Pe măsură ce omul înaintează în viaţă, lumina tainică primită la Botez se întunecă din cauza păcatelor, se pătează de fărădelegi şi trebuie spălată mereu, în mod ritmic şi conştient, prin Botezul lacrimilor, adică prin Sfânta Taină a Spovedaniei. Ce mărturisim la spovedanie?
Conform doxologia.ro, spovedania este indispensabilă pentru întărirea credinței noastre și, aşa cum este necesară curăţenia casei sau spălarea trupului tot astfel este obligatoriu să mărturisim păcatele în fața preotului. Spovedania este curăţirea sufletului de păcate în prezenţa preotului duhovnic care dă prin Duhul Sfânt sfaturile şi tratamentul duhovnicesc care trebuie urmat în fiecare caz în parte.
Cel mai simplu mod este să luaţi ceva de scris și să le așterneți pe o hârtie. Așa cum s-au întâmplat în viaţa dumneavoastră.
Mulți oameni au neplăcuta surpriză să constate că la Spovedanie, sub epitrahilul preotului duhovnic, nu-și mai amintesc mare lucru deoarece, cum zice părintele Cleopa, „diavolul ne ia mintea şi uităm'. Nu trebuie prezentate preotului păcatele pe larg, cu detalii ci cât mai pe scurt.
La Spovedanie se mărturisesc păcatele pe care le-ați mai făcut de la ultima mărturisire. Cele pe care le-ați mai spus nu se mai repetă. De asemenea nu se povestesc împrejurările, ziua, ora, locul. Eventualele explicaţii vă vor fi cerute de duhovnic.
Dacă nu spuneţi tot din diferite motive şi ascundeţi cu bună ştiinţă unele păcate, mai bine nu vă mai spovediți. De ce ne este ruşine de preot să mărturisim păcatele? E important să simți în suflet umilinţa și părerea de rău pentru păcatele tale; hotărârea de a nu le mai repeta; să mărturisești sincer şi complet;
Nu uitați că preotul duhovnic este un simplu martor, un mijlocitor care mărturisește înaintea Judecătorului toate câte mărturisim noi la el. În ziua judecăţii el atât poate spune, cât am zis noi. Ce nu i-am spus nu-i dezlegat nici pe pământ, nici în cer. Nu trebuie să uităm să-i spunem când ne-am spovedit ultima dată; dacă atunci am spus toate păcatele; dacă am primit vreun canon; dacă am primit dezlegare la Sfânta împărtăşanie.
Foto: Shutterstock
Citeste și:
Regulile SPOVEDANIEI. Iată ce trebuie să știi despre Taina Mărturisirii sau a Spovedaniei