Pariul cu natura

A fost odata, in Franta un farmacist. In plin secol al medicamentelor sintetice, el a mizat pe forta vindecatoare a naturii, iar produsele purtand numele lui au devenit cunoscute in toata lumea.

Centrul dermocosmetic Pierre Fabre este adapostit intr-o constructie din aluminiu si sticla cu arhitectura moderna. Ea a fost ridicata intr-o zona bogat impadurita, intr-o poienita naturala. Cei cativa arbori scosi din pamant pentru a largi spatiul au fost replantati in alte zone, mai putin norocoase cu verdeata.

O cascada artificiala, in trepte, susura relaxant in imediata apropiere a cladirii. Interiorul este la fel de avangardist ca si exteriorul.

Birourile par niste sere uriase, in care plante naturale ies direct din pamant, printre pasaje de trecere, birouri si calculatoare. In curtea interioara, cateva eprubete uriase din inox intregesc ansamblul, ca simbol al stiintei, cercetarii si farmaciei moderne.

Insista sa i se spuna farmacist, dar domnul Pierre Fabre este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri francezi, artizanul unui mic imperiu in domeniile farmaceutic, hidroterapeutic si al produselor dermatocosmetice (produsele Avcne, Ducray, A Derma, Galénic, Klorane si René Furterer).

Reteaua lui de productie, cercetare, comert si servicii numara peste 9.000 de angajati, cu 34 filiale in 140 de tari si o cifra de afaceri de 1,47 miliarde de euro in 2004, dintre care 44% in sectorul international.

Cu peste 1.000 de cercetatori, divizia farmaceutica a grupului consacra 23% din cifra de afaceri anuala proiectelor de cercetare si dezvoltare in cinci domenii terapeutice importate: oncologie, sistem nervos central, cardiologie, medicina interna, urologie, dermatologie.

Toate produsele Pierre Fabre au la baza extracte naturale si sunt fabricate in urma unor studii extinse, realizate in colaborare cu universitati importante din Franta. Fostul farmacist a crezut intotdeauna in proprietatile terapeutice ale plantelor si a dat omului de afaceri intuitia vizionarului. Pierre Fabre s-a nascut la Castres si a studiat la universitatea din Toulouse.

In 1952 a cumparat o farmacie in Castres. Ea exista si astazi, modernizata si automatizata – medicamentele comandate prin computer apar printr-o fanta, ca din automatele cu dulciuri si bauturi racoritoare!

Aici am gasit deopotriva produse ale Grupului Pierre Fabre, dar si ale altor companii, conform politicii concurentei deschise promovate de acesta. Un alt principiu promovat de companie este cel al conservarii naturii.

Redescoperirea patrimoniului vegetal
Laboratoarele Pierre Fabre implinesc anul acesta 40 de ani de experienta in cercetarea si folosirea lumii vegetale in medicina, dermocosmetice, fitoterapie si homeopatie.

Aici se prelucreaza in jur de 2.000 de tone de plante uscate in fiecare an, ceea ce face din Pierre Fabre cel mai important consumator de plante medicinale din Franta. (Obtinerea unui singur kilogram de principiu activ necesita patru tone de frunze uscate!).

Plantele recoltate din intreaga lume sunt trimise la Toulouse si studiate in laboratoare de fitochimie, unde se fac in jur de 200.000 teste biologice pe an.

Plantele sunt supuse unei selectii de varietati care determina specia de cultivat si cele mai bune conditii de cultura. Extractia se face in Franta, la Gaillac, intr-o unitate specializata, singura din Europa care are si aprobarea FDA din SUA.

Sanatate si frumusete
De la sanatate la frumusete este deviza grupului. In aprilie, revista Maxima din Portugalia a acordat departamentului Pierre Fabre Dermo Cosmetice Premiul I "Maxima Beauty and Perfumes 2007" pentru gama de protectie solara Galénic.

In decembrie anul trecut, doua trofee Famili Magazine (acordate de cititorii revistelor Grupului Marie Claire) au revenit Laboratoarelor Avcne (pentru produsele de ingrijire destinate barbatilor) si Laboratoarelor Ducray, pentru gelul Diaseptyl (pentru copii).

Produsele dermocosmetice marca Avcne au la baza apa unui izvor miraculos, care tasneste din Muntii Cevennes, la 75 km de Montpellier si la 80 km de plajele mediteraneene.

Aflat la o altitudine de 350 m, intr-o vale decretata parc national, Avcne e un sat incantator, cu clima temperata si multe zile cu soare.

Legenda spune ca izvorul magic a fost descoperit cu totul intamplator, in anul 1736, cand un cal cu o boala de piele s-a vindecat complet dupa ce s-a scaldat in el si a baut din apa.

In timp, oamenii au ridicat aici un centru de hidroterapie, cunoscut din secolul al nouasprezecelea pentru tratamentul eficient al bolilor de piele.

In 1871, apa termala de la Avcne a fost transportata in Statele Unite, la Chicago, pentru tratarea arsurilor victimelor unui mare incendiu. In 1975, izvorul termal de la Avcne a fost preluat de Laboratoarele Pierre Fabre.

Apa de la Avcne a fost testata si analizata, dar, dincolo de compozitia chimica unica, nimeni nu a aflat inca sursa proprietatilor ei vindecatoare: reduce inflamatiile, mancarimea si iritatia, netezeste pielea, accelereaza vindecarea, are un efect antialergic de necontestat. La Avcne sunt tratati adulti si copii cu dermatita atopica, eczema, psoriazis, cicatrice si arsuri etc.

Daca nu poti sa ajungi la izvor, aduci izvorul la tine! La Avcne, sunt incarcate anual opt milioane de pulverizatoare de apa cu aerosol si trimise in toata lumea. Operatia se realizeaza in mediu steril, care garanteaza calitatea microbiologica si proprietatile apei termale de la Avcne.

Pulverizatoarele sunt folosite cu succes la combaterea iritatiilor de orice fel, pe fata, pleoape, corp, mucoase, dupa arsurile solare, interventii chirurgicale sau orice alt tratament agresiv pentru piele.

Complexul de productie Avcne este amplasat exact pe locul sursei de apa, astfel incat aceasta este furnizata fara modificari. Acest lucru reprezinta si reusita majora a fabricatiei produselor Avcne, ideale pentru ingrijirea pielii foarte sensibile.

De la molecula la medicament
Nasterea unui produs farmaceutic sau cosmetic este un proces lung, complex, riscant si costisitor. Lung, pentru ca el are nevoie de 10-15 ani pentru a iesi pe piata.

Complex, pentru ca el implica numeroase studii privind fabricarea, eficacitatea si efectele lui secundare, cu participarea a numeroase echipe de specialisti in medicina, farmacie, biologie, chimie, toxicologie etc.

Costisitor, pentru ca necesita intre 500 si 800 milioane de euro. Riscant, pentru ca are o mare rata de esec: doar o singura molecula din 10.000 sintetizate va deveni, in final, medicament.

In 1961, domnul Pierre Fabre a creat la Castres primul laborator farmaceutic. Douazeci si cinci de ani mai tarziu, el a scos pe piata Navelbine R, primul produs anticancerigen francez, extras dintr-o planta provenita din Madagascar (Brebenoc trandafiriu/Catharanthus roseus), folosit apoi la tratamentul a un milion de bolnavi din intreaga lume.

Astazi, 25% din cifra de afaceri a companiei este rezervata cercetarii medicale si substantelor terapeutice noi.

Fitofiliera Pierre Fabre
De protejarea patrimoniului vegetal se ocupa Institul Klorane, creat in 1994. Misiunea lui se realizeaza prin educarea elevilor, conservarea speciilor, organizarea de expozitii si gradini botanice, donatii catre institutii care ii invata pe tineri sa cunoasca si sa pretuiasca natura (de exemplu, Muzeului National de Istorie Naturala din Paris).

Text si foto: Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Tratamente naturiste