Platile prin e-banking

Uncategorized

Te-ai saturat de stat la coada ca sa-ti platesti facturile, taxele, impozitele ori sa obtii informatii despre serviciile bancare? Ai vrea sa ai pe cineva care sa te scuteasca de aceste servicii? Adica sa economisesti timp si bani? Atunci, foloseste serviciile online – numite e-banking-, prin intermediul carora poti sa tii permanent legatura cu bancile.

Foloseste internet banking-ul
E-banking (electronic banking), cunoscut si sub numele de electronic found transfer ("transfer electronic de bani"), utilizeaza computerul si tehnologiile electronice ca suport pentru efectuarea de plati si alte operatii bancare.

Serviciile bancare electronice cuprind trei componente: internet banking, home banking si mobile banking. Daca pentru primele doua (internet banking si home banking) ai nevoie de un calculator conectat la reteaua de internet, pentru ultima (mobile banking) nu iti trebuie decat un telefon mobil.

Beneficiarul de e-banking poate fi orice persoana fizica sau juridica rezidenta. Asta inseamna ca, indiferent daca esti angajat sau angajator, acum poti sa iti platesti facturile, taxele, impozitele, amenzile etc. prin simpla "butonare" a unui calculator sau telefon mobil, indiferent de locul in care te afli.

Internet banking reprezinta un mod simplu de a-ti controla contul bancar si banii, stand in fata calculatorului – acasa sau la locul de munca. Prin acest serviciu, ai posibilitatea sa tii legatura cu una sau mai multe banci, sa efectuezi operatiuni fara a fi nevoie sa te deplasezi la sediul unei banci, fara sa stai la cozi si fara sa depinzi de un orar sau de un anume loc. Singurul lucru de care ai nevoie e o conexiune la internet si un abonament internet banking la una dintre bancile care acorda aceasta facilitate.

Internet banking este un serviciu structurat, in general, pe urmatoarele module: administrare, conturi, extrase de cont, ordine de plata in lei, ordine de plata in valuta, informatii financiar-bancare, carduri si taxe.

Home banking este modalitatea prin care poti sa afli informatii detaliate despre situatia curenta a conturilor tale (card, depozit sau debit), precum si despre istoricul tranzactiilor facute.

Mobile banking este acel serviciu furnizat de operatorii de telefonie mobila din Romania si strainatate prin care se asigura legatura permanenta dintre un client si o banca, prin intermediul telefonului mobil. Nu necesita o cartela SIM speciala.

Daca vrei sa folosesti serviciile e-banking

  • Mai intai, te vei deplasa la banca (sau bancile) unde ai conturi deschise sau de unde ti s-a eliberat un card; acolo va trebui sa completezi o cerere de acces la serviciul de e-banking.
  • Dupa ce vei semna formularele in vederea accesarii, vei primi o parola sau un cod PIN, ca sa poti intra in sistem sau direct pe site-ul bancii.
  • Fiecare banca iti va acorda consultanta, prin specialistii sai, in primele luni de accesare – asta, pentru a te obisnui cu platile si operatiunile facute direct de la calculatorul personal.

Ce operatii asigura
Iata cateva dintre operatiile pe care le poti efectua prin e-banking.

  • Poti sa verifici starea contului sau soldul cardului tau.
  • Poti sa faci plati (in valuta sau in lei) catre persoane fizice sau juridice, direct in contul lor.
  • Poti vinde sau cumpara valuta.
  • Poti sa constitui depozite la termen, in lei sau valuta.
  • Poti plati taxe sau impozite.
  • Poti sa vezi rulajele din contul tau (plati efectuate, sume primite, sold final).
  • Poti sa vezi evolutia depozitelor la termen sau a soldului unui cont.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din