Poţi pune în pericol sănătatea ta şi a copilului, dacă faci asta!

Ce pozitii de somn sunt bune in sarcina

În timpul sarcinii, au loc atât de multe modificări în organism, încât nu te-ai gândi că trebuie să faci schimbări şi la capitolul somn. Mai exact, la poziţiile de somn, astfel încât şi tu, şi bebeluşul să fiţi în siguranţă.

Somnul este, şi el, unul dintre capitolele care vor fi influenţate de sarcină, iar pe măsură ce aceasta avansează, este posibil ca orele de somn pe parcursul nopţii să devină mai puţine. Însă nu este o regulă. O regulă ar fi totuşi să schimbi poziţia de somn, dacă eşti obişnuită să dormi pe spate sau pe burtă. Argumentul este unul simplu şi foarte important atât pentru tine, cât şi pentru sănătatea bebeluşului.

De ce să nu dormi pe spate?

Mai ales în ultimul trimestru de sarcină, greutatea uterului exercită o presiune mare asupra spatelui. Iar  atunci când stai întinsă, presiunea se resimte şi asupra intestinelor şi a principalelor vase care asigură circulaţia sângelui, vena cavă şi aortă. Acest lucru are ca efect o circulaţie deficitară a sângelui către inimă – la mamă -, dar şi către placentă, punând astfel în pericol sănătatea bebeluşului.

Cea mai bună poziţie de somn

Cel mai bine, spun medicii, este să dormi pe o parte (în engleză, poziţia SOS – “sleep on side”), de preferat pe partea stângă, în acest fel, creând un efect invers faţă de dormitul pe spate: fluxul sangvin către placentă va fi accelerat, iar nutrienţii vor fi mult mai bine asimilaţi. Dacă îţi este greu să îţi schimbi poziţia de somn, apelează la perne speciale pentru gravide, care să te ajute să stai cât mai mult în poziţia recomandată.

Pentru mai mult confort, îndoaie genunchii şi pune o pernă mică între picioare sau chiar sub abdomen.

În cazul în care te trezeşti dormind pe spate, nu te speria, încearcă doar să revii la poziţie recomandată.

Foto: Shutterstock

Vezi şi:

Cum îţi măreşti şansele să rămâi însărcinată

Testul care previne naşterile premature

Primele semne de sarcină

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sanatate