Profesia “navigator de pacienți” ușurează calvarul bolnavilor de cancer

victoria asanache

La inițiativa Victoriei Asanache, primul navigator practicant de pacienți din Romania, laureată a Galei Femeia anului 2008, profesia de 'navigator de pacienți' a fost inclusă pe lista ocupațiilor din România. Această profesie ușurează calvarul prin care trec bolnavii de cancer.

Un înger păzitor pentru suferinzii de cancer

Pe Victoria Asanache o știu mai toți pacienții Institutului Oncologic, locul în care se dă lupta cu cea mai complexă maladie, cancerul. Acolo unde temerile sunt cele mai mari, nesiguranța e maximă, iar speranța e firavă. Pacienții speriați și derutați se agață de Victoria ca de un înger păzitor și nu exagerez deloc când spun asta.

Ea este interfaţa între medici şi pacienții diagnosticați sau asupra cărora planează suspiciunea de cancer. Adică e persoana care ia prima dată contact cu disperarea, negarea, teama şi noianul de întrebări ale oamenilor pentru care viaţa se schimbă total după un astfel de diagnostic. În fiecare lună, preia şi monitorizează în jur de 20-30 de cazuri noi. Iar dacă ne gândim că tratamentul fiecăruia dintre pacienţi durează între 6 şi 10 luni, rezultă că în fiecare zi ea este 'firul roșu' de care se agaţă zeci de pacienți care au traversant labirintul confruntării cu cancerul.

Ceea ce în România sună a fi doar un înger păzitor, în alte țări civilizate acest statut este ceva firesc, o profesie în toată regula, și se numește navigator de pacienți'.

O nouă profesie în domeniul medical

Pentru o astfel de normalitate s-a zbătut Victoria Asanache ani de zile, de când practică această profesie neînțeleasă și neomologată în sistemul medical românesc. Până acum câteva zile, când a fost inclusă pe lista ocupațiilor din România, în urma aprobării primite pe 8 decembrie 2016 din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin direcția Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională.

Noua ocupație de navigator de pacienți va avea codul 226922 și va fi introdusă în cadrul Grupei de bază: specialiști în domeniul sănătății. Proiectul a fost inițiatiat de Victoria Asanache, laureată a Galei Femeia anului și președinta Asociației AMAZONIA pentru prevenția și lupta împotriva cancerului, care a pornit acest demers cu aproape un an în urmă, elaborând dosarul de omologare cu sprijinul oferit prin programul “Voluntar de profesie” al Fundației Vodafone.

Primul și singurul navigator practicant de pacienți în România

Este o izbândă uriașă în primul rând pentru pacienții din Romania, care, odată puși în fața unui diagnostic grav nu știu încotro să o apuce, cu cine să vorbească, ce reprezintă exact diagnosticul lor și cu ce sa înceapă în abordarea drumului către tratament și vindecare. În mai bine de 14 ani de cand practic activitatea de navigator pe care am studiat-o în America, acolo unde ea are deja o istorie lungă, am fost alaturi de peste 3000 de pacienți oncologici din România, am simțit că este necesar să o fac, ca este cumva misiunea mea.

Odata ce intri, fie ca vrei sau nu, in acest sistem, realizezi cata nevoie este de o astfel de profesie in Romania pentru pacienti, pentru relatia pacientului cu medicii, cu diagnosticul, cu familia sau cu viitorul', declară Victoria Asanache, primul și singurul navigator practicant de pacienți din România care a reușit să pună bazele unei noi meserii în România.

Ce face un navigator de pacienți pentru bolnavii de cancer

Navigatorul de pacienți este o ocupație prezentă în țările cu sisteme sanitare performante de mai bine de trei decenii, acest specialist fiind o interfață necesară în relația dintre pacient și medic. În cazul bolilor grave, care pun în pericol viața pacientului, intervenția navigatorului este esențială, el facilitând accesul la informație, la o a doua sau a treia opinie, la studii și cercetări de ultim moment.

Navigatorul preia și manageriază impactului psihologic pe care diagnosticele grave le au asupra bolnavului, echilibrul emoțional fiind vital pentru ca pacientul să aibă un răspuns optim la tratament și medicație.

Citește și Victoria Asănache, un consilier medical unic în România

Citește și Victoria Asanache, câștigătoarea trofeului Femeia Anului 2008 la categoria Apărarea și Promovarea Drepturilor Femeii

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro