fi atrase in capcana traficului de fiinte umane, fiind obligate sa se prostitueze. Iata mai jos ce trebuie sa stii daca vrei sa pleci sa lucrezi fara forme legale in strainatate.

 • In strainatate nu poti munci legal fara viza de lucru obtinuta in Romania. Vei obtine, de asemenea, un permis de munca in tara unde iti vei desfasura activitatea. Daca ti se spune ca vei primi viza de lucru in strainatate, ceva nu este in regula.
 • Orice firma care intermediaza gasirea unui loc de munca in exterior trebuie sa fie in evidenta Inspectoratelor Teritoriale de Munca (intereseaza-te de seriozitatea firmei la ITM).
 • Inainte de plecare, trebuie sa semnezi un contract individual de munca in limba romana, in care sunt stabilite serviciul prestat si perioada, angajatorul (firma sau persoana fizica), programul de lucru, salariul, conditiile de plata, de repaus, drepturile si obligatiile tale ca angajat.
 • Obtine detalii despre locul unde vei merge, conditiile de cazare, despre posibilitatile de a contacta pe cineva din tara.
 • Indiferent de situatie, nu da pasaportul si banii din mana. E recomandabil sa ai la tine si copii dupa actele originale.

Adina Dragomir

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Avantaje.ro