Primele simptome ale atacului de panică. E obligatoriu să le recunoști

De multe ori, poți confunda atacul de panică cu un atac de cord, căci are aproape același simptome: hiperventilație, durere in piept, bătăi puternice și neregulate ale inimii, însă sentimentul de panică nu prezintă nici un pericol imediat pentru organism. Află de la noi cum recunoști un atac de panică și care sunt primele simptome ale atacului de panică.

Femeile suferă cel mai des atacuri de panică

Un atac de panică este un episod de anxietate extremă, de teamă intensă, sau de neliniște, care apare brusc și, cel mai adesea fără să fie declanșat sau provocat de ceva anume și este însotit și de reactii fizice îngrijorătoare și neplăcute, dar din fericire nepericuloase. El se poate manifesta legat sau nu de anumite situații, indiferent de loc, în încăperi sau în aer liber și în orice moment al zilei, dar cel mai des seara și noaptea. Medicii confirmă că femeile între 20 și 25 de ani sunt cel mai expuse atacurilor de panică, dar nu se cunosc motivele exacte pentru care bărbații suferă mult mai rar de această tulburare. Aceasta apare și la copii și adolescenți, deși este rar întâlnită.

Un atac durează între 5 și 20 de minute

Neliniștea și anxietatea par să fie la originea declanșării unui atac de panică desi nu există un motiv concret, obiectul temerilor fiind adesea necunoscut. După declanșare însă, se intră într-un cerc vicios, căci apar și reacții fizice care par să confirme că este vorba de o problemă fiziologică gravă și care amplifică frica intensă și provoacă la rândul lor alte reacții și așa mai departe. Durata unui astfel de episod de anxietate extremă poate varia între 5 și 20 de minute dar uneori se întinde și pe parcursul mai multor ore, în funcție de condițiile psihice ale persoanei în cauză.

Cum se manifestă un atac de panică?

Simptomele atacului de panica sunt destul de asemănătoare în majoritatea cazurilor, cele mai multe femei percepându-le deseori confundându-le cu cele ale unui infarct (fără să fie vorba, în realitate de o amenințare vitală), ceea ce conduce la o teamă paroxistică. Hiperventilatia este de regulă primul simptom. Crește rapid ritmul respirator și cel cardiac, iar aportul de aer mult mai mare decât cel obișnuit face să apară și o tensiune musculară toracică ce poate fi interpretată ca durere în piept (angină pectorală) și ca semn de atac de cord. Următoarele semne sunt dificulățile de respirație. Apare repede senzația de sufocare si dispneea, apoi în scurtă veme  frisoane urmate de valuri de căldură și de transpirație intensă. Adeseori printre simptomele fizice se numără: amețelile, durerea localizată în zona superioară a abdomenului și stările de greață și slăbicune a întregului organism. Pe plan psihic creierul interpretează modificările fizice- pe care tot el le comandă- ca pe un pericol iminent iar organismul reacționează pe măsură: treci prin stări emoționale extreme, de nesiguranță, de teamă de moarte și de pierdere a controlului, apare teama de spații deschise și poți pierde capacitatea de exprimare coerentă.

Alte simptome ce pot apărea:

  • nod în gat, imposibilitatea de a respira,
  • disconfort intens, toracic și abdominal,
  • stări de leșin,
  • senzații false, lucrurile din jur par ireale, artificiale,
  • sentimente de tristețe, asemănătoare depresiei (tulburare de panică),
  • furnicături în membre și parestezii.

Terapie personalizată

Statisticile medicale arată că peste 4% din populația Europei și Statelor Unite ale Americii, suferă anual de atacuri de panică și că acestea apar cel mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 20 si 64 de ani, dar rata maximă de declanșare a atacului de panică se situează la cele cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani. Tratamentul inidicat este fie cel prin psihoterapie fie cel medicamentos, acesta din urmă, prescris doar de specialiștii psihiatri, bazându-se pe administrarea controlată și personalizată de antidepresive care inhibă recaptarea de serotonină.

Foto: Shutterstock

Citeste și:

Vrei să te iubească la nebunie, ca pe nimeni alta din viața lui? Ține cont de lucrurile astea:

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie