Plăcintă cu mere de post: o delicioasă rețetă de post care o să-i încânte pe cei mici
Ne apucăm de aluat. Turnăm drojdia în laptele călduț și amestecăm. Adăugăm untul topit și răcit și cele trei ouă și mixăm un minut. În alt bol punem făina, amidonul, zahărul și un praf de sare. Încorporăm și lichidele și frământăm timp de 10 minute. Punem aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperim cu folie și lăsăm la dospit pentru o oră. Între timp, tragem merele în unt la foc mediu. Adăugăm și zahărul și scorțișoara și lăsăm câteva minute la caramelizat până stingem focul. După ce își dublează volumul, scoatem aluatul din bol și îl întindem pe masa de lucru în formă dreptunghiulară, grosime cam de un cm. Adăugăm și merele până la jumătate, ca să nu dea pe afară când rulăm. Formăm ruloul cu grijă și îl tăiem în 12 bucăți egale. Le punem în tavă și dăm la copt pentru 35 de minute la 180 de grade.
Sosul de vanilie se face foarte ușor. Frecăm gălbenușurile cu zahărul. Pe foc punem smântâna, laptele, semințele de vanilie și păstaia la fiert, la foc mic. La primul clocot stingem focul și turnăm compoziția peste gălbenușuri prin strecurătoare. Amestecăm rapid. Punem sosul într-o crăticioară la bain marie și amestecăm cam 10 minute, până a prins o textură mai densă. Stingem focul. Îl turnăm peste rulourile calde.
Ingrediente aluat
12 rulouri:
550g făină
100g zahăr
130 unt topit
240ml lapte
3 ouă
10 g drojdie
o linguriță amidon
un praf de sare
Ingrediente umplutură mere:
4 mere medii
50 g unt
60 g zahăr brun
o linguriță scorțișoară
Ingrediente sos vanilie (opțional):
120 ml smântână pentru frișcă
2 gălbenușuri
80 ml lapte
2 linguri zahăr
o păstaie vanilie sau esență
Citeste și: