(P) Iaşi, orașul încărcat de istorie şi locuri pitoreşti

Capitală a Moldovei în trecut, Iaşiul este şi în prezent cel mai important oraş al regiunii istorice, o destinaţie splendidă de vizitat, de care te vei îndrăgosti la prima vedere. Vechi centru cultural şi universitar, urbea moldavă a devenit capitală în 1564, atunci când domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a decis să detroneze Suceava de pe această poziţie.

Iasi

Fiecare străduţă, încărcată de istorie


Iaşiul a rezistat timpului, care de multe ori a fost nemilos. Oraşul a fost asediat de-a lungul vremii de tătari, cumani sau alani, fiind incendiat în mai multe rânduri. De fiecare dată a renăscut din propria cenuşă şi s-a reinventat. De această citadelă se leagă Unirea de la 1854, primul spectacol de teatru jucat în limba română, primul muzeu literar, dar şi Muzeul de Istorie Naturală.

Celebra asociaţie literară Junimea s-a născut pe meleagurile Iaşiului, la iniţiativa lui Iacob Negruzzi, Petre Carp sau Gheorghe Racoviţă, şi tot aici şi-au găsit inspiraţia Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu şi cei doi clasici ai literaturii române, Mihai Eminescu şi Ion Creangă. Pentru a avea o imagine întreagă a istoriei Iaşiului, vizitează Teatrul Naţional, reclădit după incendiul devastator din anul 1888, şi Bojdeuca lui Ion Creangă, în care autorul şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

Embleme de notat ale Iaşiului

Cu o aşa istorie încărcată, Iaşiul pune la dispoziţie numeroase obiective turistice. Aici se găseşte Biserica „Sf. Nicolae Domnesc', ctitorită de însuşi Şefan cel Mare, recondiţionată în secolul al XIX-lea. Tot aici se mai găsesc Biserica „Trei Ierarhi', Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Casa Pogor, Muzeul Mihai Eminescu, Muzeul George Topârceanu, Muzeul Teatrului, Muzeul Mihail Sadoveanu, dar şi Teiul lui Eminescu.

Un loc relaxant, extrem de ofertant din punct de vedere al esteticii şi bunei-dispoziţii este Parcul Copou. La capitolul exploziei cromatice, consistente sunt şi Parcul Expoziţiei, şi Grădina Botanică. Turiştii care vin în Copou au parte de o ofertă variată de stabilimente în care pot poposi: peste 40 de hoteluri şi câteva zeci de pensiuni.

de Geanina Ichim

Curse turistice cu autocarul în Iaşi. Bilete începând de la 1 euro (fără tva) pe sens. În premieră, acum poţi achita călătoria şi prin SMS la nr. 7470. Detalii pe www.mementobus.com.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Timp Liber