„Repararea” partenerului este un semnal de alarmă în relație. Iată 3 semne că ai putea să o faci și cum să te oprești

A încerca să-ți „repari' partenerul se referă la momentul în care simți că cineva nu s-a maturizat pe deplin și că tu ești persoana care trebuie să-l ajuți să ajungă acolo unde „trebuie” să fie, indiferent de ceea ce își dorește.

Poate fi vorba despre lucruri mărunte, cum ar fi când să ajungă la aeroport, sau despre lucruri importante, cum ar fi cum să facă un buget pentru casă.

Și, în general, nu este o dinamică bună, spune Lisa Bobby, psiholog și director clinic al Growing Self Counseling & Coaching din Denver, Colorado.

„Cred că acest lucru în sine poate fi un semnal de alarmă într-o relație. Nu pentru că un partener are nevoie să fie educat, ci pentru că se află cu cineva care crede că are nevoie. Cred că asta este pur și simplu neplăcut”, spune ea, potrivit CNBC.

3 semne că îți „repari' partenerul

  1. Crezi că ar trebui să acționeze diferit.

„Simți că atitudinea actuală a partenerului tău nu este suficient de bună”. Acest lucru indică faptul că încerci să îl schimbi, spune Lisa Bobby.

Probabil că vei avea, de asemenea, o mulțime de păreri despre modul în care iau decizii și despre ce ar putea face diferit pentru a fi mai “eficienți'.

„Dacă te simți în mod constant frustrat de partenerul tău și vrei ca el să facă lucrurile diferit, să comunice diferit, să își gestioneze timpul sau energia în mod diferit și încerci să îl ghidezi, să îl înveți, să îl controlezi sau să îl îmbunătățești, acestea sunt semne că încerci să îți educi partenerul”, mai spune psihologul, potrivit sursei de mai sus.

  1. Crezi că partenerul tău nu ar fi capabil să funcționeze fără tine. Pe lângă faptul că nu îți place cum îndeplinește o sarcină, s-ar putea să crezi că partenerul tău nu poate face nimic fără tine.

Acesta este un semn al unei dinamici de putere dezechilibrate.

„Este un fel de rampă de acces pentru relațiile de codependență. Te va face pe tine să controlezi prea mult, iar pe ei să înceapă poate să se bazeze pe acest control”, spune Lisa Bobby.

  1. Nu te simți „în siguranță” decât dacă fac lucrurile în felul tău. A avea vieți și prieteni separați este normal într-o relație sănătoasă, spune psihologul.

Dacă nu ești în stare să accepți că partenerul tău își face prieteni într-un mod diferit față de tine sau că ia deciziile într-un mod diferit față de tine, probabil că impui prea mult control.

„Dacă ai nevoie ca partenerul tău să facă anumite lucruri în anumite moduri pentru ca tu să te simți în siguranță și fericit, acesta este un semn de dependență excesivă”, mai spune ea.

Cum renunți la acest tip de comportament?

Pentru unii, a deține controlul absolut este o a doua natură. Ei ar putea chiar să o confunde cu compasiunea și grija.

„Poate că ai fost pus în situația de a trebui să protejezi sau să ai grijă de alte persoane din familia ta și astfel acest tip de dinamică ți se pare foarte natural pentru tine”, spune Bobby.

Cu toate acestea, nu este sănătos. Dacă vrei să renunți la acest tip de comportament, există câțiva pași pe care îi poți face.

Permite-i partenerului tău să fie cine este. Încearcă să petreci câteva zile fără să-i dai sfaturi.

„Permite-i partenerului tău să fie cine și ce este, iar dacă acest lucru nu este tolerabil sau confortabil pentru tine, acesta este un indiciu că această relație s-ar putea să nu fie bună pentru niciunul dintre voi”, a declarat Lisa Bobby, potrivit CNBC.

Pune-ți aceste întrebări. Dacă renunțarea la control îți provoacă anxietate, acesta este un sentiment important pe care trebuie să-l asculți și la care trebuie să reflectezi.

  • De ce vreau să fac acest lucru?
  • Cum am ajuns în această situație?
  • De ce sunt cu o persoană care nu mi se pare a fi un om realizat?
  • De ce mă simt ca fiind singura persoană care știe cum trebuie să decurgă lucrurile?

Gândindu-te la modul în care ai ajuns aici, poți renunța la dorința de a-ți „repara” partenerul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii