Pe 1 august Biserica Ortodoxă marchează începutul Postului Adormirii Maicii Domnului! Ce simbolizează această zi

Pe data de 1 august, Biserica Ortodoxă Română marchează începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, care are o durată de două săptămâni.

Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Postul de Vară, este unul dintre cele patru posturi mari ale Bisericii Ortodoxe. Acest post este dedicat pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care se sărbătorește pe 15 august.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august și durează până pe 15 august, cuprinzând un total de 15 zile. Regulile de post pot varia ușor în funcție de tradițiile locale dar în general, credincioșii sunt încurajați să se abțină de la carne, produse lactate, ouă, și în unele zile, chiar și de la pește, ulei și vin.

Ce se face la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului

Pe data de 1 august, la începutul postului, credincioșii au dezlegare la ulei și vin. Scoaterea Sfintei Cruci s-a instituit la dorinţa comună a ortodocşilor greci şi ruşi, întru prăznuirea biruinţei simultane pe care au repurtat-o ruşii asupra bulgarilor şi grecii asupra sarazinilor, potrivit crestinortodox.ro. Pe data de 1 august, la Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial până la catedrala Sfânta Sofia. De aici se făceau până pe 15 august diverse procesiuni pentru a-i feri pe creştini de suferinţe şi boli.

Postul Adormirii Maicii Domnului este un timp de reflecție și reculegere, menit să ajute credincioșii să se pregătească spiritual pentru prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, care este unul dintre cele mai importante praznice ale Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă. Adormirea Maicii Domnului comemorează trecerea la cele veșnice a Maicii Domnului, corpul și sufletul ei fiind asumate la cer.

Tradiții și obiceiuri

Pe parcursul acestui post, în multe parohii se organizează servicii religioase speciale, cum ar fi Paraclisul Maicii Domnului, un serviciu de rugăciune care se celebrează în zilele lucrătoare ale postului. De asemenea, este o perioadă în care mulți credincioși participă la spovedanie și împărtășanie, practici considerate esențiale pentru curățirea spirituală.

Tot în această zi, pomenim următorii sfinți:

  • Sfinţii şapte Mucenici Macabei: Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim şi Marcel, a mamei lor, Solomoni, şi a dascălului lor, Eleazar;
  • Sfinţii nouă Mucenici care au mărturisit în Perga Pamfiliei: Leontie, Attu, Alexandru, Chindeu, Mnisiteu, Chiriac, Mineu, Cătun şi Evcleu;
  • Sfântul Papa cel Tânăr;
  • Sfântul Mucenic Eleazar;
  • Sfântul Mucenic Chiriac;
  • Sfântul Mucenic Teodor;
  • Sfântul Mucenic Polieuct;
  • Sfinţii Mucenici Mini şi Mineu.

Foto: basilica.ro

Citește și:

Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului, zi importantă pentru creștini

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Ce se oferă de pomană?

Ce NU trebuie să faci atunci când bate clopotul la biserică

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate