Papanași dietetici
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2015/05/papanasi-dietetici1.jpg)
Cu siguranță, puțini sunt aceia care pot spune că nu adoră papanașii. Sunt delicioși, relativ ușor de preparat și pot fi consumați și în varianta dietetică. Acești papanași dietetici se prepară prin fierbere, iar zahărul din compoziție poate fi înlocuit cu miere de albine.
INGREDIENTE
500 g brânză proaspătă scursă
150 g griş
2 ouă
O esenţă de vanilie
100 g unt
100 g pesmet
2 linguri de miere de albine
Un vârf de cuţit de sare
Puţină făină
MOD DE PREPARARE
Înainte de a începe să prepari compoziţia de papanaşi dietetici, pune apă la fiert şi adaugă în ea puţină sare. Între timp, sfărâmă brânza cu furculiţa şi adaugă grişul şi sarea, amestecând bine. Urmează ouăle, o lingură de miere şi esenţa de vanilie. Frământă bine acest aluat, apoi rupe din el bucăţi de mărime medie şi modelează-le în palmă. Le poţi da formă de biluţe, poţi turti aceste biluţe sau le poţi alungi.
Înainte de a-i pune la fiert, pudrează-i cu făină, aceasta nepermiţându-le să se desfacă la fiert. Dă focul mic, în aşa fel încât apa să nu mai clocotească, şi adaugă papanaşii. Dacă nu încap toţi, fierbe-i în mai multe ture, însă nu-i înghesui.
Se fierb acoperiţi, la foc mediu, timp de 7-8 minute sau până se ridică la suprafaţă. Se opreşte focul, dar papanaşii nu se scot din apă nici în următoarele 5 minute. Păstrându-i acoperiţi, în apă, încă 5 minute, aceştia vor căpăta o consistenţă pufoasă datorită faptului că grişul se va umfla.
Cât timp papanaşii se odihnesc în apă, topeşte untul şi adaugă pesmetul şi lingura de miere de albine rămasă. Amestecă încontinuu în această compoziţie, până când pesmetul devine auriu, apoi poţi închide focul. Scoate papanaşii din apă şi lasă-i 2-3 minute într-o strecurătoare cu găuri mari pentru a se scurge bine. Apoi rostogoleşte-i prin pesmet, aşază-i pe un platou şi toarnă-le deasupra smântână sau, dacă preferi varianta mai dietetică, diferite siropuri (de căpşune, de zmeură, de vişine, de vanilie etc). Serveşte-i calzi.
Autor: Oana Anghel
Încearcă și aceste rețete de papanasi