Petrece o vacanță cu film și istorie la Râșnov! Festivalul de Film și Istorii prezintă 40 de filme și 17 concerte, cu acces gratuit

vacanță cu film și istorie la Râșnov

Petrece o vacanță cu film și istorie la Râșnov! Ediția din acest an a Festivalului de film și Istorii se desfășoară între 20 și 29 iulie. 40 de filme, dintre care unele  în avanpremieră. Proeicții, la cinematograful „Amza Pellea' și în Cetate. Concerte, în Cetate și în Biserica Evanghelică. Dacă n-ai ales încă destinația de vacanță, iată o propunere!

Vacanță cu film și istorie la Râșnov: avanpremiere

Temele filmelor: mișcări de stradă, revolte și atentate teroriste în istoria recentă a lumii.

  • Ziua când au murit anii ’60, documentarul despre mișcările de stradă din Ohio (Statele Unite ale Americii) împotriva deciziei președintelui Richard Nixon de a invada Cambogia și despre masacrul manifestanților de la Universitatea Kent State.
  • Mai ’68, sub pietrele de pavaj … polițaii! / 68, sous les pavés … les flics, un documentar centrat pe unele dintre cele mai puternice demonstrații civice și cea mai mare grevă din istoria modernă a Franței.
  • Utoya: 22 iulie. La 7 ani de la atacul care a şocat Norvegia şi întreaga lume, regizorul Erik Poppe aduce pe ecrane povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia şi durerea zilei de 22 iulie 2011, când Anders Behring Breivik, un extremist norvegian de dreapta, a fost protagonistul a două atentate teroriste pe insula Utoya, din apropierea capitalei norvegiene Oslo.
  • Documentarul Regele Mihai al României – despre viaţă, documentar prezentat în cadrul dezbaterii despre abdicarea Regelui Mihai I.
  • Declin și ascensiune: familii regale în post-socialism, despre trei familii regale est-europene: Simeon II al Bulgariei von Sachsen-Coburg, Gotha, Nikola II, prințul coroanei din Muntenegru și, desigur, Mihai I al României.
  • Moartea lui Stalin / The death of Stalin, filmul scoțianului Armando Iannucci care spune, cu tot umorul de rigoare, povestea zilelor de derută și confuzie din Rusia imediat după moartea lui Stalin, din 5 martie 1953.
  • La revedere acolo sus / Au revoir là-haut, o comedie noir franceză despre doi supraviețuitori ai Primului Război Mondial, recompensată cu 5 premii César 2018, printre care cea mai bună regie și cel mai bun scenariu adaptat.

Printre momentele principale ale festivalului se numără proiecția specială a capodoperei lui Lucian Pintilie, Reconstituirea. Actorii Ileana Popovici, George Mihăiță și Vladimir Găitan vor fi prezenți pe durata proiecției speciale, la jumătate de secol de la debutul filmărilor.

Pentru prima oară, FFIR va avea o competiție oficială de film, deschisă filmelor documentare. Competiția reunește 8 titluri din România, Spania, Puerto Rico, Belgia, Bulgaria, Israel, Polonia și Italia. Filmele, care vor fi proiectate zilnic în cinematograful Amza Pellea între 21 și 28 iulie, vor relata întâmplări din cel de-al Doilea Război Mondial, din războiul civil spaniol, din timpul revoltelor anti-americane din Puerto Rico din 1950, cât și din viețile oamenilor obișnuiți din Uniunea Sovietică, respectiv ale misionarilor din Congo.

Accesul la toate evenimentele festivalului este gratuit.

Programul complet al filmelor

Pagina de Facebook a festivalului

Mihaela Serea
Foto: FFIR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Timp Liber