Promenada pe Podul Mogosoaiei – Calea Victoriei, cu Adrian Majuru

Calea Victoriei este una dintre cele mai vechi strazi ale Bucurestilor. Ea a devenit in cursul secolului al XIX-lea un Corso al orasului modern, cu magazine de lux, cafenele, palate somptuoase, teatre de varieteu, muzee, cazinouri, hoteluri, restaurante, cofetarii, reprezentante ale unor firme si banci, mai rar parcuri si locuinte particulare.

Calea Victoriei a mai insemnat resedinta regilor Romaniei, astazi Muzeul National de Arta alaturi de institutii publice de prim rang, ridicate dupa 1860 precum Fundatia Culturala Regele Carol I (astazi Biblioteca Centrala Universitara) si Ateneul Roman.

A fost insa un vechi drum comercial in evul mediu. Potrivit legendei, la capatul sudic al drumului isi avea resedinta familia boierului Mogos, care se folosea de acest drum pentru a ajunge la intinsul sau domeniu din afara orasului, care-i poarta numele si astazi: Mogosoaia. Acest lucru se intampla in secolul al XVII-lea. Catre finalul acestui secol, domeniul familei Mogos intra, prin casatorie, in posesia principelui Constantin Brancoveanu. Palatul de la Mogosoaia, pe care Brancoveanu l-a ridicat in timpul domniei sale (1688-1714), a fost resedinta de vara a principelui si a fost conectat cu Bucurestiul prin podul Mogosoaiei, amenajat cu acest prilej. De fapt indreptat caci era foarte sinuos si ocoloea intinse curti boieresti.

De la aceasta resedinta principara, demult pierduta, s-a aflat locul numit „Capul Podului Mogosoaiei”. Aici se afla astazi ansamblul numit „Blocul Gioconda” ridicat in preajma primului razboi mondial pentru a fi Senatul Romaniei si finalizat dupa marele razboi ca ansamblu de locuinte. Acesta este punctul de plecare al promenadei noastre, de la Piata Senatului la Piata Regala. Vom incerca sa reconstituim povestea caselor, locurilor si a oamenilor care le-au animat odinioara.

Adrian Majuru este cercetator la Muzeul Municipiului Bucuresti si coordoneaza Muzeul Dr. Nicolae Minovici. Este autorul mai mulor carti despre Bucuresti, precum Bucurestiul mahalalelor sau periferia ca mod de existenta (Compania 2003) si Bucuresti. Povestea unei geografii umane (Institutul Cultural Roman, 2008). In sfera preocuparilor sale se afla si zona de underground urban. Intre alte titluri publicate, amintim aici selectiv Copilaria la romani (Compania, 2006), Familia Minovici – univers spiritual (Institul Cultural Roman 2007) si Destin valah in ilustratii si 101 texticulete (Paralela 45, 2009). In prezent, coordoneaza seriile “Antropologia urbana” si “Periferii nocturne” la Editura Paralela 45.

Intilnire: Palatul Postelor (Muzeul National de Istoriei), ora 11:00
Taxa participare: 30 ron –adulti/ 25 ron – elevi, studenti
Data: 21 nov – Inscrieri la contact@victoriei.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri