Articol realizat în cadrul campaniei Ascultă-ți tusea! ( www.ascultatusea.ro), o campanie de conștientizare privind prevenția cancerului pulmonar, inițiată de Societatea Română de Pneumologie (SRP), Societatea Română de Radioterapie (SRR), Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală ( SRROM), Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), susținută de Bristol Myers Squibb.
Într-o lume în care cancerul este o problemă de sănătate publică majoră, cel bronho-pulmonar este unul dintre cele mai frecvente și grave tipuri de cancer, nu doar în Europa, ci și la nivel global. În România, acest tip de cancer a devenit o provocare semnificativă pentru sistemul de sănătate.
Potrivit datelor de la Eurostat, până în 2023, incidența cancerului bronho-pulmonar în România a crescut cu 10% față de anul 2021, în timp ce media europeană a crescut cu doar 7%.
România înregistrează o incidență anuală de aproximativ 60 de cazuri noi de acest tip de cancer la 100.000 de locuitori, ceea ce plasează țara noastră cu mult deasupra mediei europene de 35 de cazuri la 100.000 de locuitori. De asemenea, rata de mortalitate prin această boală în România este semnificativ mai mare decât în restul Europei, cu aproximativ 52 de decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 26 de decese.
Un factor care contribuie la aceste statistici este rata ridicată a fumătorilor în România de 27%, comparativ cu media europeană de 20%. În plus, expunerea la poluare și la alte substanțe nocive pentru plămâni poate crește riscul de a dezvolta această gravă afecțiune.
Alți factori care contribuie la această situație sunt accesul limitat la screening, lipsa de conștientizare a simptomelor și necesitatea de a solicita asistență medicală în cazul în care acestea apar, precum și stigmatul social asociat cu cancerul pulmonar, care poate împiedica persoanele în cauză să caute ajutor.
Depistarea timpurie
Screeningul, sau depistarea timpurie a cancerului pulmonar, este vital pentru îmbunătățirea prognosticului pacienților. Cu toate acestea, în România, aceste servicii sunt subutilizate sau inaccesibile pentru multe segmente ale populației; rata de depistare timpurie a acestei boli este de aproximativ 16%, semnificativ sub media europeană de 24%.
Conform Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, peste 60% din cazurile de cancer bronho-pulmonar sunt diagnosticate în stadii avansate, când opțiunile de tratament sunt limitate și mai puțin eficiente.
Prin contrast, țările europene cu cele mai mici rate de mortalitate prin acest tip de cancer sunt cele care au implementat programe eficiente de screening pentru depistarea timpurie. În țări precum Islanda și Suedia, rata de detectare a bolii în stadii incipiente este de aproximativ 35-40%, comparativ cu doar 15% în România.
Punctul central al problemei în România este detectarea târzie a acestei grave afecțiuni. “Majoritatea pacienților cu cancer bronho-pulmonar ajung la medic în stadii avansate, când opțiunile terapeutice sunt limitate și cu impact redus asupra supraviețuirii. Este imperativ să ne concentrăm pe depistarea timpurie și pe conștientizarea factorilor de risc”, declară Conf. Univ. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, Președinte al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR).
Concluzie
Cancerul bronho-pulmonar reprezintă o provocare semnificativă pentru sistemul de sănătate din România. În acest context, evaluarea situației acestei boli la nivel național și comparativ cu celelalte țări din Europa este crucială pentru a elabora strategii eficiente de prevenție și intervenție. Aceste eforturi vor contribui la alinierea României la standardele europene și la îmbunătățirea ratei de supraviețuire pentru pacienții cu cancer bronho-pulmonar.
Președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România (SNOMR), Conf. Univ. Dr. Dana Lucia Stănculeanu, subliniază acest punct, declarând că “Depistarea timpurie a cancerului bronho- pulmonar este nu numai esențială, ci poate salva vieți. Investițiile în programe de screening și conștientizarea publicului cu privire la semnele și simptomele acestui tip de cancer pot reduce semnificativ ratele de mortalitate.”