În fiecare an, pe data de 25 iulie creștinii ortodoxi prăznuiesc Adormirea Sfintei Ana. Puțini știu că această zi este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox și este o sărbătoare destul de importantă.
Mii de femei poartă numele de Ana.
Cine a fost Sfânta Ana?
Sfânta Ana era din semintia lui Levi şi a fost fiica Mariei şi a preotului Natan din neamul lui Aaron. Aceştia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului, în perioada anilor 69 – 30 î.Hr., potrivit crestinortodox.ro. Preotul Natan a avut trei fiice, și anume: Maria, căsătorită în Betleem, a născut pe Salomi; Sovi, căsătorită tot în Betleem, a născut pe Elisabeta, soţia preotului Zaharia şi mama Sfântului Ioan Botezătorul; Ana, căsătorită în Galileea cu Ioachim şi a născut pe Preasfântă Născătoare de Dumnezeu.
Așadar, Salomi, Elisabeta şi Sfânta Fecioara Maria au fost verişoare primare. La vârstă de trei ani, Preasfânta Fecioara Maria a fost dusă la templul din Ierusalim. După ce a murit Ioachim, Sfânta Ana s-a dus la Ierusalim lângă Sfânta Fecioara Maria. Ea şi-a petrecut restul zilelor în rugăciune, post şi fapte bune.
Tropar la Adormirea Sfintei Ana
Pe Ceea ce a născut Viaţa, în pântece o ai purtat, pe Curată Maica lui, Dumnezeu, de Dumnezeu Gânditoare, Sfânta Ana. Pentru această, acum la primirea cerească, unde este locaşul celor ce se veselesc întru slavă, bucurându-te acum te-ai mutat; cere pentru cei ce te cinstesc pe ţine cu dragoste, iertare de greşeli, pururea fericită.
Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.
În această zi, se mai pomesc următorii sfinți:
- Sfinţilor 165 de părinţi participanţi la Sinodul al V-lea Ecumenic de la Constantinopol (553);
- Sfintei Cuvioase Olimpiada, diaconita, din Constantinopol;
- Sfintei Cuvioase Eupraxia din Tabena;
- Sfântului Mucenic Sact;
- Sfântului Mucenic Matur;
- Sfinţilor Mucenici Atăl şi Blandina.
Foto: doxologia.ro
Mihaela Tudor
Citește și:
Rugăciunea care te ajută să scapi de depresie
De ce aprindem lumânări în biserică și cum facem acest lucru în mod corect
Puțini știu că astăzi este sărbătoare! Prăznuim o mare sfântă