Pericolele asocierii unor medicamente

Medicamente

a) Aspirina si ibuprofenul, deseori combinate in racelile banale, au riscul crescut de a determina reactii adverse la nivel gastrointestinal constand in hemoragii digestive superioare, ulcer gastroduodenal.

b) Aspirina si anticoagulantele: ambele au efect de fluidizare a sangelui,iar asocierea lor poate genera hemoragii grave.

c) Antibioticele sau antimicoticele in combinatie cu anticonceptionalele: anticonceptionalele nu vor mai avea efect (deoarece nu mai sunt deloc sau aproape deloc asimilate). De aceea, se recomanda folosirea unei alte metode contraceptive in perioada administrarii antibioticului.

d) Statinele sau hipolipemiantele (utilizate pentru scaderea colesterolului si a tigliceridelor) nu trebuie combinate cu macrolidele (antibiotice de tipul Claritromicina, Eritromicina, Azitromicina), deoarece pot aparea probleme musculare grave (rabdomioliza). In acest caz se va intrerupe tratamentul cu statine pe parcursul administrarii antibioticului.

e) Antibioticele asociate cu antihipertensivele. Unele antibiotice (macrolide) combinate cu anumite hipotensoare (blocanti de calciu), pot cauza scaderi mari si bruste ale tensiunii arteriale.

f) La copii, administrarea de Paracetamol poate determina fenomene toxice hepatice daca se depaseste doza sau daca se asociaza cu siropuri de tuse ce contin etanol (alcool).

Niciun medicament nu este complet lipsit de efecte secundare, iar un efect secundar pentru un pacient poate fi efectul farmacologic dorit pentru un alt pacient. Fiecare medicament poate produce consecinte nedorite, chiar si atunci cand este utilizat in conformitate cu metodele standard sau recomandate de administrare. Atunci cand este folosit incorect, eficacitatea sa poate fi redusa,iar reactiile adverse pot fi mai frecvente.

Dr. Cristina Staicu

Dr. Cristina Staicu
Medic specialist medicina de familie

MedLife
Programari: 021 9646
www.medlife.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate