Pacienții spitalizați pentru Covid-19 prezintă simptome și după șase luni

Trei sferturi dintre pacienții cu Covid-19 au încă cel puțin un simptom la șase luni de la prima îmbolnăvire, au raportat cercetătorii. Noile descoperiri sugerează că simptomele persistă mai mult și într-o proporție mai mare de pacienți decât se credea anterior.

Cea mai mare și mai lungă analiză până în prezent de recuperare post-Covid-19 avertizează, de asemenea, că nivelul de anticorpi ale unor pacienți au scăzut brusc, ridicând îngrijorarea că, în timp ce așteaptă revenirea la sănătatea deplină, ar putea fi reinfectați cu coronavirusul.

Aproape două treimi dintre pacienți au spus că încă suferă de oboseală și slăbiciune musculară, au scris cercetătorii în The Lancet. Puțin peste un sfert au avut dificultăți de somn, iar puțin sub un sfert au avut anxietate și depresie.

În general, mai multe femei decât bărbați au raportat simptome persistente, iar persoanele a căror boală a fost mai severă au avut o sănătate pulmonară mai slabă. Vârsta lor medie a fost de 57 de ani.

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a anunțat pe Facebook că mulți pacienți au fost monitorizați după externare pentru a vedea cum se comportă organismul după infectarea cu noul coronavirus.

„Acest lucru nu are legătură cu severitatea simptomelor din timpul internării. Altfel spus – dacă ai fost internat(ă) cu COVID-19, ai șanse mari să mai ai simptome timp de luni de zile cu cât ești mai tânăr(ă) și cu cât ai avut simptome mai ușoare', a explicat specialistul clujean.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri