Pe 15 ianuarie e sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox. Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

Pe 15 ianuarie e sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox. Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

Puțini credincioși știu că astăzi este o zi de sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox. Pe data de 15 ianuarie, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Pavel Tebeul.

Acest sfânt a trăit în secolul al III lea. În istoria monahismului, Sfântul Pavel Tebeu a fost considerat, drept primul ascet care s-a retras în „cele mai dinăuntru ale pustiei', primul eremit sau pustnic.

Cine a fost Sfântul Pavel Tebeul

Informațiile despre viața Sfântului Pavel Tebeul se cunosc datorită întâlnirii sale cu Sfântul Antonie. Dumnezeu îi descoperă lui Antonie, după cinci ani de petrecere în rugăciune, că se află în pustie o persoană mai desăvârșită decât el, conform crestinortodox.ro. Este demn de reținut modul în care se adresează unul către altul în momentul în care se întâlnesc – Părintele Antonie a zis: „Bucură-te Pavele, vasul alegerii și stâlpul cel de foc, locuitorule al pustiei', iar Pavel i-a răspuns: „Bine ai venit soare, care luminezi toată lumea, povățuitorule al celor ce se mântuiesc, gură lui Dumnezeu, care din pustie ai făcut cetăți și pe diavolul l-ai gonit dintr-însă'.

După trecerea la cele veșnice a Sfântului Pavel Tebeul, Sfântul Antonie s-a întors la mănăstirea sa și a luat cu sine haina Sfântului Pavel cea împletită cu frunze de finic. Atât de mult cinstea acea haină, încât numai de două ori pe an se îmbrăca cu ea: la praznicul Sfintelor Paști și în ziua Cincizecimii.

Troparul Sfântului Pavel Tebeul

Locuitor puștiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la ține cu credința. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe ține, slavă Celui ce lucrează prin ține tuturor tămăduiri.

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Rostește rugăciunea către Sfânta Tatiana pe 12 ianuarie! Aduce noroc și te ajută în perioadele grele

Pe 12 ianuarie este sărbătoare mare! Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Tatiana

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate