Primul pas in afaceri – propria ta firma

In sfarsit, te-ai hotarat! Nu mai vrei sa depinzi de nici un fel de sef si nici de un program fix! Vrei sa intri in afaceri si sa devii propriul tau stapan!

Primul pas in acest demers e sa-ti faci o firma (societate comerciala) cu care sa "iesi in lume"! Afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi si cat te costa constituirea unei societati comerciale.

Firmele din Romania in cifre
Conform statisticilor Oficiului National al Registrului Comertului, din 1990 si pana in prezent au luat fiinta aproximativ 1.631.063 de societati comerciale, din care 1.137.860 sunt S.R.L -uri. Dintre acestea, cea mai mare pondere o au cele din domeniul constructiilor (74.618), alimentatie si bauturi (53.771) si agriculturii (42.617). De la inceputul anului 2007 au fost inmatriculate circa 75.000 de firme. O cincime din firmele romanesti isi au sediul in Bucuresti.

Societatea comerciala – generalitati
Societatea comerciala (S.C) reprezinta acea reunire de persoane (cu personalitate juridica) care are la baza un contract de societate, prin care asociatii sunt de acord sa puna in comun bunuri (materiale sau nemateriale) in vederea exercitarii unor acte de comert, cu scopul realizarii si impartirii unor beneficii.
O societate comerciala se poate constitui prin contract de societate si statut (sau doar prin statut, in cazul SRL-ului cu asociat unic). Cele doua acte pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, care poarta denumirea de ACT CONSTITUTIV. In acest act vor fi cuprinse urmatoarele date:
– nume, prenume, loc si data nasterii, domiciliul si cetatenia tuturor asociatilor- persoane fizice, sau sediul si nationalitatea, in cazul persoanelor juridice;
– forma, denumirea si sediul societatii;
– obiectul de activitate al societatii;
– capitalul subscris si varsat (cu precizarea aportului in numerar sau natura a fiecarui asociat);
– sediile secundare, filiale, sucursale, agentii;
– durata societatii si modul de dizolvare/ lichidare a societatii;

Asociatii sunt acele persoane fizice sau juridice, care se "reunesc", in vederea constituirii unei firme. Numarul minim necesar de asociati este 2, iar cel maxim este de 50. Face exceptie de la aceasta regula societatea comerciala cu asociat unic. Aceasta societate are urmatoarele caracteristici:
– o persoana fizica/juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
– o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata.

Patrimoniul unei societati reprezinta totalitatea bunurilor folosite pentru desfasurarea tuturor activitatilor firmei (masini, birouri, calculatoare, bunuri de inventar etc).
Conducerea unei societati se poate face fie direct, de catre adunarea generala a asociatilor, fie de administratorul numit de catre asociati sau consiliul de administratie.
Desfiintarea (dizolvarea) societatii se face daca intervine una dintre urmatoarele situatii: expirarea timpului stabilit pentru durata societatii; nerealizarea obiectului de activitate; faliment; declararea nulitatii societatii.

Deschide-ti un SRL!
Societatile comerciale pot fi:
Societati in nume colectiv (SNC): sunt acelea in care obligatiile sociale se garanteaza cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor.
Societati cu raspundere limitata (SRL): reprezinta acele societati comerciale ale caror obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii raspund doar in limita aportului lor.
Societati pe actiuni (SA): sunt societatile comerciale care au capitalul social impartit in actiuni. Obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar actionarii raspund doar in limita aportului lor.
Societati in comandita simpla (SCS): sunt societatile comerciale in care obligatiile sociale se garanteaza cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati. Acesti asociati raspund doar in limita aportului lor.
Societati in comandita pe actiuni: sunt societatile in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si raspunderea asociatilor comanditati, iar cele ale asociatilor comanditari sunt limitate pana la concurenta capitalului subscris.
Dintre aceste societati, cele mai raspandite sunt societatile cu raspundere limitata (S.R.L.- urile).

Asociatia familiala
Este acea forma de societate care se constituie din initiativa unei persoane fizice si este formata numai din membrii unei familii.
Pentru a putea desfasura activitati economice prin intermediul unei astfel de asociatii, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
– in asociatie sa incluzi membri ai familiei de peste 16 ani si pana la gradul 4 inclusiv;
– toti membrii sa aiba o stare de sanatate care sa le permita desfasurarea activitatilor din cadrul fimei;
– toti membrii sa aiba calificarea necesara;
– sa te asiguri ca membrii asociatiei nu au fost condamnati pentru incalcarea legilor fiscale, fapt dovedit prin cazierul fiscal.
ATENTIE! Orice persoana fizica sau asociatie familiala care desfasoara activitati de comert trebuie sa aiba autorizatie eliberata in conditii legale.

Termeni si prescurtari
ONRC = Oficiul National al Registrului Comertului
CODUL CAEN = clasificarea activitatilor din cadrul economiei nationale
A.F. = asociatie familiala
R.A. = regie autonoma
C.F. = carte funciara
C.I.F. = cod international fiscal
O.C. = organizatie cooperatista
PERSOANA FIZICA AUTORIZATA (P.F.A.) = orice persoana care desfasoara o activitate economica in mod independent (respectand conditiile impuse de lege)
ADUNAREA GENERALA A ASOCIATIILOR (A.G.A.) = are ca obligatii aprobarea bilantului, repartizarea profitului, desemnarea adminstratorilor, modificarea actului constitutiv etc.

Link-uri utile
Legea care sta la baza societatilor comerciale este legea 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare. Date despre aceasta lege, precum si alte informatii privind activitatea societatilor comerciale poti gasi accesand unul dintre urmatoarele linkuri:
– www.monitoruloficial.ro – site-ul Monitorului Oficial, unde vei gasi toate legile apobate si publicate;
– www.onrc.ro – site-ul Oficiului National al Registrului Comertului, care gazduieste printre altele si nomenclatorul CAEN.

Etapele si costurile estimate pentru infiintarea firmei tale
1 Mai intai trebuie sa faci o rezervare la O.R.C. din zona tribunalului de care tine sediul firmei, pentru unicitatea denumirii firmei. Vei avea posibilitatea sa alegi din 3 potentiale denumiri la care te vei gandi in prealabil. Pret estimativ: 45 lei.

2 Vei intocmi actul constitutiv al societatii (statutul, contractul de societate). Cel mai bine ar fi sa apelezi la un expert in domeniu (avocat, notar public etc). Costul acestei etape este in jur de 150 lei.

3 Depunerea la banca (sau CEC) a capitalului social. Acesta este in valoare de 200 lei.

4 Vei obtine cazierul fiscal de la Administratia Finantelor Publice. Atat pentru tine, cat si pentru restul asociatilor/administratori. Pret intre 1 leu si 25 lei.

5 Scoaterea unui extract de carte funciara pentru spatiul unde vei face sediul social.

6 Te intorci la O.R.C., unde vei face un dosar care va cuprinde urmatoarele documente:
– cererea tip completata;
– actul constitutiv;
– dovada ca ai facut rezervarea pentru denumirea unica a firmei;
– dovada ca ai facut varsarea capitalului social;
– cazierul fiscal (sau, daca e cazul, cazierele fiscale);
– copie dupa actele de identitate ale tuturor asociatilor/actionarilor/administratorilor;
– specimenele de semnatura ale administratorilor;
– dovada ca ai achitat taxa de registru si dovada de spatiu. Pret aproximativ: 280 lei.

7 La depunerea dosarului vei primi un numar de inregistrare, iar dupa 7 zile ti se va elibera certificatul de inregistrare al societatii.

Text: Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera