Rețea de suport pentru victimele violenței domestice – întrebări și răspunsuri

Crucea Roșie Română a înființat o rețea de suport pentru femeile care au reușit să iasă din relații caracterizate de violența domestică. Obiectivul îl constituie creșterea rezilienței victimelor.

Vioelnța doemstică, rețea de suport

Începând din luna ianuarie a acestui an, Crucea Roșie Română în parteneriat cu Societățile Naționale de Cruce Roșie din Danemarca, Ungaria și Bulgaria desfășoară proiectul „Dezvoltarea rezilienței femeilor victime ale violenței domestice'. Acesta se adresează femeilor care au reușit să iasă din relații violente și se confruntă cu noi provocări emoționale, sociale şi profesionale.

Cum se definește termenul „reziliență' în acest context?

Reziliența reprezintă capacitatea persoanei de a face față provocărilor vieții. Atunci când vorbim despre femei victime ale violenței în familie atenția ne este atrasă de dificultatea situației și pierdem din vedere faptul că omul este mai mult decât experiența pe care o trăiește. Astefel rețeaua de suport își propune să răspundă unor nevoi umane universale și vorbim despre siguranță ( confidențialitatea cu privire la identitatea și istoria de viață a persoanelor implicate este esențială), nevoia de a aparține unui grup, de a fi conectat cu ceilalți și de a contribui.

Dezvoltarea rezilienței implică axarea atenției (voluntarilor și femeilor victime) și valorizarea calităților, capacităților și puterilor, precum și aprecierea progreselor realizate de femeile victime în creșterea calității vieții lor și a copiilor lor. Astefel, rețeaua de suport este un cadru necesar în dezvoltarea rezilienței.

Care sunt serviciile oferite de această rețea de suport?

Rețeaua de suport are un rol major în dezvoltarea vieții sociale a membrelor ei. De cele mai multe ori femeile victime ale violenței au fost izolate de familia de origine, de prieteni și învinovățite pentru momentele de relaxare pe care și le acordau. Aceste femei nu au încredere în ele și nici în oameni, se percep ca fiind inferioare și le lipsește curajul de a se apropia de cineva.

Rețeaua de suport are rolul de a le oferi un mediu securizant în care să participe la diferite acțiuni și evenimente stabilite împreună cu ele. (ex.: discuții despre feminitate, relații, educație parentală, îngrijire personală și frumusețe, dans, ieșiri la diferite evenimente, teatru, operă, excursii).
Rețeaua este formată din voluntare și femei victime ale violenței beneficiare) iar întâlnirile lor au loc într-un spațiu cunoscutî care se simt în siguranță.

Ce acoperire teritorială are această rețeade suport pentru victimele violenței domestice?

În prezent rețeaua funcționează în București. Sperăm ca în viitor să dezvoltăm rețele și în alte comunități din țară.

Cine sunt voluntarii? Sunt persoane cu o anumită pregătire profesională?

Voluntarii sunt exclusiv femei interesate să ajute femei victime ale violenței în familie. Înainte de a fi incluse în rețea acestea au fost evaluate (pregatirea profesională nu a reprezentat un criteriu). Acestea trebuie să fie mature, să aibă o atitudine deschisă și suportivă, abilități de comunicare și disponibilitate de a fi parte în rețea o perioadă mai lungă de timp. Acestea au beneficiat de două sesiuni de curs cu privire la acordarea ajutorului psiho-social.

Care sunt atribuțiile voluntarilor?

Voluntarii au rolul de a crea un mediu securizant pentru femeile victime ale violenței. În general, voluntarii trebuie să fie empatici, să se concentreze pe resursele și abilitățile femeilor, să accepte și să respecte situația femeilor, să implice femeile victime în luarea deciziilor și în diverse evenimente.

Cum se poate intra în contact cu această rețea de suport?

Orice persoană interesată trebuie să sune la tel 0724 758 479. În cazul în care dorește să facă parte din această rețea de suport, persoana trebuie să fie evaluată. Dacă este o pesoană interesată de activitatea rețelei, situația este diferită, în funcție de scopul solicitării de informații, având în vedere confidențielitatea identității peroanelor implicate în rețea, încălcarea acesteia putând afecta viața femeilor.

„Dezvoltarea rezilienței femeilor victime ale violenței domestice' este un proiect dezvoltat de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Societățile Naționale de Cruce Roșie din Danemarca, Ungaria și Bulgaria.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie