Poți să suferi de lupus și să nu ai habar. Vezi ce simptome înșelătoare are boala

Lupus – este o boală cronică inflamatorie autoimună care apare atunci când sistemul tău imunitar îți atacă țesuturile și organele. Inflamația cauzată de lupus poate afecta mai multe părți ale corpului cum ar fi încheieturile, piele, rinichii, celuleșe din sânge, creierul, inima sau plămânii.

lupus

Lupusul poate fi greu de diagnosticat pentru că de multe ori semnele și simptomele acestei boli le imită pe cele ale altor afecțiuni, fapt pentru care este numit „marele imitator'. Cel mai distinctiv semn al lupusului este o iritație facială ce pare că are forma aripilor unui fluture pe ambii obraji- se întâmplă în multe cazuri de lupus, dar nu chiar în toate.

Unii oameni se nasc cu o tendință spre dezvoltarea acestei afecțiuni care poate fi declanșată de infecții, de anumite medicamente sau chiar lumina soarelui. Deși nu există nici un tratament pentru lupus, anumite medicamente pot ajuta la controlarea simptomelor.

Nici un caz de lupus nu seamănă cu celălalt. Simptomele pot apărea brusc sau se pot dezvolta în timp, pot fi ușoare sau severe, termporare sau permanente.

Cele mai multe persoane care suferă de lupus au o boală ușoară caracterizata prin episoade – numite „rachete de semnalizare' -atunci când simptomele se agravează, apoi se îmbunătățesc sau chiar dispar complet pentru un timp.

Este de preferat să mergeți urgent la medicul dumneavoastră dacă observați apariția unei erupții cutanate inexplicabile, febra în curs de desfășurare, dureri persistente sau oboseală.

Tipuri

  • lupus eritematos sistemic- este cea mai severă formă de lupus, pentru că nu afectează doar piele, ci și organele interne și orice țesut
  • lupus eritematos cutanat – afectează doar piele și este frecvent localizat la nivelul feței
  • lupus eritematos neonatal – apare la copii cu mame bolnave de lupus
  • lupus indus de medicamente este cel provocat de anumite medicamente

Citește continuarea în Dicționarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate