Psihologii avertizează: există copii care se gândesc la moarte

Noi, adulții, ne gândim la copilărie ca la o perioadă complet lipsită de griji. Un timp al fericirii când singura îndatorire era făcutul lecțiilor, iar restul timpului era dedicat jocului. Realitatea zilei de azi este, însă, dură: în zilele noastre, există copii care se gândesc la moarte. 
Nimeni nu-și poate imagina ce este în mintea lor, ce conexiuni fac ei și de ce nu se pot bucura de lucrurile de care se bucură toți ceilalți copii. Psihologul Lenke Iuhoș este de părere că realitatea contrazice credinţa conform căreia tinerii nu au motive să fie trişti. O scenă clară, care poate duce copilul sau adolescentul cu gândul la moarte are următoarele elemente care apar de multe ori legate: abuzuri, conflicte în famile, standarde ridicate impuse de familie şi şcoală, dificultate de adaptare, de socializare, sentimentul de singurătate, neajutorarea, lipsa de speranţă, dificultăţi în rezolvarea problemelor, boli incurabile', explică specialistul.

Cum îți dai seama că ai în jurul tău copii care se gândesc la moarte

Părinții, profesorii, adulții care intră des în contact cu un copil sau cu un adolescent ar putea identifica situațiile de risc care i-ar putea determina pe aceștia să se gândească la moarte. Niciun comportament care dezvăluie neliniștea copilului sau tânărului nu trebuie ignorat. Acesta este un semnal de alarmă.
De multe ori, adulții cred că tânărul e obosit, e stresat, suferă din dragoste, apoi îi trece […] . Două elemente pe lângă care planul de suicid poate să se concretizeze sunt neclaritatea comportamentelor copiilor şi neatenţia noastră,  ca adulţi', spune specialistul.

Indicii ale dorinței de sinucidere. Fii atentă la ele!

În descoperirea gândului suicidar, există câteva indicii clare. Trebuie doar să fii atentă la ele. Iată care sunt aceste indicii:
1. Comportamentele neobișnuite. Neliniștea copilului sau adolescentului o poți vedea în comportamente pe care nu le-a avut dintotdeauna. “Comportamentele clare, care nu sunt caracteristice personale, precum agresivitatea fizică şi verbală, chinuirea animalelor, schimbări bruşte de comportamente sunt semnale care vorbesc despre pericol”, spune psihologul. În niciun caz nu-ți pedepsi copilul. Este foarte important să simtă că ești lângă el, că îl înțelegi și că încercați împreună să rezolvați problema.
2. Amenințările. “Nu vreau să mai trăiesc!” “Nu mai pot aşa!” “Ar fi mult mai bine să mor!” – astfel de mesaje cu trimitere la moarte nu sunt de ignorat. În astfel de situații, tot ce ai de făcut este să îi oferi copilului sprijin prin comunicare şi prezenţă activă.
3. Izolarea. Dacă observi că micuțul tău se compară cu alți copii și se devalorizează, dacă se retrage în lumea lui și nu mai vrea să interacționeze cu nimeni, dacă refuză chiar să mai iasă din casă, cel mai probabil acesta caută niște răspunsuri. Probabil că nu le va găsi sau va găsi răspunsuri care nu-l vor mulțumi. E important să-i arăți că ești lângă el, că-l înțelegi și să încercați să găsiți împreună răspunsurile la întrebările care-l macină.
4. Renunţarea. Copilul sau adolescentul începe să arunce sau să dăruiască din lucrurile sale, unele chiar valoroase. Nu mai are simțul proprietății și nu mai vrea nimic nou. Discută cu el și  încearcă să-l convingi să meargă la psiholog.
5. Depresia. Dacă observi că micuțului tău i-a dispărut pofta de mâncare, dacă este apatic și manifestă dezinteres față de activitățile care altădată îi făceau plăcere, dacă este tot timpul obosit, dacă are tulburări de somn sau dacă, dimpotrivă, doarme mult și adânc, dacă începe să aibă rezultate slabe la învățătură, trebuie să știi că acestea sunt semne clare de depresie, iar copilul sau adolescentul are nevoie de ajutor psihoterapeutic.
6. Preocuparea. Copilul sau adolescentul începe să fie preocupat de moarte, de neființă. Deschide discuții despre acest subiect, ascultă melodii triste, face postări triste, desenează simboluri ale morții. Primul pas este să te apropii de el și să încerci să comunici cu el. Ajută-l să-și recapete încrederea în tine ți să-și deschidă sufletul în fața ta. Este un prim pas pe calea vindecării. Apoi du-l și la psihoterapeut, acesta fiind singurul în măsură să afle motivațiile ascunse ale stării lui sufletești.
Citeste si
Sursa foto: shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie