Pfizer sau Moderna? Cine hotărăște ce vaccin anti-Covid-19 primim?

Vaccinul anti-Covid-19 produs de compania Moderna va ajunge în România pe data de 13 ianuarie 2021. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat cine hotărăște ce vaccin dintre cele două va primi populația țării și cum vor fi repartizate dozele.

„Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare. Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare', a spus Valeriu Gheorghiță.

Pe lângă aceste explicații, medicul a declarat că datele de siguranță a vaccinurilor nu se vor modifica în cazul în care persoanele pot fi asimptomatice și nu prezintă stare febrilă acută.

„Nu se modifică cu nimic datele de siguranță. Persoana respectivă să nu aibă o boală acută febrilă, o stare acută febrilă. Bolile infecțioase doar în 10 % din cazuri sunt simptomatice. Nu putem să facem teste înainte de fiecare vaccin. Important e că persoană să nu aibă contraindicații', a explicat medicul la Digi24.

Mai mult de atât, dacă persoana care se vaccinează cu prima doză se infectează, a doua doză o va primi la o lună după vindecare.

„E important să lăsăm să se finalizeze boala și ulterior, după o lună facem rapelul. Anumite persoane au primit rapelul până la 6 săptămâni”, a mai spus Gheorghiță.

În intervenția telefonică pe care a avut-o la Digi 24, Valeriu Gheorghiță a oferit și alte informații utile pentru populația României. Absolut orice persoană se poate vaccina la cel mai apropiat loc de unde locuiește sau lucrează, chiar dacă nu beneficiază de asigurare medicală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri