Prețul dramatic plătit de campioanele la gimnastică a perioadei de aur: „Hrana era aproape zero”

Marilena Vlădărău-Perețeanu, una dintre campioanele la gimnastică care au adus medalii României, are acum 58 de ani și își aduce aminte cu durere în suflet de perioada în care a suferit numeroase traume doar pentru a ajunge pe podiumul mondial.

De-a lungul timpului, s-a mai scris despre chinurile la care erau supuse tinerele gimnaste, însă pe micile ecrane telespectatorii le vedeau tot timpul cu zâmbetul pe buze ca și cum nimic nu se întâmpla.

Marilena Vlădărău-Perețeanu susține că antrenorii Marta şi Bela Karoly le-ar fi supus pe tinere la chinuri groaznice. Jignitul, bătaia, chiar și foametea erau la ordinea zilei în perioada anilor 1977 şi 1981. Uneori acest tip de comportament nu era străin părinților, însă aceștia credeau că este un mod de disciplinare al campioanelor.

În acea perioadă, Marilena Vlădărău a câștigat medalia de argint la sărituri, la Campionatele Mondiale din 1978, şi pe cea de aur, în 1979.

„După o oră de exercițiu repetat obsesiv la paralele, aveam degetele anchilozate și sângele închegat pe degete. Nu puteam nici să-mi scot palmierele, iar Bela mă tot lovea. Am cunoscut din plin măsurile lui de la picioare și de la mâini.

La sărituri mă amenința că o încasez dacă nu țin picioarele lipite. Și a început chinul. La un salt mă lăsa în pace, la celălalt mă bătea de la saltea până la locul de plecare. Doar peste ceafă îmi trăgea!', a povestit Marilena Vlădărău pentru Playsport, potrivit redactia.ro.

Aceasta nu este singura metodă de corecție pe care fosta campioană a fost nevoită să o îndure. Pe când era antrenată de Bela Karoly, Marilena ar fi suferit din cauza alimentației deficitare. Nu că nu ar fi avut mâncare, ci că le înfometau cu bună știință.

„După ce mi-a tras o bătaie, mi-a spus că sunt o vacă grasă, m-a dus în fața oglinzii, mi-a pus mâna pe sâni, pe fund. ‘Uite cum arăți! Cine dracu o să se uite la tine? Niciun bărbat!. Scena asta m-a dărâmat și m-a marcat în timp. M-a lovit direct în suflet, în minte. Nu înțelegeam de ce arăt rău, că abia dacă aveam 40 de kilograme.

Mi-era frică să merg oriunde se aflau și bărbați. Mă simțeam inferioară. Hrana era aproape zero! La micul dejun, o feliuță de șuncă prin care te uitai și un pahar cu lapte, dacă-l apucai. Când bătea Bela cu palmele în masă că s-a terminat, trebuia să te ridici imediat și să pleci.

Goleam noaptea tot ce prindeam prin bucătărie, ne luam porția de bătaie când ne prindeau, dar ne asumam riscul. Dacă era după Karoly, ar fi trebuit să nu mâncăm nimic, niciodată. Iar exercițiile nu mergeau fiindcă suntem grase, nu pentru că muream de foame.

Inventasem locuri dintre cele mai neobișnuite să ascundem mâncarea, precum vasul de la WC. Înveleam într-un plastic ciocolata, napolitanele sau te miri ce altceva, socotind că acolo nu le va găsi nimeni. A funcționat rețeta o perioadă, până s-au prins de truc și, evident, a urmat o corecție extraordinară. Dar ce mai conta una în plus!', a mai mărturisit fosta campioană.

Foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete