Parfumierul Octavian Sever Coifan

De la idee la parfum
Artistul are nevoie de trei saptamani pana la sase luni pentru a crea un parfum. Exista doua momente, cristalizarea ideii si punerea ei in practica (tehnica), care implica numeroasele ajustari necesare pentru ca un parfum sa fie echilibrat, armonios, persistent si mai ales original. „Cel mai mult am lucrat la un parfum floral-oriental, unde concretul de iris si absolutul de iasomie trebuiau ajustate milimetric, intr-un acord complex, lemnos”.

Cand am auzit de Octavian Sever Coifan m-am gandit ca, fiind o persoana atat de importanta, trebuie sa fie un tip inaccesibil si mofturos, care ma va amana la nesfarsit cu intalnirea si interviul. Am ramas insa placut surprinsa sa des­copar o persoana deschisa, care nu a uitat tara de unde a plecat si isi respecta intotdeauna promisiunile. Asa se face ca am stat de vorba nu cu un simplu parfumier, ci cu un artist si un creator. „Parfumeria este arta moleculelor, asa cum muzica este arta sunetelor“, mi-a spus el ganditor…

Un roman in lumea parfumierilor profesio­nisti
Octavian Sever Coifan si-a dorit dintotdeauna sa creeze parfumuri. „Sa capturez efemerul“, cum spune el. A studiat, a publicat carti („1.000 de parfumuri“ si „Parfumul, Mica Enciclopedie“, editate de Editura Curtea-Veche) si, nu in ultimul rand, si-a antrenat constant memoria olfactiva si sim­­tul estetic. El a reusit sa-si faca un nume in industria parfumurilor si propriul laborator langa turnul Eiffel.

A plecat din orasul sau natal, Timisoara, dupa ce a absolvit Facultatea de Constructii si Arhitectura. La Paris a urmat cursurile Institutului de la Versailles, singura scoala academica oficiala de parfumuri. Trebuie sa ai insa anumite calitati pentru meseria asta, ne-a des­tai­nuit el: „Rabdarea si disciplina de a studia acelasi parfum saptamani la rand, umi­linta de a-ti arunca incercarile precedente si de a incepe de la zero, talentul de a ‹‹citi›› sufletele umane, capacitatea de a crea poezie din cele mai marunte lucruri, iubirea obsesiva pentru frumos si… un nas perfect“.

Pentru Octavian, parfumul nu semnifica doar un mijloc de a face bani, ci reprezinta viata lui. „Pentru ca fac ceea ce iubesc si asta ma inalta spiritual. Toate drumurile mele duc spre parfum“.

In cazul creatiilor personalizate, parfumierul lucreaza cu miligrame de amintiri, sculptand in filigranul gusturilor fiecaruia. Sunt peste 4.000 de ingrediente sintetice si naturale folosite, iar 500 sunt de uz curent. „Asa cum floarea ne da o esenta compusa de sute de molecule, parfumierul recompune intr-un parfum o floare imaginara. Eu folosesc esente rare (din India, Africa sau Insulele Réunion), dar si molecule de ultima generatie, pentru ca imi place sa combin traditia cu avangarda“.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera