Pledoarie pentru vegetale

vegetaleDr. T. Colin Campbell a fost, vreme de mai bine de 40 de ani, in prima linie a cercetarii din domeniul nutritiei. El si-a facut masteratul si doctoratul la Universitatea din Cornell, lucrand ca cercetator asociat la Institutul Tehnologic din Massachussetts (ITM). A fost profesor timp de 10 ani la Facultatea Tehnologica din Virginia, catedra de biochimie si nutritie.

De-a lungul anilor, dr. Colin Campbell a facut descoperiri socante in ce priveste legatura dintre alimentatie si cresterea incidentei anumitor afectiuni, specifice secolului in care traim (diabet, obezitate, boli cardiovasculare). Toate aceste descoperiri sunt cuprinse in cartea "Studiul China", editata pentru prima data in ianuarie 2005, la Dallas (Texas).

In aceasta carte, dr. Campbell incearca sa demonstreze ca o dieta corespunzatoare este cea mai puternica arma pe care o avem impotriva bolii si a suferintei; de ce societatea noastra e dominata de dezinformare si de ce gresim atat de mult in felul in care investigam si tratam boala.

Proteinele animale, inamicul nr. 1
La inceputul carierei, dr. Campbell a coordonat un proiect in Filipine, lucrand cu copii malnutriti. O parte din proiect consta in depistarea cauzelor expansiunii neobisnuite a cancerului de ficat la copiii filipinezi, o boala intalnita de obicei la adulti. Banuind ca vinovat consumul mare de aflatoxina, un mucegai existent in arahide si porumb si unul din cei mai mari carcinogeni cunoscuti, echipa condusa de dr. Campbell a incercat sa imbunatateasca alimentatia copiilor malnutriti din Filipine, introducand in meniul acestora o cantitate mare de proteine.

Proiectul a adus la lumina un secret bine ascuns: copiii care beneficiau de dieta cu cele mai multe proteine erau cei mai predispusi la cancerul de ficat! In acelasi timp, cercetatorii indieni au facut o descoperire la fel de socanta privind aparitia cancerului la ficat. Administrand aceeasi cantitate de aflatoxina unor sobolani de laborator, i-au alimentat in mod diferit, oferind primului grup o alimentatie cu 20% proteine, apropiata de dieta occidentala, iar celuilalt grup una cu doar 5% proteine. In mod incredibil, fiecare animal care consumase multe proteine s-a imbolnavit de cancer la ficat, in timp ce nici unul din animalele celuilalt grup nu a facut aceasta boala!

Informatiile obtinute atunci au fost cu atat mai socante intr-o vreme in care proteinele erau considerate cel mai sanatos aliment: "Daca erai civilizat, mancai multe proteine, daca erai sarac, mancai in principal vegetale, cartofi si paine", spune dr. Campbell. Dar descoperirile lui nu s-au oprit aici. Nu toate proteinele, ci doar cazeina, care constituie pana la 87% din proteina laptelui de vaca, promova toate stadiile in procesul cancerizarii.

Proteinele sigure erau cele din plante, in speta din grau si soia. Initiind mai multe studii cu diferite substante nutritive, inclusiv proteina de peste, grasimile alimentare si antioxidantii cunoscuti sub numele de carotenoizi, echipa doctorului Campbell a masurat capacitatea acestor substante de a influenta in vreun fel aparitia cancerului de ficat si pancreas.

Rezultatul acestor studii, dar si al altora, realizate de cercetatori importanti ai momentului, a aratat ca alimentatia este cu mult mai importanta in controlarea aparitiei si dezvoltarii cancerului decat doza carcinogenului care l-a initiat!

Atlasul cancerului
La inceputul anilor ’70, prim-ministrul Chinei, Chou EnLai, suferea de cancer. El a initiat un studiu national pentru a aduna informatii despre boala, rata mortii cauzata de cele 12 tipuri diferite de cancer. Studiul a fost cel mai ambitios proiect de cercetare intreprins vreodata. A cuprins 650.000 de adulti si a avut ca rezultat final un atlas codificat, care arata frecventa cancerului pe toata suprafata Chinei.

La inceputul anilor ’80, un cercetator chinez, director adjunct al principalului laborator de cercetare in sanatate din China, a ajuns la Universitatea din Cornell (SUA) si astfel dr. Campbell a venit in contact cu descoperirile savantilor chinezi si cu Atlasul Cancerului in China. De aici si pana la primul proiect major de cercetare intre China si SUA nu a mai fost decat un pas. Echipa a cuprins cercetatori de talie mondiala din ambele tari si un epidemiolog de la Universitatea din Oxford.

Impreuna au adunat date asupra a 367 de variabile si au facut comparatii intre ele. S-au deplasat in 65 de districte din China, au facut analize de sange la 6.500 de adulti, au luat probe de urina si au consemnat tot ceea ce acestia mancau, analizand mostre de alimente din piete de pretutindeni in tara. La sfarsit, au obtinut un studiu inegalabil ca amploare, calitate si unicitate, ceea ce New York Times a numit "Marele Premiu in epidemiologie".

Colesterolul sanguin
Comparand raspandirea bolilor vestice cu variabilele alimentatiei si ale stilului de viata, echipa de cercetatori a aflat ca unul dintre cei mai puternici predictori ai acestor boli este colesterolul sanguin. Aceleasi studii au mai demonstrat ca valorile de colesterol cele mai scazute inregistrate la americani sunt aceleasi cu cele mai ridicate valori din China rurala.

Concluzia: Nivelurile scazute de colesterol sunt legate de rate mici ale bolii de inima, cancer si alte boli asa numite vestice, chiar si atunci cand se afla la niveluri cu mult mai joase decat cele considerate "sigure" de medicii occidentali.

Cel mai bun centru de ingrijire a cardiacilor in SUA se gaseste in statul Cleveland, Ohio. Unul dintre medicii de aici, dr, Esselstyn, are un CV impresionant si curajul de a spune lucrurilor pe nume. Reexaminand practica medicala standard, dr. Esselstyn a ajuns la concluzia ca o cantitate minima de medicamente cu efect hipo-colesterolemiant si o dieta vegetariana cu aport foarte scazut de grasimi duce la rezultate spectaculoase in tratamentul bolii de inima.


Cancerul de intestin

Se pare ca factorii de mediu, inclusiv alimentatia, joaca cel mai important rol in ce priveste aparitia cancerului colonorectal.

Studii realizate pe emigranti au aratat ca, pe masura ce oamenii se muta din zone cu risc scazut de cancer in zone cu risc crescut, ei preiau acest risc in decursul a doua generatii! Mergand mai departe, cercetatorii au observat ca aceiasi factori de risc care duc la cancerul de colon, respectiv o dieta saraca in fructe si legume, dar bogata in alimente de origine animala si hidrati de carbon rafinati poate duce si la sindromul rezistentei la insulina. Iar ceea ce este bun pentru controlul rezistentei la insulina este bun si pentru cancerul de colon: o dieta alcatuita din alimente integrale, de origine vegetala.

Aceasta dieta se intampla sa fie foarte bogata chiar in hidrati de carbon, care au fost recent sub focul criticilor. Ne referim, fireste, la carbohidratii complecsi, cum sunt fructele, legumele proaspete si produsele din cereale integrale, neprelucrate, precum orezul brun sau fulgii de ovaz. Si calciul este benefic in lupta impotriva cancerului de colon.

In primul rand inhiba cresterea celulelor critice din colon si in al doilea rand aduna la un loc acizii biliari din intestin, unde se pare ca pot duce la aparitia cancerului. Pe de alta parte, acele locuri din lume unde se consuma cel mai mult calciu – Europa si America de Nord – au si cele mai inalte rate de imbolnaviri de cancer de colon.

In China rurala, unde consumul de calciu este modest si nu se consuma lactate aproape deloc, rata cancerului este mult mai scazuta decat in SUA. Asadar, nu o dieta cu cat mai mult lapte este solutia. Mai mult, studiile duc la concluzia ca in laptele de vaca exista o proteina capabila de a declansa boli devastatoare, inclusiv cancer si boli autoimune, printre care si diabetul de tip 1 la sugari!
 

Laptele de vaca si diabetul de tip 1
Una dintre cele mai controversate afirmatii ale lumii medicale de azi este aceea ca laptele de vaca poate duce la diabet de tip 1. Un studiu realizat in SUA a stabilit ca, la copiii cu sensibilitate genetica intarcati prea devreme, riscul de boala este de 11,3 ori mai mare decat la cei care nu aveau o anumita configuratie genetica (considerata favorizanta pentru aparitia diabetului de tip 1) si erau hraniti la san cel putin 3 luni. Cat din acest risc este cauzat de consumul laptelui de vaca si cat conteaza genele?

In Finlanda, tara mare consumatoare de lapte de vaca, diabetul de tip 1 este de 36 de ori mai mare decat in Japonia, unde se consuma cantitati foarte mici din acest aliment. In diabetul de tip 1, sistemul imunitar ataca celulele pancreasului responsabile de producerea de insulina. Dar exista dovezi ca aceasta boala are legatura cu alimentatia si, mai exact, cu produsele lactate.

Posibila declansare a acestei boli ar fi conform urmatoarei scheme: sugarul nu este alaptat la san o perioada suficienta de timp, fiind hranit cu lapte de vaca, printr-o formula de lapte praf pentru sugari. Unii sugari nu pot digera complet laptele de vaca si lanturi mici de aminoacizi sau fragmente din proteina initiala raman in intestin, de unde pot fi absorbite in sange. Sistemul imunitar recunoaste aceste fragmente ca invadatori straini si se pregateste sa le distruga.

Din nefericire, unele din aceste fragmente seamana cu celulele pancreasului responsabile de producerea insulinei. Sistemul imunitar nu mai face distinctia intre fragmentele de proteina a laptelui de vaca si propriile celule pancreatice, distrugandu-le pe ambele. Sugarul devine astfel diabetic de tip 1, pentru toata viata.

Studiile de laborator au descoperit ca alimentatia este mai importanta in controlul aparitiei cancerului decat doza de carcinogen care l-a initiat.

Nivelurile ridicate de colesterol in sange pot fi considerate "marca" timpurilor moderne si o cale sigura catre boli de inima si vasculare.

Cateva sfaturi

  • Poti manca vegetale cu placere si satisfactie, dar perioada de tranzitie este o provocare. Exista bariere psihologice si practice, ai nevoie de timp si efort. S-ar putea ca prietenii si familia sa nu te sustina, intrucat multi oameni considera ca e periculos sa fii vegetarian.
  • Accepta aceasta provocare pentru o luna. Vei realiza nu doar lucruri importante pentru sanatatea propriului organism, ci te vei inrola si intr-o miscare de avangarda privind stilul de viata al oamenilor mileniului nostru.
  • Mananca tot ce vrei, cat mai variat, din alimente integrale, nerafinate, de origine vegetala.
  • Redu la minimum pastele fainoase albe, painea alba, dulciurile si produsele de patiserie
  • Evita produsele din carne, ouale si lactatele – cu cat mai putine, cu atat mai mari beneficiile pentru sanatate, arata Studiul China.

O carte importanta a acestui deceniu
Cartea are peste 400 de pagini si cuprinde peste 740 de referinte, majoritatea surse primare de informare, inclusiv sute de publicatii stiintifice din alte cercetari. Toate arata ca: schimbarea alimentatiei poate duce la regresia bolilor de inima, controlul glicemiei in diabetul de tip2, disparitia riscului de cancer; ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de prostata, legumele si fructele cresc performantele intelectuale la varste ridicate, iar diabetul de tip 1 este legat de obisnuintele alimentare la varsta prunciei.

In ea gasim sfaturi pentru o alimentatie corecta, ce sa mancam si ce nu, sfaturi pentru alcatuirea unor meniuri simple, apetisante si sanatoase: complet vegetariene, integrale, cu un minimum de alimente rafinate, sare adaugata si grasimi. Cartea mai arata rolul industriilor alimentare si farmaceutice in dezinformarea publicului american, modul in care concepte gresite privind alimentatia sanatoasa (consumul cat mai mare de lactate si proteine animale, de exemplu) staruie in mintea maselor si au toate sansele sa ramana multa vreme astfel.

Mihaela Doina Radulescu; foto: Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate