(P) Îngrijirea gazonului: de la plantare, la fertilizare şi erbicidare până la pregătirea pentru iernat

Să fii trezit în timpul verii de mirosul de iarbă proaspăt tăiată sau de mirosul ierbii ude şi să păşeşti cu picioarele goale pe iarba moale ori de câte ori simţi că pierzi legătura cu natura este un adevărat privilegiu în ziua de astăzi. Iar cei care locuiesc la curte ştiu cât de frumoase sunt aceste momente. De asemenea, tot ei ştiu câtă atenţie necesita gazonul pentru a-şi păstra aspectul pe toată perioada anului. 

Dacă încă nu ai semănat gazonul sau dacă te confrunţi cu diferite probleme, precum fire de iarbă uscate, goluri, galerii de cârtiţe sau cu alte dificultăţi specifice, îţi propunem să rămâi alături de noi. Căci, în continuare, vom discuta atât despre plantarea gazonului, cât şi despre îngrijirea acestuia, mai precis vom discuta despre irigarea, fertilizarea, tunderea, erbicidarea gazonului, dar şi pregătirea acestuia pentru iernat. 

Plantarea gazonului

Un aspect foarte important pe care trebuie să îl ai în vedere este calitatea seminţelor de gazon. Cu cât acestea sunt mai calitative, cu atât rezultatul final este mai spectaculos. Plantarea gazonului este o operaţiune care poate fi realizată încă din luna martie, până în luna octombrie. Bineînţeles că se vor evita perioadele cu ploi abundente sau cu călduri excesive. 

Irigarea, fertilizarea şi tunderea gazonului

Irigarea gazonului poate fi realizată atât manual, cât şi cu ajutorul unui sistem de irigare. Modul în care se udă un gazon este esenţial, căci irigarea în exces poate contribui la dezvoltarea mucegaiului, fapt care poate avea efecte devastatoare asupra rădăcinii firului de iarbă. Ce este important să reţii este faptul că gazonul nu necesită o udare deasă, cu mici cantităţi de apă. 

În ceea ce priveşte operaţiunea de fertilizare, trebuie să menţionăm că această operaţiune se va realiza atât primăvara, cât şi toamna. Fertilizăm solul primăvara ca să ajuta firele de iarbă să îşi revină şi să regenereze, iar toamna pentru a ajuta gazonul să treacă mai uşor peste iarnă şi să reziste cu brio frigului ce va veni.

Tunderea gazonului este o operaţiune care se va desfăşura numai atunci când gazonul este uscat, astfel vom diminua considerabil riscul smulgerii firelor de iarbă. 

Erbicidarea gazonului

Eliminarea buruienilor prin înlăturarea lor manuală, mai precis prin plivit, nu este tocmai o opţiune, mai ales dacă ai o suprafaţă generoasă de gazon. Prin urmare, ai nevoie de alte soluţii care să te ajute să câştigi lupta cu buruienile. 

Una din cele mai eficiente soluţii pe care le ai la dispoziţie este reprezentată de folosirea unui erbicid gazon

Erbicidarea nu este o operaţiune complicată, însă trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante. Iată câteva dintre ele:

 

  • Alegerea tipului de erbicid

 

Erbicidele care se folosesc cu rolul de a combate buruienile din gazon se împart în 3 categorii, şi anume:

  • Erbicide preemergent – acest tip de erbicid este unul extrem de eficient, deoarece acesta atacă atât buruienile, cât şi seminţele acestora din pământ. Atenţie! Acest erbicid se foloseşte doar înainte de însămânţarea gazonului, căci altfel acesta va ataca inclusiv seminţele de gazon. 
  • Erbicide postemergent – acest tip de erbicid atacă doar buruienile, dar nu şi seminţele acestora. Acesta poate fi folosit şi pe gazonul existent. 
  • Erbicide şi fertilizante – aceasta combinaţie dintre un erbicid selectiv şi un fertilizant cu eliberare controlată este una modernă care poate avea rezultate spectaculoase, atât timp cât este folosit întocmai dozajul menţionat de producător.
  • Aplicarea erbicidului nu trebuie să se realizeze în perioadele cu vânt. Astfel încât să eviţi migrarea erbicidului la plantele pe care doreşti să le protejezi. În ceea ce priveşte temperatura exterioară, ea nu trebuie să depăşească 25 de grade Celsius. De asemenea, este recomandat ca erbicidul sa fie aplicat numai după ce gazonul a fost de 2 ori. 
  • După aplicare erbicidul are nevoie de cel puţin 4 ore pentru a-şi face efectul. Prin urmare, cel mai indicat ar fi să te asiguri că nu vor fi precipitaţii în ziua respectivă. Prima irigare ar trebui făcută după cel puţin 12 ore de la erbicidare, iar prima tundere să aibă loc după 3-5 zile. Astfel, îi vei permite substanţei să acţioneze şi să fie eficientă împotriva buruienilor.

 

 

 

Cum pregătim gazonul pentru iernat

Gazonul trebuie tuns şi în lunile de toamnă, însă când temperaturile încep să scadă şi firele de iarbă încep să se oprească din creştere, înseamnă că gazonul nu mai necesită tundere. De asemenea, iată 4 paşi care te vor ajuta să beneficiezi de un gazon frumos şi verde şi anul viitor.

 

  • Aerarea gazonului

 

Aerarea este un proces care contribuie la oxigenarea corespunzătoare a rădăcinilor gazonului. Aerarea se poate realiza fie manual, cu ajutorul unei furci sau cu ajutorul altor dispozitive, fie cu ajutorul unui echipament numit aerator de gazon. Înainte de aerarea gazonului se recomandă udarea acestuia.

 

  • Scarificarea gazonului

 

Scarificarea este o operaţiune prin care resturile vegetale, precum: resturile de iarbă tăiată şi frunzele moarte, sunt îndepărtate de pe gazon. Scarificarea se realizează cu ajutorul unui scarificator de gazon. Deşi nu se vor obţine nişte rezultate la fel de bune, pentru acest proces poţi folosi şi o greblă. Însă, spre deosebire de aerare, scarificarea se va efectua numai pe un gazon uscat.

 

  • Reînsămânţarea gazonului

 

Cu toate că acest pas nu este unul necesar, este posibil ca în urma aerării şi scarificării să observi goluri în gazon. 

 

  • Aplicarea unui îngrăşământ

 

Şi pentru că vara este foarte aproape, îţi recomandăm să ai în vedere şi o solutie tantari.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial