(P) Top 5 motive pentru care oamenii devin vegetarieni

Oamenii adoptă de bună voie o dietă vegetariană pe baza mai multor factori, dintre care unii țin de preferințele personale, în timp ce alții au legătură cu anumite restricții sociale și psihologice.

1. Motivele etice

Tot mai multe persoane decid să nu mai mănânce niciodată carne atunci când află informații despre modul în care animalele domestice sunt crescute și sacrificate. Adevărul este că în foarte multe țări, animalele duc o viață plină de suferință, în timp ce altele primesc antibiotice pentru a se îngrășa mai repede sau pentru a suporta condițiile inumane cărora sunt supuse. Acesta este și motivul pentru care anumite persoane nu doar că renunță la consumul de carne, dar și la folosirea oricăror produse de proveniență animală – așa-numiții vegani.

2. Motive bugetare

Există numeroase cazuri în care vegetarianismul este adoptat pentru a reduce costurile de trai. Carnea este o sursă de proteine cu un preț destul de mare, cel puțin comparativ cu alte surse vegetale de proteine. Chiar dacă la prima vedere pare că e mai scump să nu mănânci carne, dacă faci atent calculele, vei observa că este mai ieftin să mănânci fără carne. 

Această tendință este vizibilă inclusiv la nivelul restaurantelor care adaugă în meniurile lor numeroase opțiuni la prețuri avantajoase, adresate direct vegetarienilor. Lanțul de restaurante Subway, de exemplu, are de curând produse vegane și vegetariene în meniu. Clienții au la dispoziție o gamă extinsă de 11 legume și feluri de mâncare cu legume. De la salată, roșii, castraveți, ardei în trei culori și ceapă roșie, la legume conservate precum ardei jalapeno murat, măsline negre, murături, porumb dulce, roșii cherry uscate – sau chiar și preparate vegetale precum guacamole. 

3. Motive ecologice

Un număr nu atât de mare, dar semnificativ, de persoane adoptă dieta vegetariană pentru a scădea impactul propriu asupra mediului înconjurător. Știai că pentru un singur kilogram de vită, fermierii consumă aproape o tonă de apă și 6 kilograme de cereale? De fapt, specialiștii susțin că animalele domestice consumă undeva la 30% din toate rezervele de apă proaspătă din lume. În afară de acest consum foarte mare, animalele domestice  contribuie semnificativ la schimbările climatice. Cei care atrag atenția asupra pericolelor de mediu ale consumului de carne insistă și pe faptul că folosirea agresivă a antibioticelor a dus la apariția unor bacterii rezistente la tratament, ceea ce omoară milioane de oameni în fiecare an.

4. Motive religioase

Hindușii și budiștii sunt cele mai răspândite religii care incorporează vegetarianismul în propria doctrină, însă nu și singurele. Un stil de viață vegetarian este considerat nonviolent și esențial pentru autorealizarea spirituală. 

5. Motive de sănătate

Una dintre cele mai intense dezbateri este cea despre cât de sănătoasă este dieta vegetariană. Chiar dacă există numeroase cazuri extreme în care vegetarianismul a dus la complicații în starea de sănătate, numeroase studii arată că renunțarea la carne are beneficii dovedite. Cele mai des citate motive sunt legate de sănătatea inimii și de reducerea riscului de cancer. Până și Organizația Mondială a Sănătății a clasificat pe propriile canale de comunicare carnea ca fiind „posibil cancerigenă', ceea ce spune ceva despre seriozitatea acelor studii. 

În concluzie, există numeroase cauze pentru care oamenii aleg să devină vegetarieni, însă majoritatea lor au ceva în comun: oamenii doresc să trăiască o viață mai sănătoasă și mai împlinită.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial