Planteaza toamna bulbi ca sa ai primavara flori

Planteaza toamna bulbi ca sa ai primavara flori

Reguli generale
Amenajarea unei gradini de primavara incepe din toamna, mai precis din luna octombrie. In aceasta perioada temperaturile se mentin inca pozitive si noaptea si nu exista pericolul de inghet. Bulbii plantati au timp sa isi dezvolte radacinile dar vor intra rapid in repaus vegetativ pe masura ce temperaturile vor scadea si nu vor creste frunzele. Acestea vor rasari in primele luni ale primaverii.

Pamantul in care plantam bulbii trebuie bine ales. Trebuie sa fie un pamant nisipos, usor, in care sa nu balteasca apa.

Bulbii nu se uda decat imediat dupa plantare. Udatul se face doar in cazuri exceptionale in toamne secetoase. Ca o masura de precautie, putem aseza peste parcela unde am plantat bulbii de primavara un strat de frunze uscate sau chiar paie, pentru o protectie mai buna impotriva gerurilor uscate.

laleleLaleaua
Desi numele „lalea” este de provenienta turceasca, Olanda este recunoscuta pe plan mondial drept tara lalelelor. Conform International Flower Bulb Centre, Olanda produce in prezent peste 60% din totalul lalelelor care se vand pe mapamond.

Laleaua este o floare ce iubeste mai mult frigul decat caldura. Cu toate acestea, are nevoie de terenuri insorite, de un sol nisipos, adanc, proaspat, fara apa stagnanta. Plantarea bulbilor se face in luna octombrie, distanta dintre ei fiind de 10-15 centimetri (in functie de varietate), iar intre randuri de 20-30 centimetri. Bulbul se seamana in profunzime (de doua ori inaltimea lui), fiind bine acoperit de pamant. Bulbii vor fi selectati dintre cei mai mari si cu forme asemanatoare, cu un invelis cat mai sanatos, fiind tratati cu fungicide inainte de a fi introdusi in pamant (Derosal sau Topsin).

Pamantul nu trebuie sa fie nici umed, nici argilos, nici compact, ci cat mai usor. Spre sfarsitul toamnei, bulbii plantati se vor proteja cu un strat de frunze sau cu paie pentru a fi feriti de inghet. Stratul de protectie se indeparteaza primavara, in timp ce solul va fi afanat si imbunatatit cu ingrasamant.

Narcisa
Narcisa este o planta delicata, cu miros suav. In ciuda aparentelor, bulbul sau ascunde cateva substante toxice cum ar fi alcaloizii licorenina, gelantina, licorina, narcisidina care provoaca hipotensiunea si induc o stare de somnolenta. Ingerarea acestuia provoaca greata, voma, dureri de stomac, hipertensiune iar seva plantei, poate provoca, in contact cu pielea, reactii alergice. Substantele toxice continute de narcisa sunt alcaloizii licorenina, gelantina, licorina, narcisidina.

Narcisele cresc la fel de bine in locuri insorite sau mai umbrite. Pot sta mai multi ani in acelasi loc, se acomodeaza cu toate tipurile de sol si nu cer o ingrijire speciala.

Plantarea speciilor cu flori mici: bulbii sa fie la 5 cm distanta unul de altul si la 7 cm adancime iar celor cu flori mari: 15 cm distanta si 12 cm adancime.

Daca primavara e secetoasa, trebuie udate o data pe saptamana; altfel, inflorirea va fi saraca.

Cand narcisele infloresc mai putin, tufa trebuie reintinerita. Acest lucru se face prin divizare: se dezgroapa bulbii in iulie-august, se separa si se conserva in camere racoroase, plantandu-se in locurile dorite in luna septembrie. Este recomandat ca aceasta operatiune sa se faca o data la 3, 4 ani.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina