Populația s-ar putea vaccina anual împotriva virusului SARS-CoV-2

În mai puțin de un an de la apariția SARS-CoV-2, mai multe vaccinuri COVID-19 sigure și eficiente au fost create și autorizate pentru utilizare în România și la nivel global.

Care este frecvența vaccinării cu SARS-CoV-2 în viitor este o întrebare pe buzele tuturor. Necesitatea vaccinării repetate este condiționată de doi factori care nu se suprapun întotdeauna – durata imunității și necesitatea de a actualiza conținutul vaccinului.

De exemplu, stimulatorii de tetanos se administrează la fiecare 10 ani și nu sunt diferiți în compoziție de vaccinul original. Gripa, pe de altă parte, datorită capacității sale de a dezvolta mutații, necesită adesea modificări ale tulpinilor anual. Noul coronavirus, deși are o asemănare cu gripa în ceea ce privește simptomele și transmiterea, provine dintr-o familie distinctă de viruși și are propriile rate de mutație.

Din fericire, vaccinurile actuale previn ceea ce contează: boli severe, spitalizare și deces. Cu toate acestea, specialiștii spun că deși cazurile au scăzut, nu înseamnă că pandemia a luat sfârșit. Din acest motiv, cetățenii vor avea nevoie, în următorii ani, de o protecție suplimentară și doar un vaccin anual o va putea oferi.

Vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 administrat anual

Medicul infecționist, Adrian Marinescu, a declarat că momentan acest lucru este în discuție, însă doza a treia de vaccin ar putea fi necesară.

„Deocamdată e o ipoteză de lucru. Și discuția nu e legată doar de Pfizer. Vorbim principial de ce s-ar putea întâmpla cu vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Dar aș face următoarea diferență. În primul rând, că nu e un virus care să fie sezonier, deci nu m-aș gândi că, de acum în colo, pentru o perioadă lungă de timp, vom face anual. E de discutat, deocamdată, dacă va fi a treia doză de vaccin. Și nu vorbim doar de Pfizer, e discuție generală, vorbim despre cât ține imunitatea și vorbim despre noile mutații care ar putea, la un moment dat, să interfere cu variantele actuale de vaccin.

Lucrurile le vom vedea pas cu pas și mai este o diferență. Noi vorbim de virusurile gripale, dar știm bine că în fiecare an este o altă variantă. Când vorbim despre SARS CoV-2, cred că ar trebui să vorbim despre toată familia de coronavirusuri. Pentru că știm bine că și înainte de SARS CoV-2 am avut multe alte variante din aceeași familie.

Că am vorbit de virozele normale care puteau fi cu coronavirus, că am vorbit despre SARS CoV-1, trebuie să facem o diferență între ceea ce înseamnă coronavirus în general și SARS CoV-2. Foarte probabil că SARS CoV-2 nu vom avea la infinit. La un moment dat lucrurile se vor încheia și atunci ne vom putea gândi la varianta generală, nu la SARS CoV-2', a explicat Adrian Marinescu la Antena 3.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri