Raluca van Staden, Femeia anului 2010 pentru Ştiinţă şi Inovaţie


A inventat dispozitivul de detectare precoce a celulelor canceroase în organism. Este cercetătoare în cadrul Laboratorului de Electrochimie şi Tehnologie Analitică de Proces, filiala din Bucureşti a Institutului de Electrochimie şi Materie Condensată din Timişoara. 

A obţinut, în 2010, Premiul special al Organizaţiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuală pentru cea mai bună invenţie a unei femei şi premiul trei în ierarhia absolută a premiilor pentru crearea unui senzor care detectează cancerul într-o fază incipientă.

Invenţia câştigătoare a Trofeului de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva are toate calităţile unei idei de geniu: simplitate, rapiditate, acurateţe şi costuri minime. Senzorul are dimensiunea unui vârf de creion, are nevoie de doar o picătură de sânge pentru a determina markerii cancerigeni în cantităţi infime, oferă un rezultat viabil în numai şase minute şi costă sub 1 euro!

Ideea acestui dispozitiv a apărut pe vremea când lucra în Pretoria, în Africa de Sud, acolo unde l-a cunoscut pe soţul ei, coautor al proiectului. Scopul lor era de a găsi o soluţie cât mai ieftină pentru a testa rapid, cu un aparat uşor de transportat în mediul rural, boli precum Hepatita B, tuberculoza ori SIDA.

Întoarsă în România, cercetătoarea – doctor în chimie, dar şi deţinătoare şi a unui masterat în compoziţie muzicală! – a iniţiat cu bani de la buget studiul pentru detectorul de biomarkeri pentru cancer. Proiectul s-a derulat în cadrul Laboratorului de Electrochimie şi PATLAB din Bucureşti şi oferă posibilitatea unui screening, la nivel naţional, pentru identificarea a patru tipuri de cancer – ovarian, de sân, gastrointestinal şi de prostată – cu costuri minime, subvenţionabile de orice casă de Asigurări de Sănătate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Avantaje.ro