Personalitățile născute în Zodia Leului pe 25 iulie. Află cine s-a născut pe aceeași dată cu tine!

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 25 iulie, Varujan Vosganian, Cartea șoaptelor

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 25 iulie, Varujan Vosganian, Cartea șoaptelor

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 25 iulie au creat la nivelul Premiului Nobel. Una dintre aceste celebrități a primit marea distincție. Una, nu a avut norocul să trăiască suficient. Cea de a treia, aspiră încă și noi îi ținem pumnii strânși. Află cine sunt personalitățile care s-au născut pe aceeași dată cu tine!

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 25 iulie
VARUJAN VOSGANIAN

Scriitorul Varujan Vosganian s-a născut pe 25 iulie 1958, la Craiova. La vârsta de 6 ani, s-a mutat cu familia la Focșani. Acesta rămâne orașul copilăriei sale, sursa amintirilor sale, legate de familie și de comunitatea armenească din care aceasta făcea parte. Atât bunicii Vosganian cât și bunicii Melikian (cei dinspremamă), veneau din teritoriul otoman, al Turciei de astăzi. Ca urmare a genocidului împotriva armenilor din 1915, mulți armeni și-au găsit refugiu și cămin la noi, în România.

Varujan Vosganian este doctor în economie și a studiat matematica. Este Președintele Uniunii Armenilor din România și vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor. În 1990, și-a început cariera politică. Preferăm să credem că va rămâne în istorie ca scriitor, pentru că acesta este adevăratul său har. A publicat o vreme poezie, dar aceasta a fost doar retorta în care s-a preparat romanul său monumental, „Cartea șoaptelor'. Un roman demn de Premiul Nobel, fără doar și poate. Elaborarea ei a durat din 2003 până în 2008. Prima ediție a apărut în 2009, la editura Polirom.

Cartea șoaptelor se desfășoară pe trei planuri. Primul, cel mai dramatic și mai documentat, este planul genocidului otoman din 1915 împotriva armenilor. Dramatismul și duritatea relatărilor șochează și impresionează.

Al doilea plan se petrece în primii ani de după instaurarea dictaturii proletare în România și în toată Europa de Est. Unii dintre armeni au fost furați de mirajul unei Republici Armene, în sânul Uniunii Sovietice. Dezamăgirea lor a fost mare. Cei rămași, plănuiau o contrarevoluție și o restaurare a monarhiei.

Al treilea plan este unul cald, idilic, este copilăria micului Varujan alături de înțelepții bunici Garabet și Setrak, în aroma de cafea și în magia Focșaniului patriarhal. Oraș care a fost în mare proporție ras și reconstruit de furia dementă demolatoare de după cutremurul din 1977.

„Cartea Șoaptelor' s-a înscris imediat ca un fenomen de mare anvergură în literatura universală. Prima traducere, cea în limba spaniolă, i-a asigurat circulația pe imensa piață a celei de a treia limbi vorbite în lume. Au urmat traducerile în: italiană, armeană, ebraică, franceză, suedeză, bulgară, maghiară, germană, portugheză, persană, poloneză, neerlandeză, cehă, croată, norvegiană, engleză. În multe dintre aceste limbi, cartea se află deja la a doua sau la a treia ediție.

Autorul spunea la un moment dat: „Cartea nu-mi mai aparține de mult. Eu îi aparțin cărții și merg acolo unde mă duce ea.' Nenumărate târguri și congrese internaționale de literatură l-au invitat pe Varujan Vosganian cu „Cartea șoaptelor'. Romanul s-a constituit în principalul reper în literatura și cultura armeană, dar și în discursul comunității internaționale împotriva dictaturilor, a războiului și a genocidului.

Cartea și autorul au primit numeroase premii naționale și internaționale. A fost propusă pentru Premiul Nobel pentru Literatură de trei ori din partea Uniunii Scriitorilor din Armenia (2013, 2014, 2015) și de două ori din partea Asociației scriitorilor de limbă ebraică din Israel și Uniunea Scriitorilor din România (2014, 2015). Doar că nu se obișnuiește să se acorde Premiul Nobel pentru un singur titlu, ci pentru întreaga operă.

După „Cartea șoaptelor', autorul a mai publicat:

  • „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri', Editura Polirom, Iași, 2013
  • „Cartea poemelor mele nescrise', Editura Cartea Românească, 2015
  • „Copiii războiului', Editura Polirom, 2016

La fel de reușite stilistic, la fel de profunde și sensibile, dar, inevitabil, nu de aceeași avnergură. „Cartea șoaptelor' este irepetabilă. Și autorul și-a asumat asta.

Soția lui Varujan Vosganian este compozitoarea de muzică simfonică și profesoara universitară Mihaela Vosganian. Fiica, Armine Vosganian este actriță și regizoare.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 25 iulie
PREMIULUI NOBEL, între proiecție și realitate

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 25 iulie

 

Rosalind Franklin, chimistă engleză, s-a născut pe 25 iulie 1920. Contribuțiile ei majore la patrimoniul științific al umanității se leagă de identificarea și descrierea un structuri moleculare. Prin folosirea razelor X, a descris structura unor virusuri, dar și a unor specii de cărbuni și, în special, a grafitului.

Dar principala ei realizare a fost piatra de temelie pe care a pus-o în studierea ADN-ului. Pe baza primei fotografii pe care a făcut-o în raze X unei molecule elicoidale de ADN, James Watson, Francis Crick and Maurice Wilkins au continuat studiile și, în 1962, au obținut Premiul Nobel pentru Medicină.

A fost prea târziu pentru Rosalind Franklin care, în 1958, la 38 de ani neîmpliniți, a murit de cancer ovarian.

Elias Canetti, scriitor de limbă germană, s-a născut pe 25 iulie 1905, la Ruse, în Bulgaria. A trăit și activat mai ales în Austria, Anglia și Elveția. Strămoșii săi numiți Cañete, evrei de rit sefard, fuseseră expulzați din Spania. Încă din copilărie, familia se mută în Anglia, apoi în Austria, la Viena. Aici învață Elias limba germană. A studiat Chimia la Viena, dr n-a ajuns să profeseze niciodată.

A devenit scriitor și cell mai cunoscut roman al său este „Orbire', pe care l-a scris la 26 de ani. Este un roman psihologic și social, în care ființa umană este prezentată în complexitatea și unicicitatea sa. În 1981, i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură. Din motivația jurului: „pentru scrierile sale marcate de o persepectivă amplă, de bogăția ideilor și de forță artistică'.

Mihaela Serea
Foto: Wikipedia, Polirom

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber