Patchwork – arta peticelor colorate

Uncategorized
Patchwork – arta peticelor colorate

Este o imbinare dificila intre tesatura, desen, pictura, matematica, culoare si tehnica veche de cand lumea a intepaturilor de ac, pentru a crea frumosul.

Chiar daca in multe alte tari exista cursuri speciale, targuri, licitatii si chiar muzee de patchwork, in Romania abia daca se stie ce inseamna cuvantul. Iata insa ca ceea ce reusesc sa faca doua femei din inima Transilvaniei doar folosind bucatele colorate de panza tine deseori de domeniul miracolului. Sa ajungi in atelierul unde cele doua specialiste in ale cusutului, Cristina Mates si Ilse Philippi, lucreaza din cateva resturi de materiale adevarate tablouri pe stofa, nu-i un lucru foarte greu! E destul de aproape de centrul Sibiului si acolo locuieste Cristina. Casa veche, solida, cladita deasupra Orasului de Jos, chiar pe zidul cetatii.

De-abia dupa ce gasesti casa incepe greul. Sa intelegi tehnica dupa care micile bucatele de stofa in culori diferite, de la galben-auriu ca mierea, albastru si rosu pana la negru-stins ori verde stralucitor, dreptunghiulare, patrate sau cu colturi rotunjite, firave, abia cat degetul mic de la mana, se leaga una de alta urmand desene geometrice complicate. Cum, dupa aceea, pas cu pas, margine langa margine, indoitura cu indoitura, legate cu sute de intepaturi, lipite strans de firele subtiri de ata, se leaga toate si se schimba in obiecte de arta.

Sa vezi finetea uimitoare a liniilor de legatura, formele unicat, culorile vii, nuantate delicat, ca niste petale de flori, si prospetimea miniaturala a picturii, care umple incet-incet fiecare centimetru patrat, transformandu-se intr-un puzzle urias.

Tehnica "picturilor din petice" este o forma de exprimare artistica traditionala in Statele Unite, Noua Zeelanda, Scotia, Australia si in mare parte din Europa Occidentala. Fiecare patchwork este unicat, niciunul nu seamana cu celalalt, iar desenele dupa care se lucreaza pot fi creatii originale sau inspirate dupa modele stravechi, cu forme complicate si schimbatoare, prelungite dintr-un simbol in alt simbol, modele aproape uitate, care ascund in ele semne talismanice, de protectie sau purtatoare de noroc, transmise din om in om, de la femeile irlandeze, din vremurile de inceput ale civilizatiei moderne.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din