Pastel de toamna in Muntii Apuseni

Pastel de toamna in Muntii Apuseni

Gradina ZmeilorPrimul popas il facem in apropierea orasului Jibou, din Salaj, in comuna Galgaul Almajului, unde se afla rezervatia naturala ,,Gradina Zmeilor“. Numele poate sa para straniu, dar varietatea si ciudatenia peisajului te lasa mut de uimire. Siluete uriase din gresie, parca decupate dintr-un film de Spielberg, par sa stea la sueta la marginea unei faleze inconjurata de o padure de stejar pitic. Culorile si lumina minunata a toamnei umplu locurile de vraja, in timp ce te strecori pe jumatate uimit, pe jumatate extaziat, printre gigantii din gresie.

Coboram din Jibou spre Huedin pe un drum pitoresc, ce strabate dealurile Salajului, acum imbracate in straie multicolore de toamna. Din loc in loc, ceturi joase dau un aer straniu imprejurimilor. Ajuns in comuna Fildu de Jos, merita sa strabati cei cativa kilometri care te despart de Fildu de Sus. Aici poti vedea o biserica din lemn care are a doua cea mai inalta turla din ta­ra. Localnicii, multi dintre ei imbracati in portul traditional al tinutului, te vor indruma spre biserica ascunsa intre dealuri. Monument istoric, datand din 1727, biserica este una dintre perlele arhitecturii populare si are o turla inalta de 40 m.

 

 

manastirea posaga

 

Prin apuseni
Ajunsi la Huedin, dupa ce vizitam biserica reformata, monument din secolul al XIII-lea, renumita pentru tavanul din lemn casetat, pornim pe un drum splendid spre statiunea Fantanele, aflata pe malul lacului cu acelasi nume. Cat vezi cu ochii, dealuri molcome si campuri intinse cresc usor in inaltime, facand loc padurilor de mesteceni galbeni. O multime de vile si case de vacanta prevestesc apropierea de lacul Fantanele.

 

Aflata in muntii Gilau, la o altitudine de 1.050 m, pe malul unui lac de acumulare de munte cu ape limpezi si albastre, Fantanele a devenit si o mini-statiune cu multiple posibilitati de cazare. Din Fantanele, soseaua strabate paduri imense de brad, semn al apropierii de zonele mai inalte ale Apusenilor. Dupa circa 12 kilometri, suntem in satul Poiana Horea, sat tipic crangurilor din Apuseni, rasfirat pe mai multe spinari de munte si cu casele din lemn. D

De fapt, aici totul se invarte in jurul lemnului. Cand spun asta ma gandesc si la nelipsitele gatere ce „chelesc“ treptat muntii Romaniei. Drumul urca sustinut si este destul de anevoios pe o portiune de vreo sase kilometri, dar poate fi parcurs cu atentie de orice tip de masina. Ajuns in partea cea mai inalta, drumul porneste intr-o coborare cu serpentine stranse spre localitatea Horea. In satul Fericet, care apartine comunei, putem vedea troita asezata pe locul unde a fost casa in care s-a nascut Nicolae Ursu (Horea), la 1730. De aici mai sunt cativa kilometri pana la Albac si suntem deja pe Valea Ariesului…
 

Rosia montana
De aici ne deplasam in josul vaii, spre localitatea Campeni, de unde urmam drumul spre Rosia Montana. Localitatea atat de controversata este asezata, paradoxal, pe un urias zacamant de aur exploatat inca de pe vremea romanilor, dar care nu i-a adus nici bogatie si i-a ciuntit si din frumusetea extraordinara. Am avut privilegiul sa fiu intr-o dimineata, tarziu, in octombrie, sus, pe platoul statiei meteo de la Rosia Montana si va marturisesc ca sunt putine locuri in tara de unde poti avea o priveliste mai coplesitoare. Incepand cu spinarile departate ale Muntelui Mare si ale muntelui Vladeasa, continuand cu muntii Baisorii, Metaliferi, Trascau si rezervatia Scarita Belioara, totul, de jur imprejur, se lafaia in lumina rasaritului. Jos, vaile adanci pareau niste lacuri imense din cauza ceturilor din ce in ce mai dense ale toamnei. Un drum coboara pe langa fosta cariera de exploatare a aurului, pana in Lupsa. Aici poti vizita una dintre cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Ariesului. Ea a fost intemeiata de calugarii care sihastreau candva in |ara Motilor. Poti gasi cazare la ma­nas­tire, dar si la pensiunea alaturata, de trei stele.

Pe Valea Ariesului
Ne continuam coborarea pe vale pana in localitatea Salciua si urmam un drum peste Aries, care se desparte apoi in doua. Dupa trei kilometri, ajungem la manastirea cu acelasi nume. De aici, in 15 minute de urcus ajungem in fata pesterii Huda lui Papara. Grota este spectaculoasa, dar greu de vizitat din cauza lipsei ame­najarilor, asa ca ne multumim cu ceea ce putem vedea de la exterior.

Pentru cei care vor sa faca miscare, dupa circa 20 de minute de urcus pot ajunge la capatul Dolinei Vanatarea, loc cu o vedere extraordinara spre platoul Bedeleu, Valea Manastirii, dar si spre muntele Baisorii. Urmand un fir de poteca care se strecoara printre celebrele sure acoperite cu paie, specifice Apusenilor, ajungem deasupra abruptului, unde se afla cealalta intrare in pestera Huda lui Papara. O cascada subtire, dar inalta, isi arunca apele de la peste 70 de metri inaltime, in haul de dedesubt. Daca iti place peisajul zonei, te poti caza la manastire sau la cele cateva pensiuni din localitate. La sapte kilometri de Salciua, coboram pe Valea Ariesului si intalnim localitatea Posaga de Jos. Aici intram pe drumul ce duce spre manastirea Posaga, cunoscuta mai ales datorita izvorului din apropiere, ,,Izvorul Tamaduirii“, ale carui ape sunt considerate vindecatoare.

Scarita-Belioara
Strabatem spectaculoasele Chei ale Posagii si continuam, la dreapta, spre Posaga de Sus. La capatul drumului putem lasa masina. Suntem la poalele rezervatiei Scarita-Belioara. Cateva case rasfirate in curtile carora fumega traditionalele cazane de tuica ne tin companie pentru scurt timp. Poteca pe care urcam se indreapta spre abruptul calcaros, plin de pesteri si scobituri uriase. Ajungem pe o muchie ce se lasa spre Valea Runcului si, continuand drumul, dam de platoul unde se afla rezervatia botanica. Scarita-Belioara este unul din locurile cele mai spectaculoase si mai linistite pe care le-am vazut vreodata. Privelistile sunt absolut minunate si, daca ai sansa sa prinzi un apus, vei ramane cu o amintire de neuitat.

 

 

text si foto: Cristian Duminecioiu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta