Poți scăpa de tinitus, insuportabilul țiuit de urechi?

Tinitus este o afecțiune greu de gestionat, însă nu imposibil! Se întâlnește la circa 15-20% din populația globului, afectând o ureche sau ambele urechi. Ce trebuie să știi despre boala sunetelor țiuite?

Diagnosticul de tinitus se pune pe baza simptomelor foarte clare, însă și prin eliminarea unor alte cauze care ar putea perturba auzul. În acest sens, medicul poate cere un examen auditiv, teste auditive sau de laborator.

Tinitus este definită ca o afecțiune a urechilor ce se manifestă prin auzirea unor sunete – țiuituri, șuierături, sunete ca niște foșnete, pocnete – pe care celelalte persoane din jur nu le pot auzi. Ca o comparație, sunetele pot semăna cu cele pe care le face creta când zgârie tabla, și care era atât de deranjant. Imaginează-ți cum este să auzi acel zgomot în mod constant.

Tocmai de aceea este o tulburare greu de gestionat, pentru că influențează în mod direct starea de spirit și capacitatea de concentrare.

Tinitus, principalele cauze

Există câteva contexte care pot duce la instalarea tinitusului. De regulă, afecțiunea este pusă în strânsă legătură cu înaintarea în vârstă, cu o accidentare în zona urechilor sau cu o problemă a sistemului circulator. Ce se întâmplă, de fapt? Așa-numiții cili de pe celulele auditive se deteriorează, iar când se produce acest lucru, respectivele celule pot trimite către creier anumite semnale. Respectivele semnale se manifestă tocmai prin acele sunete.

Și tot de regulă, nu există o modalitate directă pentru a scăpa rapid de această problemă. Există însă metode prin care zgomotele se pot reduce, astfel încât să nu mai tulbure atât de puternic starea psihică a persoanei.

Tratamentul cu cel mai mare succes în reducerea acestor sunete interne este folosirea altor sunete. Mai exact, a zgomotului alb. Sunetele ploii, ale unei ape care curge, valurile mării sau ale oceanului. De asemenea, aparatul de aer condiționat, umidificatoarele sau dezumidificatoarele produc sunete albe.

De asemenea, există căști care redau continuu sunete specifice zgomotului alb.

În plus, evită zgomotele puternice și, foarte important, încearcă să gestionezi în mod responsabil stresul cauzat de această afecțiune.

Citește și: Poți controla mâncatul compulsiv?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate