Pune-ți dorințe la început de primăvară! Iată cum se le planifici

Obișnuiești să-ți pui dorințe la început de primăvară? Uiți de ele după prima lună? Sau mai rău, gândești „Ce rost mai are? Oricum nu se împlinesc!'

Obiceiul de a-ți pune dorințe și obiective pentru un nou capitol, respectiv pentru un nou an, nu este un obicei depreciat, dimpotrivă. Creierul are nevoie să vadă lucrurile într-o lumină pozitivă, plină de speranță, încredere și claritate.

Mulți oameni spun că nu reușesc pentru că nu au voință. Voința e importantă, într-adevăr, dar succesul îl atingi când reușești să acționezi și fără voința de moment. De asemenea, știai că există studii care demonstrează că voința e strâns legată de nivelul de zahăr din sânge? Când ne punem obiective și simțim că avem voință? La final de an, când mâncăm multe dulciuri și bem băuturi cu zahăr. Dar da, după o lună, voința se duce, așa cum teoretic ar trebui să se ducă și dieta plină de zahăr de sărbători.
Și atunci, mai e relevant să ne dorim lucruri pentru un an nou? Răspunsul e da, dar trebuie să învățăm CUM?!
În primul rând, nu ai cum să evoluezi până nu evaluezi. Cu alte cuvinte, vrei ca 2025 să fie cel puțin la fel de bun sau mai bun decât 2024, corect? Atunci prima dată trebuie să îți fie clar cum a fost 2024 pentru tine. Am pregătit un set de 5 întrebări care să te ajute în această direcție:
Care au fost cele mai bune 5 momente personale pe care ți le amintești din 2024? De ce crezi că te-ai simțit atât de bine în acele momente?
Poate fi un eveniment de familie, nașterea unui copil; un moment de realizare profesională; o vacanță mult visată; orice moment personal pe care l-ai simțit cu bucurie și sentiment de realizare. Dar e important de asemenea, să înțelegi de ce crezi că acel lucru a fost important pentru tine. Nu uita, ceea ce pe tine te face fericit nu e obligatoriu să îi facă și pe ceilalți.

Care au fost 3 neîmpliniri/nereușite din acest an? De ce crezi că te-au afectat atât de tare?
Da, avem și nereușite și trebuie să le contabilizăm și pe ele pentru a înțelege de ce și cum ne-au afectat și cum putem face să evităm pe viitor astfel de situații. Din nou, felul în care tu ești impactat de o situație, nu e la fel pentru toată lumea. Unii sunt înjurați zi de zi și nu au nimic. Alții pot să plângă o zi dacă se simt ofensați.

Ce lucruri ai evitat să faci din cauza fricii? (frică de eșec, frică de respingere, frică de succes, frică de necunoscut, alte frici)
Fii sincer/ă cu tine! Poate nu ai ales un nou job de teama nesiguranței, nu ai ales un nou partener de teama de respingere. Nu ai pornit un proiect nou de teama de necunoscut sau de succes. E important să îți cunoști fricile. Doar din momentul în care ți le accepți poți lucra cu ele.

Care au fost cele 5 lucruri care ți-au dat multă energie? Care au fost cele 5 lucruri care ți-au luat multă energie? (repetitive sau nu)
Pentru mulți, energia, respectiv sănătatea reprezintă cea mai importantă valoare. Pentru că dacă nu ești sănătos și nu ai energie, nu ești în stare de nimic. Ce te ajută să fii o persoană plină de viață și ce îți fură energia? O plimbare pe jos te încarcă? Un film îți oferă o plăcere de moment dar cum te simți după?

În ce arie din viața ta consideri că ai progresat cel mai mult în acest an? (sănătate, business, relații, scop/misiune în viață, etc…) și care crezi că va fi efectul pe care acest momentum creat îl va avea pentru tine în 2025?
Cu alte cuvinte, cum ai evoluat tu în 2024? Cum crezi că noua identitate care a fost creată în urma acestei evoluții, te va ajuta în 2025? Dacă simți că nu ai evoluat cu nimic, cum crezi că asta va impacta 2025? Vrei la fel să simți și anul viitor? Dacă nu, alege o arie de viață și dedică-ți interesul în acea direcție.
Acum că ai trecut prin acest proces, poți începe să îți programezi 2025! În acest moment ai o evaluare a unui an personal. De aici începi următorul. Degeaba îți dorești să crești 100% dacă ritmul tău de evoluție din 2024 a fost de 50%. Propune-ți obiective în acord cu ritmul tău de creștere. Îți propun alte 6 întrebări care să te ajute să-ți planifici noul an:

Care este cel mai important lucru pe care vrei să îl trăiești anul acesta? Din care zonă este? (Sănătate, Profesie, Business, Relații, Creștere interioară)
Hai să începem cu începutul! Alege o arie din viața ta unde dorești să îți focalizezi atenția pe noul an și alege ce anume dorești să crești în viața ta în această arie. Un job nou, un plan de nutriție personalizat, o relație plină de satisfacții?

Care sunt cele mai importante relații în care vrei să investești timp și energie în acest an? Cum poți fi un prieten mai bun pentru oamenii care contează pentru tine?
Fă-ți o listă cu oamenii cu care tinzi să petreci cel mai mult timp. Noi suntem media celor 5 oameni alături de care ne petrecem timpul. Sunt oamenii pe care îi vrei? Dacă da, cum îngrijești aceste relații?

Cum poți fi o persoană mai sănătoasă? Ce alegeri vrei să faci în 2025 care să îți dea mai multă energie și vitalitate?
Vrei să faci sport 5 zile din 7? Vrei să te pui la somn mai devreme? Cum vrei să investești în sănătatea ta?

Cine sunt oamenii de la care vrei să înveți în 2025? (Mentori, coach, consultanți, traineri, oameni de afaceri, alți oameni speciali). Care sunt lucrurile pe care vrei să le înveți?
Uneori credem că noi le știm pe toate, că noi știm cel mai bine ce e bine pentru noi și de cele mai multe ori așa și e. Cu toate astea, în momentul în care înveți de la un specialist, poți folosi acele informații și să le adaptezi vieții tale astfel încât evoluția ta să fie una accelerată și congruentă cu ce îți dorești tu de la tine. Nu uita, poți învăța din cicatrici sau de la specialiști!

Care este abilitatea pe care dacă ți-ai crește-o ar avea cel mai mare impact în toate lucrurile/proiectele pe care le vei face în 2025?
Disciplina? Autocontrolul? Ordinea? Ce abilitate crezi că dacă ai întări-o te-ar ajuta și impacta în cele mai multe arii de interes?

Care este cea mai mare victorie personală/business pe care vrei să o celebrezi la finalul lui 2025?
Pentru ce vrei să-ți mulțumească varianta ta din 2026? Nu ciocni un pahar de șampanie doar pentru că a trecut anul, ci pentru că ai finalizat un an victorios!
Acum ai o strategie concretă și succintă pe care să o urmezi an de an. O strategie ce te face să fii conștient de valoarea ta din prezent și care să îți clarifice ce ai nevoie să îți dorești și cum să obții. Fii curios/oasă! Pune în practică ce am spus și mulțumește-ți în 2026!

Material realizat de psiholog & fizionomist Ciprian Cucu.

Cum menții un echilibru între muncă și viața personală. Sfatul psihologului:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie