Pofta buna la… bere!

Pofta buna la… bere!

Ea a fost nu demult scoasa de specialisti din categoria bauturilor alcoolice si recunoscuta ca aliment. Afla care au fost argumentele medicilor:

Rezultatele numeroaselor studii stiintifice confirma faptul ca berea, bautura naturala, slab alcoolizata, spumoasa si racoritoare pe care o stim cu totii, este in plus, un adevarat “rezervor” de substante nutritive, de vitamine minerale, fibre alimenatre si antioxidanti.

Concluzia oamenilor de stiinta: consumul moderat de bere are efecte benefice asupra sanatatii. Ce inseamna consum moderat? Pentru barbati maximum trei pahare iar pentru femei cel mult doua pahare zilnic. La aceste cantitati, spun oamenii d estiinta, elementele nutritive din bere se simileaza la nivelul necesar pentru asigurarea unei diete sanatoase.

Berea este o bautura tonica cu un continut de alcool de sase sau sapte ori mai scazut decat bauturile spirtoase iar, potrivit unui raport insusit si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, un consum de doua pana la cinci unitati de alcool pe zi (o halba de bere contine aproximativ 2 unitati de alcool) reduce riscul mortalitatii premature cu 18%. Mai mult, conform prestigioasei New England Journal of Medicine, berea, consumata cu moderatie si cu regularitate, reduce cu peste 40 der procente riscul apritiei bolilor cardiovasculare.

Compozitie complexa
Ingredientele bauturii-aliment sunt apa, malt din orzoaica, hamei si drojdie si combinatia tuturor acestora ii ofera un complex de substante cu efecte benefice: pe langa vitaminele din grupul B-urilor: B1 (tiamina), B2 (riboflavina) B12 si B6, B9, apoi biotina, acid pantotenic si PP (niacina) aceasta contine circa 2 miligarme de saruri minerale la un litru, echivalent cele mai bogate ape minerale si in plus are un continut bogat in acid folic si inizitol.

La acestea se adauga o serie de acizi organici indispensabili realizarii echibrului acido-bazic din organism si o multime de minerale: Potasiu, Magneziu, Fosfor, Calciu, Sodiu, Seleniu, Fier, Zinc, care acopera o buna parte din necesarul zilnic.
 

Putin dar bun
Nenumarate studii efectuate de catre institutii prestigioase au relevat faptul ca un consum moderat de bere poate creste nivelul colesterolului „bun” din sange (HDL), prevenind astfel aparitia aterosclerozei si deci a bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale. In plus, un pahar de bere pe zi consumat cu regularitate (dar nu mai mult) poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip II cu pana la 30% fata de nebautori si de cei care consuma alcool in exces.

Printre alte efecte binefacatoare ale berii, constatate de medici se mai pot enumera: favorizarea digestiei, cresterea diurezei (a cantitatii de apa eliminate) si deci o functionare mai buna a rinichilor si eliminarea pericolului formarii de edeme.

Potasiul continut scade riscul unui infarct iar magneziul ajuta la scaderea nivelului de colesterol sangvin si protejeaza activitatea cardiaca in perioadele de efort. In plus, berea in cantuitati mici normalizeaza ritmul cardiac, combate variatiile de tensiune arteriala si este un stimulator al apetitului,iar datorita continutului ridicat de antioxidanti, previne aparitia osteoporozei si intarzie imbatranirea. Berea are de asemenea si valoare alimentara producand satietate si avand un potential slab caloric: un litru de bere are 450 kcal, fiind echivalent cu 0,5 kg cartofi, cu 6-7 oua sau cu 250 grame de paine.

De ce sa bei un pahar de bere pe zi:

  •  nu contine grasimi si zahar, e gustoasa racoritoare si saraca in calorii. Daca grasimile au 9 calorii/g berea are doar 7 calorii/g
  •  este bautura naturala cu aport mare de vitamine si minerale
  • nu contine colesterol
  •  contine intre 10 si 30 % din cantitatea de fibre necesara zilnic
  •  inlatura tensiunea nervoasa, reduce stresul si rata imbolnavirilor de inima
     

Atentie la excese!

Daca este consumata excesiv, cantitatea de alcool continuta in bere, produce disfunctionalitati serioase. Astfel:

  •  determina scaderea rapida de zahar din sange
  •  creeaza dezechilibre energetice si produce senzatie de oboseala
  •  impiedica arderea grasimilor
  •  provoaca deshidratare si duce la ingerarea de noi cantitati de alcool
  •  impiedica absorbtia vitaminelor.
  •  induce oboseala si are efect soporific

Berea – un deliciu gastronomic
Cei mai multi uitam ca berea este un ingredient clasic in arta culinara.

Folosita cand si cat trebuie, berea poate transforma cea mai banala mancare intr-o delicatesa gastronomica. Folosita ca baza pentru sosul marinat, fragezeste carnea de pui, pestele sau fructele de mare.

In timpul gatitului alcoolul se evapora, lasand o aroma fina in sosuri. Ca ingredient in aluaturi, berea da un gust delicat clatitelor si produselor de patiserie, facandu-le mai pufoase.

 

 

Text: Adrian Ciltan; Foto: Shutterstock.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar