Platile prin e-banking

Uncategorized

E-banking in Romania
In tara noastra, 26 dintre cele 49 de banci au implementat sisteme de banking. Preturile percepute pentru operatiile de e-banking difera de la o banca la alta. Prezentam in continuare cateva dintre acestea, pentru ca tu sa ai de unde sa alegi.

MY BANKING este un serviciu de mobile banking oferit de Raiffeisen Bank si Connex oricui are un cont deschis la Raiffeisen si este abonat Connex. Prin my banking poti afla informatii legate de conturile tale, poti plati facturi, poti reincarca cartelele Connex GO! sau Kamarad sau poti afla cursul valutar si converti valutele. Fiecare mesaj primit care contine informatiile cerute de tine se taxeaza cu 0,5 USD (fara TVA). Daca vrei sa iti faci abonament, pretul lunar pentru persoanele fizice este de 0,5 USD, iar pentru persoanele juridice de1 USD/ luna. Nu vei plati nimic pentru plata facturilor Connex sau reincarcarea cartelelor Connex GO! si Kamarad.

ROMEXTERRA BANK iti ofera prin serviciul Terrabanking doua variante de abonamente: Terra home, pentru persoane fizice, si Terra business, pentru persoane juridice. Costurile pentru aceste servicii sunt de 2 euro/luna incepand cu a treia luna de utilizare. In plus, beneficiezi de 15% reducere pentru comisioanele in lei. Romexterra iti mai pune la dispozitie si serviciul TerraM-mobile banking. Prin acest serviciu poti tine permanent legatura cu banca, prin intermediul telefonului mobil, fiind singurul produs de pe piata care se integreaza cu cel de internet banking. Pentru alte detalii, acceseaza www.romexterra.ro.

ING BANK a creat serviciul ING online, prin care persoanele juridice, clienti ai bancii, pot efectua tranzactiile necesare desfasurarii afacerilor, cat mai rapid si mai flexibil. Detalii pe www.ingbank.ro.

BRD-NET este site-ul Bancii Romane de Dezvoltare prin care iti poti consulta contul sau operatiunile efectuate din contul tau deschis la aceasta banca. Prin BRD-NET mai poti sa transmiti ordine de plata sau sa afli informatii despre produsele si serviciile BRD. Daca esti clienta a BRD si ai abonament la Orange, poti utiliza serviciul de mobile banking, Mobilis, prin care obtii informatii despre contul disponibil si limita de credit, despre modificarile din conturile tale sau iti poti plati facturile si reincarca conturi Orange Prepay. In vederea obtinerii altor informatii, intra pe www.brd-net.ro.

BANCA TIRIAC a creat pentru platile electronice ale persoanelor juridice programul Office 2 Office. Prin el poti sa efectuezi plati in Romania si in strainatate sau poti sa obtii informatii despre conturile curente ale companiei (tranzactii efectuate, sold initial, sold final, informatii de trezorerie). Trebuie sa mai stii ca acest serviciu lucreaza off-line si foloseste conceptul de semnatura electronica. Acceseaza www.bancatiriac.ro si vei afla mai multe detalii despre acest serviciu.

ZAPP, impreuna cu trei banci partenere – Banc Post, BCR si Raiffeissen-, iti ofera un serviciu mobile banking prin care ai acces la informatii bancare publice (curs valutar, dobanzi, retea ATM etc.) sau private, direct de pe telefonul tau mobil. Pentru a putea apela la acest serviciu, conditia este sa ai un cont deschis la una din cele trei banci si sa fii abonat Zapp. Accesarea acestui serviciu se poate face numai de pe telefonul mobil Zapp, prin portalul ZappMobile (www.zapp.ro).

BANC POST ofera clientilor sai trei servicii de mobile banking:
• SmartTel(TM)SMS se adreseaza abonatilor Connex, Orange, Zapp si Cosmorom, oferind posibilitatea de a afla informatii despre soldurile conturilor de card si ale celor curente, sub forma de mesaje scrise.
• SmartTel (TM)3G este disponibil numai pentru abonatii Zapp. Se prezinta sub forma unor pagini web si se acceseaza cu ajutorul unui microbrowser incorporat in telefon.
• SmartTel WAP permite abonatilor Connex obtinerea de informatii bancare sub forma unor pagini de internet, cu ajutorul microbrowse-rului incorporat in telefonul mobil. Toate acestea si alte informatii le gasesti pe www.bancpost.ro.

Avantaje si conditii
Avantajele folosirii unui serviciu de e-banking: acces nelimitat (24 de ore din 24, 7 zile din 7) de oriunde exista o retea de internet sau un telefon; maxima securitate in derularea operatiunilor; acces simplu la informatii privind produsele bancare; economie de timp si uneori de bani.

Cerintele de securitate pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem de e-banking sunt: confidentialitatea si integritatea informatiilor; protectia datelor cu caracter personal; autenticitatea partilor care participa la tranzactii; pastrarea secretului bancar; continuitatea serviciilor oferite clientilor; impiedicarea, detectarea si monitorizarea accesului neautorizat in sistem; restaurarea informatiilor gestionate de sistem in cazul unor calamitati naturale sau evenimente imprevizibile.

Pentru romanii nerezidenti si straini

  • Legea 34/2006 le permite acum acestora sa obtina credite ipotecare pentru a cumpara, construi sau renova o locuinta in Romania.
  • Domenia Credit (actionari Fondul Romano-American pentru Investitii, BERD, DEG) acorda acest tip de credite.
  • Romanii nerezidenti pot achizitiona imobile sau terenuri in tara. Strainii rezidenti insa nu pot cumpara teren, ca persoane fizice, inainte de integrarea Romaniei in UE, iar cei nerezidenti trebuie sa mai astepte cativa ani pentru asta.
  • De pilda, pentru a cumpara o casa cu teren care costa 100.000 euro, o familie formata dintr-un cetatean strain nerezident si un cetatean roman are nevoie de un avans de 25% (25.000 euro) si de un venit minim net cumulat de cca 2.300 euro pentru a lua un credit de 75.000 euro. Rata lunara minima este de 790 euro (credit pe 15 ani) sau 710 euro (20 de ani). Terenul va fi achizitionat de cetateanul roman, iar casa va constitui proprietate comuna a ambilor soti. Pe teren se va institui, bineinteles, un drept de superficie pentru constructie, iar Domenia va institui pe ambele imobile ipoteca de rang I. Veniturile eligibile sunt cele de natura salariala (nu din afaceri nerezidente).
  • Specialistii Domenia Credit ofera clientilor toate sfaturile necesare. Evaluatorii agreati si departamentul tehnic vor evalua casa conform standardelor internationale si vor sugera, dupa caz, expertize tehnice, iar cei de la departamentul juridic vor examina toate actele aferente. Detalii la www.domenia.ro.

 

De Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din