Personalitățile născute în Zodia Leului pe 10 august. Află cine s-a născut pe aceeași dată cu tine!

personalitățile născute în Zodia Leului pe 10 august, Antonio Banderas

Ce crezi că ai în comun cu personalitățile născute în Zodia Leului pe 10 august? Ai norocul pe care l-a avut Antonio Banderas în carieră? Vocea și talentul lui? Sau ai spiritul de aventură și dorul de ducă al lui Panait Istrati? Ai rude la Málaga sau la Brăila?

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 10 august
ANTONIO BANDERAS

José Antonio Banderas Dominguez s-a născut pe 10 august 1960, la Málaga, în Spania. Tatăl, polițist; mama, profesoară. Prima opțiune a fost pentru fotbal, dar, cazul clasic: accident, renunțare. Așa că și-a urmat chemarea pentru arta dramatică. A studiat actoria pe plan local și a început să joace teatru, inclusiv teatru de stradă.

personalitățile născute în Zodia Leului pe 10 august, Antonio Banderas

Mare șansă a lui Antonio Banderas se numește Pedro Almódovar. Regizorul deja consacrat îl remarcă într-o seară la teatru și îi propune un rol în filmul scris și regizat de el, „Labirintul pasiunii' (1982). Adică, la 22 de ani, debutează direct într-un film de Almódovar. ¡Hombre! Și n-a dezamăgit. Până astăzi, a jucat și a făcut voci în 106 filme, producții TV și filme de animație. În prezent, are un film a cărui premieră este anunțată pentru 18 septembrie. Filmează (concomitent?!) la 4 filme. Se află în postproducție alte 4.

Dar Banderas nu este numai actor. Banderas știe să cânte, știe să danseze. Cântă pe coloana sonoră a 23 de filme. A fost producător pentru 10 filme și a regizat 3. A scris scenariul și a regizat „Akil', în care nu a jucat. Dar a distribuit-o pe fosta soție și buna prietenă, Melanie Griffith, cu care are singurul său copil, Stella Banderas.

După popularitatea pe care o are și rolurile pe care le-a jucat, ai zice că este un actor care s-a acoperit de premii. Dar, nu e chiar cum te-ai aștepta. Nu numai că nu a primit nici un Oscar, dar nici n-a fost nominalizat vreodată. Succesul cel mai mare îl are în Europa și, în mod special, în țara lui natală, Spania.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 10 august
PANAIT ISTRATI

S-a născut la Brăila, pe 10 august 1884. Era copilul nelegitim al unei spălătorese, Joița Istrate, și al unui contrabandist grec, Gherasim Valsamis. A fost botezat cu numele Gherasimos. Ulterior, a primit, în mod neoficial, și prenumele Panaitaki. A mers șase ani al școală, dar n-a terminat decât patru clase: rămăsese de două ori repetent.

La 12 ani, a plecat de acasă. A vagabondat, a muncit, a călătorit clandestin pe trenuri și vapoare. Așa a străbătut Egiptul, Palestina, Siria, Turcia, Grecia, Italia, Elveția. A cunoscut orașele Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris, Nisa și Lausanne. Pe lângă cetățenia română, a dobândit cetățenie franceză și greacă.

De tânăr, a îmbrățișat cauza muncitorimii de stânga și idealurile socialiste. A scris în presa vremii. Sărăcia, singurătatea, depresia l-au urmărit mereu. În 1921, se afla la Nisa. Într-un asemnea episod de depresie, a încercat să se sinucidă, tăindu-și gâtul cu briciul. Dar alegerea locului, grădina publică a orașului, spune altceva despre gestul lui disperat. Este dus la spitalul orașului și salvat.

În buzunar i se găsește o scrisoare adresată lui Romain Rolland, căruia îi mai scrisese cu doi ani în urmă, dar fără a primi răspuns. Scrisoarea îi este trimisă lui Rolland, care, de data aceasta, îi răspunde.

„Nu mă interesează dacă ești nenorocit, nu mă interesează pricina nenorocirii tale, mă interesezi tu, fiindcă în tine strălucește flacăra dumnezeiască a sufletului. Nu-mi mai scrie scrisori. Scrie cărți.'

Așa că Panait Istrati s-a apucat să scrie serios. La 40 de ani îi apare prima carte, „Kyra Kyralina', în limba franceză, cu prefață de Romain Rolland. „Am fost uluit citind această carte. Este izbucnirea unui geniu. E spovedania unui nou Gorki al Balcanilor', spune Rolland. Istrati continuă să scrie în franceză și în română. Literatura lui este vie, este fidelă realității și pune lumina asupra celor umili. Este primit cu entuziasm de lumea literară franceză șu europeană. Este tradus în 30 de limbi.

personalitățile născute în Zodia Leului pe 10 august, Nikos Kazantzakis, Panait Istrati

Panait Istrati (dreapta) împreună cu Nikos Kazantzakis (stânga)

În 1927 și 1929 călătorește în Uniunea Sovietică și este decepționat de realitatea de acolo și de ceea ce se alesese în practică de înatul ideal socialist. „Văd ouăle sparte, dar unde este omleta?' avea să scrie el. Acolo îl întâlnește pe Nikos Kazantzakis și leagă cu el o prietenie durabilă.

Construcția celebrului personaj Zorba pornește de la o persoană reală. Dar scriitorul grec mărturisește că, așa cum l-a portretizat în romanul său, mult din nebunia și spiritul de vagabondaj și aventură i-a fost inspirat de Panait Istrati. De altfel, în carte, Zorba scrie la un moment dat, într-o scrisoare, despre o călătorie în România, la Brăila.

În 1935, Panait Istrate moare la București, de tuberculoză. Își exprimase dorința să fie înmormântat lângă mama lui. Dar nu se putea accepta ca un scriitor de importanța lui Panait Istrati să fie îngropat în cimitirul săracilor din Brăila. În urma unei intervenţii a scriitorului şi avocatului Demostene Botez, primarul Capitalei oferă două locuri la Cimitirul Bellu. Osemintele mamei aveau să fie aduse alături de ale fiului. Cheltuielile de înmormântare au fost asigurate de o donaţie regală din partea lui Carol al II-lea şi a Reginei Maria.

Mihaela Serea
Foto: Hepta, Cinemagia, Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber