Pilda ceșcuței de ceai. Cea mai cunoscută învățătură a Părintelui Arsenie Boca

Pilda ceșcuței de ceai

Părintele Arsenie Boca s-a făcut remarcat datorită credinței sale, în timpul vieții oferind celor aflați în nevoie sfaturi și pilde care să îi ajute să depășească momentele dificile.

Pildele Părintelui Arsenie Boca sunt cunoscute de foarte multe persoane și au inspirat pe mulți să își schimbe stilul de viață și să își îndrepte atenția către ceea ce contează cu adevărat. Astfel, “Pilda ceșcuței de ceai” este cea mai cunoscută învățătură a Părintelui Arsenie Boca, potrivit ortodoxia.me.

Pilda ceșcuței de ceai

O familie a hotărât să facă o excursie într-un magazin de antichități din Anglia, totul pentru a celebra 25 de ani de la căsătorie. Destinația a fost aleasă tocmai pentru că și soțul, dar și soția erau pasionați de tot ce înseamnă produse din argilă, ceramică sau antichități. Ajunși în magazin, atenția acestora a fost captată de o ceșcuță de ceai. Astfel, cei doi au întrebat-o pe vânzătoare: “Putem să vedem ceşcuţa aceea? Nu am văzut niciodată ceva atât de frumos!'.

Vânzătoarea s-a grăbit să le ofere ceșcuța, moment în care un lucru incredibil s-a petrecut. Mai exact, ceșcuța de ceai a început să vorbească.

” Voi nu puteți să înțelegeți.  Nu am fost de la început o ceșcuță de ceai. Cândva, am fost doar un bulgăre de argilă roșie. Stăpânul m-a luat și m-a rulat, m-a bătut tare, m-a frământat în repetate rânduri, iar eu am strigat: „Nu face asta!',„Nu-mi place!', „Lasă-mă în pace!', dar El a zâmbit doar și a spus cu blândețe: „Încă nu!'.

Apoi, ah! Am fost așezată pe o roată și am fost învârtită, învârtită, învârtită. „Oprește! Amețesc! O să-mi fie rău!', am strigat. Dar Stăpânul doar a dat din cap și a spus, liniștit: „Încă nu'. M-a învârtit, m-a frământat și m-a lovit și m-a modelat, până a obținut forma care i-a convenit, iar apoi m-a băgat în cuptor. Niciodată nu am simțit atâta căldură! Am strigat, am bătut și am izbit ușa… „Ajutor! Scoate-mă de-aici!' Puteam să-L văd printr-o deschizătură și puteam citi pe buzele Sale, în timp ce clătina din cap dintr-o parte în alta: „Încă nu'. Când mă gândeam că nu voi mai rezista încă un minut, ușa s-a deschis. Cu atenție, m-a scos afară și m-a pus pe raft… am început să mă răcoresc. O, mă simțeam atât de bine! „Ei, așa este mult mai bine', m-am gândit. Dar, după ce m-am răcorit, m-a luat, m-a periat și m-a colorat peste tot… mirosurile erau oribile. Am crezut că mă sufoc. „O, te rog, încetează, încetează!', am strigat. El doar a dat din cap și a spus: „Încă nu!'

Apoi, deodată m-a pus din nou în cuptor. Numai că acum nu a mai fost ca prima dată. Era de două ori mai fierbinte și simțeam că mă voi sufoca. L-am rugat. Am insistat. Am strigat. Am plâns… eram convinsă că nu voi scăpa! Eram gata să renunț. Chiar atunci, ușa s-a deschis și El m-a scos afară și, din nou, m-a așezat pe raft, unde m-am răcorit și am așteptat și am așteptat, întrebându-mă: „Oare ce are de gând să-mi mai facă?'.

O oră mai târziu, mi-a dat o oglindă și a spus: „Acum uită-te la tine!'. Și m-am uitat. „Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu… Este frumoasă. Sunt frumoasă!'

El mi-a vorbit blând: „Vreau să ții minte, știu că a durut când ai fost rulată, frământată, lovită, învârtită, dar, dacă te-aș fi lăsat singură, te-ai fi uscat. Știu că ai amețit când te-am învârtit pe roată, dar, dacă m-aș fi oprit, te-ai fi desfăcut bucățele, te-ai fi fărâmițat. Știu că a durut și că a fost foarte cald și neplăcut în cuptor, dar a trebuit să te pun acolo, altfel te-ai fi crăpat. Știu că mirosurile nu ți-au făcut bine când te-am periat și te-am colorat peste tot, dar, dacă nu aș fi făcut asta, niciodată nu te-ai fi călit cu adevărat. Nu ai fi avut strălucire în viață. Dacă nu te-aș fi băgat pentru a doua oară în cuptor, nu ai fi supraviețuit prea mult, fiindcă acea întărire nu ar fi ținut. Acum ești un produs finit. Acum ești ceea ce am avut în minte prima dată când am început să lucrez cu tine”. 

Aceasta este pila ceșcuței de ceai, însă în spatele acestei povești se ascunde o învățătură foarte importantă. Mai exact, fiecare dintre noi poate fi asemănat cu argila care trebuie modelată. Astfel, Dumnezeu este Olarul și știe ce este mai bine pentru fiecare. Chiar dacă trebuie să traversăm perioade foarte dificile, acestea au scopul de a ne pregăti pentru momentele de fericire.

Foto: pixabay.com

Citește și:

Astăzi este pomenită Sfânta Muceniță Valeria. Uite care este semnificația acestui nume

Pildă despre înșelătorie

Pildă despre greutățile din viața fiecăruia dintre noi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate