EXCLUSIV AVANTAJE Psihologul Valentin Pescaru ne spune totul despre dependența de jocuri de noroc

Psiholog Valentin Pescaru

E la modă să dezbatem subiecte precum „drogurile' sau „jocurile de noroc'. Unii dintre noi vorbim și etichetăm persoanele „dependente' fără a ne gândi la cauzele care au dus la manifestarea unor astfel de comportamente. Nu pentru a căuta scuze, nici pentru a arăta în continuare cu degetul, ci pentru a înţelege că se întâmplă în jurul nostru, iar într-o zi li se poate întâmpla celor apropiaţi sau chiar nouă…

Cine poate fi în măsură să vorbească despre adicţii, așa încât să aflăm ce le determină pe unele persoane să apeleze la metode de consolare mai puţin creștinești, să se refugieze în alcool, droguri sau jocuri de noroc în loc să își trăiască viaţa ancorate în realitate?

Am apelat la experienţa domnului Valentin Pescaru, psiholog, psihoterapeut și sexolog pentru a găsi răspunsuri „fără ocolișuri' la unele dintre problemele majore cu care societatea noastră se confruntă: dependenţa de jocurile de noroc.

În primul rând, vă mulţumesc pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu. Domnule Pescaru, concret, ce înseamnă dependenţa de jocuri de noroc?

Dependența de jocuri de noroc înseamnă că persoana nu mai este capabilă să se abțină de la a juca jocuri de noroc sub diversele lor forme (cazinou, jocuri electronice etc.). Jocul preia de fapt controlul existenței persoanei în cauză, care, indiferent de ce se întâmplă, câți bani pierde și în ce probleme intră, se întoarce la joc.

La ce vârstă poate apărea atracţia faţă de acest tip de jocuri?

În ultimii ani, vârsta la care constatăm apariția dependenței de jocuri de noroc este din ce în ce mai mică, situându-se în jurul a 16-17 ani. Este interesant de observat că, deși accesul persoanelor sub 18 ani la jocuri de noroc este interzis, vârsta la care apare dependența este mai mică. Înseamnă că ceva nu funcționează.

Cum ajunge să se instaleze dependenţa?

Totul începe cu primul câștig. Atunci se întâmplă mai multe lucruri în creierul persoanei, fenomen comparat adeseori cu efectul drogurilor. Apare o stare extraordinară de plăcere, de împlinire, de bucurie, de recompensă, greu de comparat cu alte stări asemănătoare (mai ales că în cazul acestor persoane există un gol, o lipsă a acestor stări obținute din alte surse).

Combinația dintre aceste stări și ideea de câștig facil, imediat, al unei sume importante este distructivă. Mintea face imediat această conexiune între stările trăite și „obiectul' lor (ce le-a provocat, sursa lor) și caută din nou și din nou să le obțină, întorcându-se la sursă (joc).

Atunci când vorbim de jocuri de noroc, vorbim implicit de un risc pe care jucătorii și-l asumă: acela de a pierde. În ce fel riscul influenţează comportamentul?

Jucătorii de jocuri de noroc dependenți nu „văd' pierderea. De aceea, nu văd nici riscul asociat. În mintea lor nu există decât câștigul; rămân cumva blocați în acel moment al câștigului inițial. Și atunci joacă repetat, în speranța deșartă că vor câștiga. Pierderile cresc, cresc și sumele jucate în speranța recuperării „pagubelor', și așa se intră în spirala distrugătoare a viciului și a problemelor asociate.

Cei mai mulți ajung să-și cheltuiască toate veniturile, să se împrumute ca să joace, să vândă lucruri din casă, să fure. Se pierd bani, bunuri, case, liniștea, relațiile, sănătatea, familia. Se pierde timp, se pierde viață.

Cum ajung acești oameni în cabinetul psihoterapeutului? Au motivaţia necesară să apeleze la ajutor? 

Din păcate, extrem de puțini dintre aceștia ajung la psihoterapie. Sunt prea prinși în propria dependență. Cei care ajung sunt, în general, trimiși către
psihoterapeut de familie, partener sau prieteni, forțați și de multe ori amenințați ca să meargă. Le lipsește motivația, nu cred că îi poate ajuta; pentru ei există doar dependența lor.  Ca în orice relație de dependență, este vorba de doar două părți: familia (partenerul), psihoterapeutul…

dependența de jocuri de noroc

Care sunt cauzele întâlnite frecvent, în activitatea dumneavoastră, care duc la dependenţa de jocurile de noroc?

Este interesantă o anumită perspectivă. Noi toți trecem printr-o lungă perioadă de dependență la începutul vieții noastre. Suntem dependenți de părinții noștri, de familia noastră, de cineva  care să aibă grijă de noi. Și stăm în această relație de dependență ani întregi, până când reușim să ne
desprindem și să luăm viața pe cont propriu. Ceea ce înseamnă că toți purtăm înăuntrul nostru „sămânța' dependenței.

În unele cazuri, la unele persoane, istoria de viață activează această sămânță și pe ea se instalează dependența. Jocul pare să le ofere ceva ce nu au găsit altfel: sens, împlinire, bucurie, recompensă, senzație, bogăție. Dependența de jocul de noroc substituie altceva, ceva de care persoana are
mare nevoie; o nevoie atât de mare încât caută satisfacerea ei cu orice preț!

Ce pași trebuie să urmeze o persoană dependentă de „păcănele' atunci când își dorește să renunţe?

Primul pas este să facă… primul pas. Totul începe cu o expresie deja celebră: „Ca să tratezi o problemă trebuie să recunoști că ai o problemă'. Apoi să
găsească un psihoterapeut cu experiență în tratarea dependențelor. Uneori este necesară și participarea unui psihiatru care să ajute cu un tratament
medicamentos, căci dependența este adeseori însoțită de stări de anxietate, de depresie, de insomnii severe etc.

Care sunt condiţiile pentru ca terapia să funcţioneze?

Pentru ca psihoterapia să funcționeze este necesar ca persoana să se implice, să urmeze procesul terapeutic, să lucreze împreună cu psihoterapeutul la
rezolvarea propriilor probleme. Este un proces ce durează, complicat, dar posibil.

În ce măsură sunt afectate familiile dependenţilor de jocuri de noroc și cum pot să îi ajute pe aceștia? 

Aproape întotdeauna familiile sunt implicate direct, mai devreme sau mai târziu. Nevoia de bani face ca ele să fie parte din situație, căci dependentul va lua bani din casă, bunuri pe care să le vândă, va face orice ca să obțină bani, de cele mai multe ori riscând casa familiei, bunurile acesteia, liniștea. Am auzit de nenumărate ori situații în care familia a fost nevoită să vândă casa ca să plătească datoriile, a fost pusă în pericol efectiv de împrumuturile făcute la persoane dubioase etc.

Este important ca familia să intervină cât de repede posibil atunci când observă un comportament de acest tip. Cu cât se intervine mai repede, cu atât există mai multe șanse pentru rezolvarea situației.

Din păcate, de multe ori familia alimentează dependența furnizând bani, în loc să refuze. Se intră într-un șantaj emoțional periculos și cu efecte nefaste asupra tuturor.

Dacă avem în jurul nostru oameni despre care știm că merg la „păcănele', cum să procedăm? E bine să le oferim sfaturi, îndrumări?

Este bine să vorbim cu ei arătându-le mai ales efectele acțiunilor lor, pierderile suferite, comportamentul pe care îl au, izolarea, suferința provocată celorlalți. Nu este constructiv și nici eficient să le spunem că nu este bine ce fac. Este esențial să nu ne lăsăm atrași în povestea lor, să nu participăm sub nici o formă și mai ales să nu răspundem rugăminților de a le împrumuta bani.

Atenție, de obicei dependenții sunt foarte buni manipulatori emoționali și obțin bani făcând diverse promisiuni pe care nu le vor respecta.

Ce recomandări aveţi pentru ca persoanele care se confruntă cu astfel de probleme să își poată relua viaţa?

Le atrag atenția că sintagma jocuri de NOROC este de la sine grăitoare. Singurul „noroc' este cel pe care omul și-l face cu mâna lui, nu cel pe care îl
așteaptă de la o mașinărie. Bucuria, emoția, banii, împlinirea pot fi obținute și prin alte căi mai sănătoase, care nu pun în pericol famila și persoanele
apropiate. Dependența de jocuri de noroc se poate trata, întorcând puterea acolo unde ar trebui să fie de fapt – în mâna omului!

Citeste si 

Jocurile de noroc, o dependență psihologică. Acestea sunt drogurile care îți distrug viața

Dependenţe care te pot ucide! Scapă de ele!

Recunoaște! Ce simți cu adevărat: IUBIRE sau OBSESIE?

 

Autor: Raluca Ignat

Sursa foto: pixabay, arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje