Pe 15 mai este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox! Biserica prăznuiește un sfânt important

Puțini credincioși știu că pe data de 15 mai este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox și este o sărbătoare importantă. Biserica prăznuiește un sfânt important, este vorba despre Sfântul Pahomie cel Mare.

Cine a fost Sfântul Pahomie cel Mare?

El s-a născut în Tebaida de Jos, în Egipt și a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare, în perioada anilor 306-337, conform crestinortodox.ro. Sfântul Pahomie a luptat ca soldat în armată împăratului Constantin, în faimoasa bătălie împotriva lui Maxențiu. În aceas perioadă era păgân. Atunci el a primit Botezul și s-a retras în pustia Tebaidei, alături de pustnicul Palamon.

Datorită vieții pe care a dus-o, Sfântul Pahomie a fost considerat întemeietorul vieții mănăstirești de obște. El a murit în anul 348, la vârsta de 74 de ani. A fost îngropat în mănăstirea ctitorită chiar de el.

Este important de menționat și faptul că metaniile (plecăciune până la pământ sau îngenunchere și ridicare însoțită de semnul Sfintei Cruci și de o rugăciune) sunt atribuite Sfântului Pahomie cel Mare.

Troparul Sfântului Pahomie cel Mare

Locuitor puștiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, părintele nostru Pahomie; și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la ține cu credința. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere; slavă Celui ce te-a încununat pe ține; slavă Celui ce lucrează prin ține tuturor tămăduiri.

Rugăciune către Sfântul Pahomie cel Mare

Prefericite și Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătosii, care ne rugăm ție: du rugăciunea către milostivul și iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salți în bucurie cu Sfinții și cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osandească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare milă Lui.

Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viață monahală. Formarea să duhovnicească este legată de obștea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar și de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (același mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se formă duhovnicește).

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Află care este talismanul tău norocos în funcție de zodie

Importanța cifrei 7 în viața noastră. Cum ne poate influența existența?

Astăzi e cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox! Pe 8 mai îl prăznuim pe Sfantul Apostol si Evanghelist loan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate