Radiografia unei mari iubiri

Uncategorized

Carmen Stanescu si Damian Crasmaru. Mari actori ai Teatrului National din Bucuresti. Ii cunosti si ii apreciezi de ani de zile. Daca ai sti ca sunt impreuna de 49 de ani, probabil ca i-ai admira si mai mult!

In cartea sa autobiografica Destainuiri, publicata in acest an, Carmen Stanescu povesteste cum s-au cunoscut. Ea juca rolul titular din Doamna nevazuta de Calderon de la Barca, cand partenerul ei, Gabriel Danciulescu, s-a imbolnavit si a trebuit sa fie inlocuit peste noapte cu Damian Crasmaru. Era in 1955. Carmen Stanescu avea 30 de ani si o cariera de zece ani pe scena Nationalului, unde ajunsese inca din anul doi de Conservator. Damian Crasmaru avea 24 de ani si abia terminase Conservatorul, ca sef de promotie. In spectacol, avea sa joace rolul celui care se indragostea de personajul interpretat de Carmen Stanescu. S-a intamplat pe scena, s-a intamplat si in viata.

Proaspat absolvent, Damian o vazuse si o admirase, evident. "Carmen a fost si este o femeie foarte frumoasa. Intotdeauna a impresionat cu frumusetea si, mai mult chiar, cu talentul ei", povesteste Damian Crasmaru.
Cum s-a aprins insa scanteia? "Carmen era fascinanta si nu puteam sa-mi dezlipesc ochii de la ea. Si nu numai eu – foarte multi se uitau cu jind la ea."
Ea insa isi aduce aminte de acel prim moment: "Intr-o pauza la repetitie, el avea o chifla cu sunca, iar eu, cum sunt gurmanda, probabil ca asa cascam niste ochi la sunca lui, incat mi-a oferit-o.
El e cu sase ani mai mic si ma vazuse jucand si ma aprecia, dar de indragostit cred ca s-a indragostit vazand ca mancam cu pofta.
Dupa o vreme, cand m-am dus la el acasa, mi-a facut niste cartofi prajiti cum n-am mai mancat in viata mea – si ma enerveaza ca azi nu mai face, ci imi explica mie cum ii facea: intai fierti si dup-aia bagati la cuptor, cu mirodenii“.

Dragostea inceputa atat de banal a continuat si s-a consolidat pe planuri elevate. "Discutam foarte mult teatru, ne certam deseori, avem pareri deosebite, eu n-am fost de acord cu multe, nici ea n-a fost de acord cu multe.
Tragand concluzia, unul dintre noi sau amandoi am avut dreptate.
Dar lupta noastra pentru teatru a adaugat casniciei un alt farmec", spune sotul. "In cadrul familiei, eu am primit mai mult ajutor de la Carmen decat i-am oferit eu, fiindca ea m-a protejat pe mine mult mai mult. Iar la aceasta protectie artistica s-au adaugat si alte sentimente de femeie, iar eu am fost mereu invaluit de o grija, de o dragoste, de o preocupare. A facut tot posibilul sa ma lase linistit."

Asta, pentru ca sotia a admirat munca lui. "Mi-e mie bine – poate in mod egoist -, sa stiu ca lui ii e bine, ca are multumire, ca vine acasa cu rasul pe buze, cu sufletul plin“.
Ea, atat de frumoasa si de celebra; el, frumos si el, si, in plus, ceva mai tanar. Actori amandoi. Te-ai fi asteptat ca ambii sa fie de o gelozie feroce.
Ei bine, nu. "Intotdeauna l-am considerat mai mare decat mine si el m-a dirijat ca pe un copil. Copilul casei eu sunt. Chiar ieri mi-a spus o fraza de am murit de ras, cand nu stiu ce nazbatie am facut prin bucatarie (ca fac destule), iar el mi-a zis: Doamne, mi-ai dat un copil de 80 de ani!."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din