Paracetamolul în timpul sarcinii „poate dăuna dezvoltării bebelușului”, avertizează un nou studiu

Paracetamolul în timpul sarcinii poate cauza probleme neurologice fătului – cum ar fi ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) și autism.

Alte potențiale riscuri includ “IQ-ul mai mic și infertilitatea”, spun oamenii de știință.

O echipă internațională de cercetători a analizat rezultatele studiilor realizate pe o perioadă de 26 de ani pe oameni, animale și dezvoltarea lor celulară.

Unul din specialiștii care a urmărit îndeaproape studiul este un cercetător din Danemarca, Prof. David Kristensen, de la Universitatea din Copenhaga, acesta a declarat: “Se sugerează că paracetamolul poate modifica dezvoltarea fătului. Este cea mai comună pastilă fără prescripție medicală administrată de femeile însărcinate. Una din trei femei însărcinate îl utilizează pentru ameliorarea durerii sau a febrei.”

Medicii care au studiat țintit efectele paracetamolului au spus că acesta perturbă hormonii având efecte similare cu substanțele chimice controversate numite ftalați – folosiți pentru a face plasticul moale și flexibil.

Medicii spun că aceste rezultate nu schimbă utilizarea recomandată a medicamentului în timpul sarcinii.

Dr. Sarah Stock, consultant în medicină maternă și fetală la Universitatea din Edinburgh Usher Institute, a declarat: „Echipa a făcut o treabă bună în a aduna laolaltă dovezile existente până acum, dar, din păcate, multe dintre aceste dovezi nu sunt suficient de solide pentru a trage concluzii care să oprească utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii, în special utilizarea ocazională.”

„Paracetamolul este eficient în reducerea durerii și febrei și, prin urmare, continuă să fie un medicament important pe care gravidele ar trebui să îl folosească dacă este necesar. Desigur, însărcinată sau nu, nimeni nu ar trebui să ia un medicament inutil pentru mai mult timp decât este necesar sau o doză mai mare decât este indicat. Se afirmă că majoritatea medicamentelor luate în timpul sarcinii traversează placenta și ajung la copil.”

Ghidurile oficiale prevăd următoarele: „ În timpul sarcinii, înainte de a lua orice medicament, inclusiv analgezice, consultați farmacistul, medicul de familie sau medicul care urmărește sarcina'.

Un alt factor care incriminează paracetamolul, conform prof. Shanna Swan, de la Școala de Medicină Icahn, New York: „Paracetamolul scade nivelul testosteronului. Ar trebui să fie văzut ca un produs chimic care afectează glandele endocrine'.

Testosteronul este esențial pentru reproducerea sănătoasă a bărbaților. Un alt studiu a constatat că femeile care au luat paracetamol în timpul sarcinii au mai multe șanse să nască băieți cu testicule necoborâte în scrot – crescând riscul unor probleme viitoare.

Pe de altă parte în Marea Britanie, Agenția de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale, spune că paracetamolul este unul dintre puținele analgezice considerate în general sigure, pe care îl pot lua viitoarele mame.

Revenind la studiul inițial, Prof. Swan a mai spus: „Există astăzi suficiente dovezi care sugerează că paracetamolul perturbă dezvoltarea reproductivă a animalelor și a oamenilor, scăzând numărul de spermatozoizi și afectând astfel, fertilitatea. Există, de asemenea, dovezi că paracetamolul reduce fertilitatea la femei”, a spus prof Swan.

RISCURI CRESCUTE

Deși paracetamolul este considerat cel mai sigur analgezic pentru femeile gravide și copii, noile dovezi au făcut conexiunea dintre administrarea acestui medicament și riscul prenatal al fătului de a avea performanțe cognitive mai slabe plus probleme comportamentale.

Co-autor la acest studiu, dr. Ann Bauer, de la Universitatea din Massachusetts Lowell, a declarat: „Paracetamolul în timpul sarcinii crește riscul tulburărilor neurodezvoltării la copil. Este vorba despre ADHD, tulburări din spectrul autist, întârzieri ale limbajului, scăderea coeficientului intelectual și tulburări de comportament. Acest lucru este deosebit de îngrijorător, deoarece un număr mare de femei însărcinate iau paracetamol – până la 65%. Chiar și o mică creștere a riscului s-ar putea traduce într-un număr mare de copii afectați. Cerem asociațiilor guvernamentale din domendiul cercetării în sănătate să efectueze noi analize de siguranță ale efectelor neurologice ale paracetamolului'.

Foto: 123rf
Citeste și:

Cum să oprești secrețiile nazale apelând la remedii casnice?

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro